hits

mai 2017

Klæbo er Guds gave til norsk langrenn - men her har Skiforbundet valgt rett


Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Paul Weaver/NAbilder
 

Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo (20) har havnet i trygge hender. Arild Monsen er rett mann til å matche Klæbo klokt framover, sammen med resten av sprintgutta nå i sommerhalvåret. Distanselaget ville vært en risiko. 

Den store snakkisen da landslagssjef Vidar Løfshus presenterte sesongens landslag sist uke var valget om å plassere Klæbo på sprintlandslaget. Flere norske langrennseksperter mente sågar at Klæbo burde fått viljen sin om å få gå på distanselaget (allroundlaget). 

I min verden ville det vært ytterst risikabelt. 

De er virkelig ingen ungfoler de som utgjør distanselaget til Norge kommende sesong. Å holde ryggen til jernmenn som Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Hans Christer Holund over fjell og myrer og i tunge intervaller, krever sin mann. For ikke å snakke om en gedigen treningsbakgrunn i bunn. 

Selvsagt er jeg enig i at Klæbo er en tøffing. Ja, jeg mener til og med at han er Guds gave til norsk langrenn. Fra mitt svenske perspektiv minner han aldri så lite om Gunde Svan, som slo gjennom tidlig og og bidro til å utvikle sporten allerede tidlig i 20-årene. 

Men, det er i OL i Pyeongchang i 2018 og i Seefeld-VM i 2019 at Klæbo nå først skal ta medaljer. Det deles ikke ut gull, sølv og bronsemedaljer under oppkjøringen nå i sommer. 

For husk: Det er en ting å trene med det hardeste gutta. En annen ting å konkurrere mot dem. 

Les også: Landslagsledelsen forklarer Klæbo-valget

Les også: Løfshus advarer etter uttaket: - Ikke alle får gå OL

Det har bokstavelig talt gått spikerrett opp for Klæbo. På svært kort tid har han tatt steget fra å være i tet i juniorklassen til den fremste verdenstoppen. Det er et klokt valg av Norges skiforbund å la Klæbo ta stegene ett for ett, og til å få tid til å bygge opp kroppen sin gjennom ytterligere en sesong. De er sitt ansvar bevisst med å plassere Klæbo på sprintlaget. 

Balansegangen mellom å utvikle seg og gå på en kjempesmell er hårfin. Vi husker alle hvordan rutinerte Northug sist sesong gikk på for hardt, og måtte betale en dyr pris da han endte med å bli overtrent i VM-sesongen. 

Arild Monsen kjenner jeg godt fra tiden i Sverige. Molde-karen er en av de mest rutinert av de alle i det norske teamet. Han kan det han driver med - og det er mye mer enn "bare" sprint. Monsen er strategisk smart i måten han balanserer viljesterke skistjerner - både i volum og kvalitet. Han er svært nøye, og han evner ikke minst å ta avgjørelser.

Klæbo kan stole på Monsen, og Byåsen-gutten kommer aldeles ikke til noe hvilehjem på sprintlaget. Den regjerende sprintkongen i verdenscupen kan vente seg et helproft miljø med sine ærgjerrige lagkamerater, der hver minste detalj noteres og analyseres av Monsen og hans våpendragere. 

Hvordan Monsen har trent Finn Hågen Krogh på er dessuten et klart bevis på et vellykket samarbeid i så måte. Krogh har tatt de rette stegene og blitt en bedre skiløper i alle disipliner - som en del av Monsens sprintlag. Nå er Krogh klar for å utfordre Sundby på alle områder. 

Dér er ikke Klæbo helt ennå. 

 

#langrenn #klæbo #monsen #krogh #sundby #sprintlaget #allroundlaget #northug #overtrening #pyeongchang2018 #seefeld2019 

Les også: Østberg om sjokkbeskjeden: - Ikke bare noe jeg slengte ut av meg