hits

januar 2017

Still Løfshus og Røste til ansvar for hva som har skjedd i Johaug-saken

OSLO 20170125.
Therese Johaug på plass i lokalene på Ullevaal stadion før høringen i dopingsaken starter onsdag morgen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix
 

Therese Johaug-saken har blitt gransket til den minste detalj i Domsutvalget denne uken og et gedigent medieoppbud har fulgt med og dekket hennes kamp for å bli trodd og bli tatt på alvor, når hun har forklart seg om hvordan i all verden hun kunne teste positivt med et anabolt steroid i blodet.

Etter min mening er Therese Johaug delvis offer for en arrogant og svak ledelse i Norges skiforbund. Jeg skulle gjerne sett skipresident Erik Røste og landslagssjef Vidar Løfshus på «tiltalebenken» i det som burde være den neste store «rettsaken» i Ski-Norge. De flikker på sannheten og opptrer på en måte som utenfor den vernede bedriften som er Norges skiforbund, ville gitt dem sparken for lenge siden. 

Jeg har tidligere tatt til orde for at langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad burde bytte ut Vidar Løfshus og jeg har appellert til Ski-Norge om å avsette Erik Røste som den øverste ansvarlige for et forbund hvis troverdighet er i ferd med å undergraves til de grader under deres ledelse.

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner sa følgende etter at Johaug i sitt vitnemål kritiserte skiforbundet når det kom til (den manglende) oppfølgingen rundt Antidoping Norge-kurset «Ren utøver»: 

«Det er skremmende. Det er en grov forsømmelse som rammer utøverne.»

Og hvem har det ansvaret? Etter min oppfatning er det Løfshus og Røste. Begge to, og spesielt Løfshus, burde reagert umiddelbart etter Sundby-saken, men de mislykkedes med å få landslagsutøverne til å gjennomføre et enkelt kurs. Og om ikke Løfshus fattet det selv, burde øverste leder Røste vært på han som en hauk. 

Det er rett og slett hårreisende klønete og likegyldig fra disse lederne.

TOBLACH, ITALIA 20150108.
Langrennssjef Vidar Løfshus (tv) og skipresident Erik Røste i målområdet under torsdagens 25km jaktstart i den 5. etappen i Tour de Ski i Toblach i Italia.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Vidar Løfshus og Erik Røste. Foto: NTB Scanpix

Og ikke nok med det. Da Nettavisen intervjuet Løfhus om Antidoping Norges kurs i oktober, svarte landslagssjefen - på et direkte spørsmål: «Alle utøverne på landslaget har gjennomført kurset.» Det viste seg å være helt feil. Og da Nettavisen igjen torsdag konfronterte Løfshus med hans tidligere uttalelser svarte han bare at han «tok det for gitt».

Tok det for gitt? Ingenting kan tas for gitt, Løfshus! 

Vidar Løfshus prater nå altfor ofte «i nattmössan» - et svensk uttrykk for å prate tull - og fortsetter dessverre å undergrave troverdigheten til det norske skilandslaget. Og i bakgrunnen smyger president Røste seg rundt og oppfører seg mot mediene som om han var Norges egen Donald Trump. 

Troverdigheten i Johaugs forklaring bekreftes med all ønskelig tydelighet gjennom denne ukens høring. Det var munnkremen hun fikk av lege Fredrik Bendiksen som ga utslaget i Antidoping Norges dopingtest. Legen ønsker å ta på seg all skyld - og dette er dessuten legen Johaug har skrevet under en utøveravtale med skiforbundet om at hun skulle følge rådene til. Marit Bjørgen, med 17 års fartstid på landslaget, understreket i sitt vitnemål at hun ville gjort nøyaktig det samme som Johaug, nemlig å lytte til landslagslegen. Rognes-damens konklusjon var at det som har hendt med Dalsbygdas stolthet like gjerne kunne hendt henne selv eller en annen på landslaget. 

Les også: Johaug har fått sin straff - slipp henne fri!

Lege Bendiksen har det helt pyton etter å ha gjort sitt livs feilgrep. Akkurat som da doktor Knut Gabrielsen hadde det da det kom fram at han ikke hadde tolket regelverket rett før han rådga Martin Johnsrud Sundby, hvor Sundby også stolte blindt på sin lege. 

Feil kan alle gjøre. Til og med leger. Jeg har respekt for alle som kan erkjenne sine feil og brister. Som har mot og anstendighet nok til å ta på seg skyld eller ansvar i noe som har blitt feil. Legene har gjort det vi forventer i vårt samfunn, de har sagt sannheten. 

Vel, begge legene har hatt Løfshus som sjef. Og både Bendiksen og Gabrielsen står skolerett og beklager sine feil, så reagerer Løfshus med å ta antidopingarbeidet på hælen, eller i hvert fall ikke sette ned foten før det er for sent. Utøverkontraktene har under hans tid først blitt skrevet om når det har blitt avslørt at de har hatt store svakheter og/eller brister, samtidig som det interne antidopingarbeidet har blitt håndtert dårligere enn vi burde kunne forvente. 

Det kan rett og slett virke som om Løfshus ikke har forstått hvor alvorlig knekk landslagets troverdighet har fått under hans ledelse. Sundby-saken håndterte han ved å smile bredt under enkelte intervjuer, til tross for at hele ski-verden var dypt bekymret over hvordan verdens beste landslag kunne ha leger som ikke har kontroll på hvor store doser astmamedisin den regjerende skikongen har lov til å trekke inn i kroppen. 

