hits

oktober 2017

Til Hetland: - Slutt å mobbe Petter Northug

VAL DI FIEMME, ITALIA 20090104: Tor Arne Hetland flankert av Dario Cologna fra Sveits (t.v.) og Petter Northug på de tre første plassene i sprintkonkurransen i Tour de Ski.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

DA: Tor Arne Hetland (midten) og Petter Northug (t.h.) sammen på pallen etter sprinten i Tour de Ski i 2009. Nå er Hetland landslagstrener, mens Northug skal jakte gull i OL i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix

Det kan nærmest virke som at landslagstrener Tor Arne Hetlands strategi er å drive Petter Northug til vanvidd - for å så å håpe at Northug skal slå knallhardt tilbake i langrennsporet, for å vise kritikerne at de tok feil. 

Jeg vil i hvert fall i det lengste tro at det er motivet bak Hetlands svært merkelige uttalelse nylig, da han slo fast overfor pressen at Northug - allerede nå - ikke var aktuell for få gå sisteetappen på herrestafetten i OL i Sør-Korea (i februar). Men jeg klarer likevel ikke helt å befri meg fra tanken om uttalelsen handler om noe helt annet. At det er et forsøk på å psyke ut Northug, at han ikke skal kjenne seg helt velkommen på laget. I så fall er det en form for mobbing. 

Jeg trodde ikke mine egne ører da nyheten kom. Hetland sier til pressen, fire måneder før OL-stafetten skal gå, at nasjonalikonet Petter Northug jr. er vraket fra den prestisjefylte ankeretappen.

Finn Hågen Krogh skal gå den siste etappen, uttaler Hetland ifølge NRK. Det kan absolutt bli sånn. Krogh har ikke skuffet det norske folk de gangene han har avsluttet stafetter. Senest i Lahti da han hold unna for den russiske bjørnen Sergeij Ustiugov og med en maktdemonstrasjon sørget for VM-gull til Norge. Det var en riktig bragd av Krogh. 

Men, hva vet Hetland om Krogh og Northugs form i februar 2018? Hvilket motiv har Hetland for å avsløre sine stafett-tanker allerede nå, to uker før sesongstarten på Beitostølen? 

Det er det nok få som forstår. Spesielt ikke Petter Northug jr. 

Gjennom mine seks VM og to OL som pressesjef for det svenske langrennslandslaget hørte jeg aldri snakk om et laguttak for stafett før etter ledermøtet kvelden før konkurransedagen. Landslagsledelsen holder som regel kortene svært tett til brystet for å ikke vise konkurrentene hva det taktiske opplegget ser ut, med tanke på hvilke løpere som skal gå hvilke etapper. 

Nå vet skiverden allerede i oktober hvem den norske landslagstreneren tenker å bruke som ankermann søndag 18. februar 2018. Og Krogh kan med disse ordene ute til pressen legge seg hver eneste kveld fra og med nå til og med natten før OL-stafetten og tenke på hvilken oppgave han etter sigende har foran seg: Å bringe hjem det første OL-gullet på stafett for herrer på 16  år. 

Sist Norge vant en herrestafett i OL var 17. februar 2002 i Salt Lake City, med kvartetten Anders Aukland, Frode Estil, Kristen Skjeldal og Thomas Alsgaard. Sverige er regjerende mestere, og forsvarte gullet fra Vancouver-OL i 2010 da de tok gull i Sotsji i 2014. 

Jeg er redd Hetland med disse uttalelsene vil skape en sjelden urolighet og unødvendig stress for de norske herrene. OL-stafetter er mye nerver, og det blir ikke bedre av at treneren legger ved på det bålet. 

Jeg har truffet Hetland selv ved flere anledninger, og han virker som en hyggelig, klok og stabil kar. Derfor blir det så uvirkelig å høre at han offentlig provoserer Petter Northug - noe han har gjort både to og tre ganger denne høsten. 

Fra før har han gått ut i mediene og sagt at han krever to Northug-seire på Beitostølen om Mosvik-sønnen skal få plass i den norske troppen som skal gå verdenscupåpningen i Ruka, Finland, den 24.-26. november. 

Hva med å se rennet først, Hetland? Og se hva både de øvre landslagsløperne og Northug presterer. 

Er det sånn at Hetland helst ikke vil ha med Northug på landslaget i det hele tatt denne vinteren? Alle vet jo hva Northug kan prestere når han er i form. I Lahti var han ikke i form. Likevel ble han nummer fem på sprinten og nummer åtte på femmila. Han slo for eksempel samtlige av svenskene. 

Å vinne to renn på Beitostølen er neste like vanskelig - og krever like god form - som å ta OL-gull i Sør-Korea. Konkurransen er brutalt tøff. Hetlands stafettuttalelser bygger i det minste opp medieinteressen. En psykologisk krigføring mot Northug høyner temperaturen betraktelig. 

Dessuten maler det Hetland inn i et hjørne han vil få det vanskelig med å komme seg ut fra om Northug gir svar på tiltale - noe jeg tror han vil - med å levere skirenn av høyeste verdensklasse. 

Altså, ikke engang Krogh tar Hetlands uttalelser helt alvorlig. Krogh svarer til pressen at Northug er en luring, og at det er for tidlig å diskutere hvem som skal gå ankeretappen i Pyeongchang.

Klokt av sympatiske Krogh.Tilsvarende uklokt av Hetland. 

Er det noen som taklerpsykologisk krigføring så er det Petter Northug jr. Den grenen er han selv best på av alle i hele langrennssirkuset. Men uansett hvor hard og tøff han er og framstår, så er det langt over grensen fra landslagstreneren å ?mobbe? mannen som har vunnet to OL-gull og 13 VM-gull for Norge - og som ofte har vært best når det gjelder. 

Hetland burde tenke på nasjonens beste, og heve seg over all prestisje som har hopet seg opp mellom Skiforbundet og Team Northug. Han burde gjøre sitt beste for å få alle løperne OL-aktuelle løpere så klare og sterke som mulig, og støtte dem. 

Det gjelder da også Petter Northug. 

#northug #hetland #langrenn #stafett #krogh #ol