hits

august 2017

Sverre Seebergs «FIS-knock» på Johaug og Skiforbundet


Sverre Seeberg. Foto: NTB Scanpix

FIS' visepresident Sverre Seeberg og hans venner i det internasjonale skiforbundet fikk det som de ville med sin anke til CAS. De har klart å få en av verdens mest populære langrennsløpere utestengt i 18 måneder, og utestengt fra ennå et mesterskap. Når ryker også OL i Pyeongchang i februar, og allerede har ski-VM i Lahti gått uten Therese Johaug. 

Med denne dommen fikk dessuten FIS hugget stavene i hjertet på Norges Skiforbund. 

CAS-dommen er rett og slett en fulltreffer for FIS. Norge skulle straffes hardt og den blide Dalsbygda-jenta ble offeret.

Les mer: Dette var CAS-dommerne uenige om i Johaug-dommen

Les også: - Johaug kan anke

Siden Johaug-saken sprakk for snart et år siden har jeg skrevet flere blogger her i Nettavisen om det tragiske sirkuset som nå har fått sin avslutning. Jeg har skrevet om justismord, og Skiforbundets klønete håndtering av Sundby-saken som har undergravd troverdigheten deres fullstendig, om den påfølgende astmadebatten og om fullstendig unødvendige stengte dører i CAS-domstolen i Lausanne.

Det endte verre enn jeg noensinne kunne drømt om.

Hva Sverre Seeberg drømte om, vet jeg ikke. 

Men jeg husker godt kommentaren han ga VG da FIS anket dommen på 13 måneder fra NIFs domsutvalg. 

«Dette kan bli bra for norsk langrenn», sa han. 

Hva Seeberg mente med den uttalelsen er meg helt ubegripelig. Både den gang, men etter forlengelsen til 18 måneder fra CAS er den enda mer uforståelig. «Jeg tror det vil være positivt for norsk langrenn ... » Ja, vel ... 

18 måneders utestengelse for å ikke ha sjekket forpakningen til en krem som legen garanterte at var ufarlig. Er det bra, Seeberg? 

Nei, herr Seeberg. Det som har skjedd har ikke vært bra, verken for Therese Johaug, norsk langrenn eller internasjonal langrenn. 

Å utnytte Johaug som spydspiss i et viktig antidopingarbeid på denne måten, vil ikke ha noen som helst forebyggende effekt når det gjelder å stoppe de som virkelig doper seg. I stedet for å rette kniveggen mot de virkelig stygge doperne og dopingtilfellene har FIS valgt å toe sine hender og henge Johaug på korset. Dette til tross for at rettsinstansene har vært tydelige på at de tror på hennes versjon. Det vil si at de tror på at hun ikke har brukt salven for å øke prestasjonsevnen, men at hun brukte den fordi hun stolte blindt på sin lege etter å ha spurt han mer enn en gang om salven var trygg å bruke.

I min verden er dette en maktdemonstrasjon fra FIS. Jeg er overbevist om at Sverre Seeberg og FIS en gang for alle ville gi Norges Skiforbundet en på tygga - med Johaug som knyttneve. 

Noe annet motiv for at FIS anket dommen fra NIFs domsutvalget kan jeg ikke se. De skulle statuere et eksempel, de ville lære Norge en lekse.

Det er umulig å fri seg fra følelsen av at det er disse tankene som har surret i FIS-pampenes hode i denne saken. 

Les også: Kalla forferdet: - Forventet å møte Therese i OL

Les mer: Svensk kommentator til angrep på Johaug: - Sier noe om kulturen i Norge

Spillet i kulissene rundt Martin Johnsrud Sundbys dom vet jeg ingenting om, men to måneder utestengelse for brudd på dopingreglene for feilaktig inntak av astmamedisin framstår som en billig straff sammenlignet med at Therese Johaug mister TO mesterskap.

Begge stolte blindt på sine leger. Begge legene gjorde kardinalfeil. Begge utøverne hadde et individuelt ansvar. Den enes ansvar har dog blitt bedømt uhørt mye strengere enn den andre av CAS.

FIS ville ikke ha åpne dører i CAS-høringen, og det er heller ikke vanlig prosedyre. Therese Johaug har kjempet for åpenhet, tilgjengelighet og ærlighet under hele dette juridiske marerittet. FIS har i det hele tatt oppført seg besynderlig i denne prosessen og CAS-dommen er en katastrofe for Johaug. Hun har gått glipp av et VM, nå går hun glipp av et OL, og må leve med en av de strengeste dopingstraffene i norsk idrettshistorie. 

Det er tragisk. Det er umenneskelig brutalt.

Idretten føles ikke rettferdig i dag. 

Vi skal selvsagt ha respekt for et regelverk som idretten selv har satt sammen. Men etter hva vi har opplevd i dag tror og håper jeg vi får oppleve å legge noe nytt i et begrep vi kan kalle «Johaug-leksa». Jeg blir ikke overrasket om denne dommen vil presse fram et krav fra idrettsutøverne selv, om at rettsikkerheten deres må bli bedre. Mye bedre. Idretten trenger en reform av sin jus og i framtiden dømme skyldig ut ifra grad av forseelse og fakta i saken.

Det har dessverre ikke vært tilfellet i Johaug-saken. 

Hva mener du, er Johaug-dommen en idrettspolitisk maktdemonstrasjon eller er det en riktig avgjørelse som er viktig for antidopingarbeidet?

VIDEO: Johaug sønderknust

#johaug #18måneder #cas #fis #norgesskiforbund #doping #seeberg