hits

april 2017

Gjør Bjørgen til dametrener etter 2018

Norges skiforbund
Marit Bjørgen. Foto: Paul Weaver, NA-bilder
 

Da Vidar Løfshus mannlige trenerstab offentliggjorde hvem som fikk plass på elitelagene i langrenn for OL-sesongen 2017/2018 i slutten av april var det mest skuffende med hele seansen var at det ikke var en eneste kvinnelig trener å se noe sted. 

Det er menn som styrer de norske landslagene, og det går selvsagt ikke an å ta fra dem æren for hva de har gjort etter en makeløst god sesong. Vidar Løfshus kunne stolt referere til hele 249 topp ti-plasseringer i verdenscupen. Det er en svimlende bragd, og overgår alle andre nasjoner i verdenscupsirkuset. 

Damene leverte desidert mest og best. Og i VM vant Norge alt, med Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla som spydspissene. Det er ingen grunn til å tro at dominansen ikke vil fortsette i OL i Pyeongchang i 2018.

Men det norske damelaget, akkurat som i Sverige, skulle jammen hatt godt av å knytte til seg en kvinnelig trener. Det er for meg ubegripelig at de ikke har det allerede. Ikke en gang som assistenttrener. 

Om Vidar Løfshus og Norges Skiforbund ikke anser at det finnes en eneste kvinnelig trener som er god nok for et oppdrag for landslaget per dags dato, så er det på høy tid å gjøre noe med det.

Da bør de straks sette i gang med utdanning og rekruttering for å få fram dyktige kvinnelige trenere. 

Hvis jeg var Løfshus ville jeg umiddelbart satt meg ned med Marit Bjørgen - en av de beste gjennom tidene - og diskutert en mulig mentorrolle/trenerrolle. Hun må jo ha et hav av gode tips å komme med, både for trening, konkurranse og for opplevelser som den Ingvild Flugstad Østberg kjente på i Quebec. Der en utøver begynner å vakle og tvile på seg selv. 

Bjørgen har hatt et par mindre gode sesonger siden hun vant sitt første VM-gull i sprint i 2003. Ingen Roar Hjelmeset i verden kan ha like mye å by på for eliteutviklingen av norsk damelangrenn som det Marit Bjørgen har. Uvurderlig kunnskap. Gjennom egne erfaringer. 

#langrenn #bjørgen #løfshus #trenerutdanning

Det kan fort gå bratt utfor for norsk damelangrenn

Oslo 20170312.
Heidi Weng etter målgang i verdenscuprennet i langrenn 30km for kvinner i Holmenkollen i Oslo søndag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Heidi Weng. Foto: NTB Scanpix
 

Onsdag ble uttaket til de norske langrennslandslagene foran OL-sesongen offentliggjort. Selv ble jeg mest glad for å se at Ingvild Flugstad Østberg var på plass. Det var dog vondt å se at Ola Vigen Hattestad, mesterskapsspesialisten, ikke var tatt ut (litt om det til slutt).

Vidar Løfshus kunne stolt referere til hele 249 topp ti-plasseringer i verdenscupen som var. Det er en svimlende bragd, og overgår alle andre nasjoner i verdenscupsirkuset. 

Damene leverte desidert mest og best. Og i VM vant Norge alt, med Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla som spydspissene. Det er ingen grunn til å tro at dominansen ikke vil fortsette i OL i Pyeongchang i 2018.

Til tross for at de er så overlegne har Vidar Løfshus tidligere uttrykt bekymring for om storhetstiden på damesiden kan være på vei til å ebbe ut. Rekrutteringen av den nye Bjørgen, Johaug eller Jacobsen ser ikke like spennende ut som i for eksempel Sverige der Ebba Andersson, Anna Dyvik og Stina Nilsson alle er mellom 20 og 23 år og på elitelaget. De fyller på bak rutinerte Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter og Anna Haag. 

På det norske damelandslaget er det ingen som er under 25 år. Vi finner noen talenter på rekrutteringslandslaget, som de 20 år gamle tvillingsøstrene Lotta og Tiril Udnes Weng, men om vi skal peke på en klar akilleshæl for norsk damelangrenn så er det mangelen på de som utfordrer Bjørgen, Johaug og Jakobsen nedenifra. 

Det er klart det ikke er grunn til noen umiddelbar uro for landslagssjef Løfshus. Men Marit Bjørgen er ingen dronning Elisabeth II som kan regjere hvor lenge som helst. Før OL i Beijing i 2022 tipper jeg at fem av seks av dagens norske landslagsutøvere har avsluttet sin karriere. 

Og da kan det brått gå utfor for Norge. Selv om Heidi Weng (25) mye mulig vil være på topp akkurat da. 

Med det sagt så både håper og tror jeg Ingvild Flugstad Østberg tok rett avgjørelse etter VM-avslutningen i Quebec, Canada. «Flugan» (26) vurderte å legge opp. Nå sto hun i stedet og trippet på pressekonferansen, åpenbart ivrig etter å ta fatt på en ny sesong. Her har skiverden en glad og pigg stjerne, med beina på jorda, som kan selge sporten på en fantastisk måte ut mot medier, publikum og fans. Rent kapasitetsmessig er hun også en vinner. Det har hun vist ti ganger individuelt i verdenscupen, og i premieskapet finnes dessuten både OL- og VM-gull i sprintstafett, pluss et individuelt sølv i sprint fra Sotsji. Sesongen hun var så misfornøyd med endte med tredjeplass sammenlagt i verdenscupen, og det viser hvilke ambisjoner Gjøvik-jenta har. 

Jeg tror Østberg er den av de norske jentene som på sikt har størst sjanse til å matche Stina Nilsson, som i vinter vant ni verdenscupseire og tok store steg i distanseløp. 

Norge satser på åtte damer på elitelandslaget. Løfshus håper, som meg, at Therese Johaug er tilbake i slutten av september. Selvsagt skal hun rett inn på laget. 

Og jeg har skrevet det mange ganger før: Johaug burde vært sluppet fri for lenge siden. Saken hennes blir bare mer og mer absurd når det kommer fram at legen fullstendig slipper straff. Må rettferdigheten til slutt seire i Johaug-saken; det vil si, at CAS-dommen slår fast at det hele beror på en stor feil, og at Johaug vil få oppreisning for alle mistanker mot seg. 

Jeg vil ha henne tilbake så fort som mulig. Vi kan ikke ha en vinter til med kun Marit Bjørgen i toppen på distanserenn. Da kveles interessen, og spenningen uteblir for alle som følger sporten. 

PS! Ola Vigen Hattestad er savnet på det norske sprintlaget for herrer. Mesternes mester i OL- og VM-sammenheng fikk sesongen spolert på grunn av sykdom, og da kaster Arild Monsen han ut av laget. Monsen har vraket Hattestad før, men Øje-gutten har kommet tilbake på toppen av pallen likevel. Det tror jeg fort han kan gjøre igjen. Om han orker å gjøre jobben som kreves. 

#langrenn #bjørgen #johaug #weng #østberg #jakobsen #løfshus #rekruttering #hattestad