hits

juni 2017

Rettssikkerheten nærmer seg diktatoriske tilstander i Johaug-saken

Oslo 20170424.
Therese Johaug er mandag på en løpetur med
Foto: NTB Scanpix
 

Rettsikkerheten har kommet på fullstendige ville veier nå før Therese Johaug skal forhøres i CAS, idrettens voldgiftsrett, tirsdag 6. juni. Dessuten har FIS sagt nei til Johaugs ønske om full åpenhet i forbindelse med forhøret. Og når partene altså er uenige, er det ikke aktuelt for CAS å la mediene følge og granske forhandlingene i rettssalen. Det er et stort tilbakeslag for demokratiet, etter min mening. 

Idrettens egne juridiske regler og vurderinger kjennes nærmest som om de er hentet fra en verden med diktatur. Fjernt fra sivilsamfunnets humane rettsordning. 

Det handler altså om leppesalven som Therese Johaug tok for å behandle sine sprukne lepper. Det handler om en lege som har gjort sitt livs feil da han ga Johaug en dopingklassifisert leppesalve. Det handler om man vil tro på Johaugs versjon eller ikke; hun stolte på sin lege, tok imot salven og brukte den uten å titte verken på pakningen eller pakningsvedlegget. 

Lege Fredrik Bendiksen har tatt på seg all skyld. Han anser seg selv som den skyldige for den ulykkelige situasjonen Johaug har havnet i. En nærmest umenneskelig tøff situasjon. 

Dalsbygdas stolthet har fra dag én havnet i offentlighetens søkelys, som en mistenkt juksemaker. Fjernt fra det bildet vi hadde av henne som en flott ambassadør for idretten i alminnelighet, og skisporten i særdeleshet. Mediene har med rette gransket saken, som er uten sidestykke i norsk historie. Therese Johaug har allerede fått en straff som har kostet henne heder og ære, og et VM i Lahti. 

Legen får ingen straff, noe Antidoping Norge har kommet fram til som følge av regelverket de jobber ut ifra.

Norges idrettsforbunds domsutvalg kom likevel fram til at Johaug skulle straffes en måned lenger enn hva Antidoping Norges påstand var. 13 måneder i stedet for 12. 

Johaug har hele veien bedyret sin uskyld. Og jeg har trodd henne fra den første dagen dette sirkuset startet i september i fjor.

Andre har valgt å ikke tro henne, og mange vet ikke hva de skal tro. 

I min verden handler det om en stygg feil. Det var den frikjente legens oppgave å kvalitetssikre og gi Johaug en medisin som ikke står på Wadas dopingliste. Marit Bjørgen har vitnet om at det som har hendt Johaug også kunne hendt henne selv. Alle stoler på sin lege, og ikke minst en lege som har lang fartstid og høy anerkjennelse innen idrettsmedisin på dette nivået. 

FISs visepresident Sverre Seeberg og hans venner sørget likevel for å få saken anket videre til CAS. "Jeg tror det vil være positivt for norsk langrenn om Johaug-saken blir behandlet i CAS", uttalte han. 

Da må jeg spørre: Akkurat hva vil det positive være for norsk langrenn? 

Om FIS ikke stoler på den norske behandlingen av saken, og om motivet på noen måte er å ville renvaske norsk langrenn med en nøytral granskning i CAS, er det overhodet ingen grunn til å tvinge Johaug til å forklare seg alene, kun med sine advokater til stede, innenfor fire vegger i en steinbygning i Lausanne. Det er ikke vanlig med åpne høringer i CAS, men om både Johaug og FIS hadde ønsket det, så ville CAS kunne gjort et unntak. 

Så til forskjell fra en sak i det sivile samfunnet, overlates Johaug nå til seg selv. Det som blir sagt i forhøret får ingen andre enn juristene som er på plass vite. Mediene blir stengt ute og får ikke mulighet til å rapportere. 

Så, er det virkelig positivt for norsk langrenn, Seeberg? 

Her kunne FIS scoret poeng ute blant sine medlemsland, ved at det ikke skulle være noen tvil om hva Johaug og Bendiksen har sagt i høringen. Og ikke minst, det ville vært åpenhet om hvordan domstolen arbeider. 

Det hele likner et diktatur der makten trykker den tiltalte ned i gjørma. Spørsmålene og spekulasjonene fra mediene kommer trolig ikke til å bli færre enn før, verken om Johaug skulle komme til å bli fullstendig frikjent eller om straffen forlenges utover 13 måneder, slik at hun kanskje også mister OL i Pyeongchang i 2018. 

I bunn og grunn handler det om troverdighet, noe Johaug selv åpenbart har skjønt. 

Troverdigheten til Johaugs forklaring har faktisk blitt underminert av hennes eget forbund, Norges skiforbund. Forklaringen landslagssjef Vidar Løfshus og skipresident Erik Røste ga i forbindelse med astmamedisinering og Sundby-saken var ikke akkurat overbevisende. De senket garden for mediene som har stilt spørsmål om troverdigheten i alt som har blitt sagt og gjort siden. 

Mediene er en ressurs for et samfunn med god rettssikkerhet, ikke som en belastning. Noe jeg håper Seeberg og FIS ville innsett, og dermed kjempet sammen med Johaug for å få en åpen høring i CAS 6. juni. 

Og når det gjelder selve skyldspørsmålet i saken, så velger jeg å sitere idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner: "Therese Johaug ville gått fri i en sivil rettsak". 

Men idrettens lovverk og domstol er noe annet. Der tas det helt tydelig ikke hensyn til den tiltaltes forklaring og vedkommendes vitner. Straffeutmålingen tar ikke hensyn til alvorlighetsgraden på lovbruddet, og for meg oppfattes det hele som svært urimelig.

Det er i lys av det inhumane i regelverket at jeg begrunner min påstand om at Johaug er utsatt for et justismord. 

Hun har dessuten allerede fått en straff som overgår forseelsen. Saken kan for eksempel ikke sammenliknes med Jari Isometsä som dopet seg ved hjelp av sin lege. Johaug har ufrivillig havnet i et mareritt på grunn av ulykkelige feil, i et hendelsesforløp som kan bevises. 

#langrenn #cas #doping #johaug #seeberg #troverdighet #medier #rettssikkerhet

Kanon med Chris, Petter - nå må du bare ringe Ola Vigen også

Oslo 20170513.
Petter Northug før Holmenkollstafetten starter lørdag ettermiddag. Stafetten starter på Bislett stadio og avsluttes på samme sted etter en nesten 20km lang runde rundt i Oslo.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Petter Northug. Foto: NTB Scanpix
 

Chris André Jespersen og Petter Northug er et par som kan bli dynamitt i vinter. Etter at Tomas Northug la opp, har eldstebror Northug valgt Jespersen som sin nye treningspartner. Et godt valg. Odda-sønnen Jespersen (33) har det meste ? hvis han holder seg frisk. Dog har han jo ikke den speeden i kroppen som kan matche den sparringen Tomas kunne gi i klassisk sprint.

Så nå mangler bare en samtale med OL- og VM-gullmedaljør Ola Vigen Hattestad i Örje, før Team Northug ville vært komplett for oppkjøringen til OL i Pyeongchang i februar 2018.

All ære til Chris André Jesperen, men noen Ola Vigen Hattestad er han ikke i fartsdisiplinen sprint.

Så Northug, hør her: Du mister en verdensklassesprinter i klassisk, i bror Thomas. Jespersen holder ikke hvis du vil utvikle fart som kan gjøre deg til OL-medaljør i klassisk sprint.

Ola Vigen (35) har alt du behøver på det området. Ring ham, Petter!

VAL DI FIEMME, ITALIA 20150110.
Chris Andre Jespersen i mål etter lørdagens 15km fellesstart i den 6. etappen i Tour de Ski i Val di Fiemme. Jespersen kom på 16. plass.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jespersen i målområdet etter en Tour de Ski-etappe i 2015. Foto: NTB Scanpix
 

Chris André Jespersen vekker følelser. Han er fra Hordaland og representerer Korrevoll IL i Odda/Tyssedal der jeg har en del av mitt DNA. Genene har ikke Chris André en aning om, og det har ingenting med denne bloggen å gjøre.

Det er bare en varm følelse jeg får når en skiløper, oppvokst på Vestlandets vidder, danner lag med Mosviks store stolthet, Petter Northug.

Jeg ser med mitt skiøye, til tross for at Jespersen er 33 år, at han fortsatt er en uslipt diamant.

En klassisk verdensløper ? når han er frisk.

Noe dårligere er han i skøyting, men absolutt å regne med på alle plan. Jespersen er så bra at han definitivt kan utfordre hvem som helst på det norske A-laget om en plass på stafettlaget i Pyongchang-OL. Selv har han satset på langløp de siste sesongen, og er ikke en del av landslaget. 

Petter Northugs valg av sparringpartner er ikke overraskende. Det er i vanlig Northug-stil en måte å finne utviklingsmuligheter utenfor Tor-Arne Hetlands gjeng.

Chris André Jespersen er sannsynligvis inne på oppløpet i sin karriere, som har inneholdt flere junior VM-gull og en andreplass i Tour de Ski som fremste meritter. Da jaget han landsmannen Martin Johnsrud Sundby opp Alpe Cermis. Jespersen brenner for å få det til i mesterskap. Han er klar for å bli med på Northugs ekstreme vilkår og hverdag.

Begge vet hva Martin Johnsrud Sundby driver på med om dagen. Etter en tid som langløpsutøver i Team United Bakeries har Jespersen utviklet stakingen og utholdenheten.

Nei, han ble ikke like utholdende som Petter Eliassen eller John Kristian Dahl, men han har fått gjennomgå fysiske syretester i sporet og sannsynligvis hardnet kroppen og høynet den mentale smerteterskelen.

Han er godt forberedt på å slenge seg inn i en Petter Northug-satsing som staves TOKREVANSCH!

Det er bare å gratulere Team Northug. Drivkraften i samarbeidet blir sannsynligvis at begge skal gå for OL-stafettlaget som skal forsøke å vinne tilbake tittelen fra Sverige, som har vunnet i 2010 og 2014.

Så jeg sier igjen: 

All ære til Chris André Jesperen, men noen Ola Vigen Hattestad er han ikke i sprint.

Ola Vigen har alt du behøver på det området. Ring ham, Petter!

#langrenn #northug #jespersen #hattestad #ol2018 #sprint