Det ble heller ikke noe bedre når det kommer fram at Løfshus syns det er ok at ikke astmasyke utøvere kan bruke astmamedisin i forebyggende øyemed i håp om at de ikke skal utvikle problemer med luftveiene senere. 

De etiske og moralske grunnprinsippene innen idretten virker å være noe Vidar Løfshus av en eller annen grunn lukker øynene for eller ikke vil eller ikke makter å forstå. Hvorfor? 

Therese Johaug har fått betale en høy pris som følge av Løfshus svake ledelse når det kommer til antidopingarbeidet og som følge av skipresident Erik Røstes famøse oppførsel i forbindelse med offentliggjøringen av Sundby-saken - der både Røste og Løfshuss arroganse i møte med mediene slo kraftig tilbake mot skiforbundet. 

De ærlige, dyktige og respekterte utøverne til Norge fortjener et lederskap som tar dem på alvor og som ikke bidrar til at vi får oppleve flere fryktelige saker som den Therese Johaug står i nå. Hennes eget forbund har blitt Johaugs største fiende, der hun blant annet har underskrevet en utøverkontrakt der hun stilles krav om at hun skal følge landslagslegens råd, og hvor hun og de andre utøverne ikke stilles skikkelig krav til å gjennomføre kurset «Ren utøver».

De fleste av oss hører på sjefen og gjør som han eller hun vil, og følger med på hva sjefen mener. Det ligger en kultur i det. 

Slik jeg ser det tar ikke Vidar Løfshus og Erik Røste antidopingarbeidet alvorlig nok. De lever i sin egen verden og står bare og ser på mens Sundby og Johaug gråter sine bitre tårer for skjebnesvangre feil, og de har ikke gjort det som har vært forventet av dem når det kommer til å følge opp når Antidoping Norge serverer kunnskap om hvordan man kan lære seg å unngå dopingfeller. 

Det er som sagt på tide at flere enn Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug må forklare seg for eksperter og medier i en offentlig utredning om hva de egentlig gjør for å ivareta en ren og sunn idrett.

#langrenn #johaug #sundby #løfshus #røste #skiforbundet #doping #antidoping #renutøver #ledelse

Johaug har fått sin straff - slipp henne fri!

OSLO 20161027.
Theres Johaug snakker med pressen på Holmenkollen Park Hotel, torsdag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix
 

Therese Johaug har allerede fått en brutal straff for å ha brukt en dopingklassifisert leppesalve mot sine blodige, sprukne lepper. Så jeg mener at hun skal slippes fri umiddelbart etter høringen i domsutvalget. Dope seg gjør de utøverne som med hensikt bruker ulovlige stoffer for å øke prestasjonsevnen og skaffe seg en fordel.

Det mener jeg at Therese Johaug ikke har gjort.

Hun er uskyldig i doping i ordet rette forstand, og uansett hvor mye VGs Leif Welhaven forsøker å forklare hvordan Johaug har brutt dopingbestemmelsene, så mener jeg han tar feil. Therese Johaug-saken er etter mitt syn et justismord, der flere medier, med VG i spissen, har gjort én fjær til en haug med høns. 

---

3. mars 2015: VM i Falun er over og utslitt landet jeg på Gardermoen i Oslo for å hvile ut noen dager i leiligheten på Majorstua. Mens jeg slepte bagasjen min ut fra flyplassen traff jeg på et herlig, smilende ansikt. Det var Therese Johaug. 

- Men, hei! Så hyggelig å treffe på deg, utbryter hun og gir meg en stor og god klem, helt spontant og uanfektet. 

Det kjentes stort, litt som «en kong Harald». Bildene fra Holmenkollens kongetribune gikk gjennom hodet mitt, fra da Johaug vant 30 km fristil i Oslo-VM i 2011, og ga den stolte monarken en kjempeklem. 

---

Men det er absolutt ikke den klemmen som får meg til å skrive denne forsvarstalen for Johaug. 

Jeg, og mange med meg, har sett TV-innslaget NRK lagde fra treningsleiren i Livigno i september. Der så man tydelig Johaugs sprukne, blodige lepper. En blind kan kjenne smerten. Det så ille ut. Alle som har hatt en sprekk i huden vet hvor vondt det gjør. 

Det var dette som var starten. 

Therese Johaug behøvde medisin for sine leppeproblemer. Hun er bare et menneske tross alt, selv om vi er mange som har spurt oss selv om den dama egentlig er i stand til å kjenne smerte, etter å ha sett henne herje i skisporet i mang en gang. Nå trengte hun faktisk hjelp. 

Johaug trengte hjelp til å få underleppen til å leges. 
Johaug trengte IKKE hjelp til å øke prestasjonsevnen. 

Da skaden oppsto var i hun i særklasse den beste skiløperen i verden med 17 verdenscupseire i 2015/2016-sesongen. Dalsbygdas stolthet ba lege Fredrik Bendiksen om hjelp til sin smertefulle underleppe. Jeg er overbevist om at hun definitivt ikke ba om å få et anabolt steroid for å øke prestasjonsevnen sin. 

Nå har det hele blitt en vond farse, der det tidligere nasjonalikonet Johaug, har blitt naglet til korset. 

Jeg er selv journalist og støtter 100 prosent at hendelser som i Johaug-saken skal granskes kritisk. Hvordan kunne dette skje? Hvorfor? 

Samtidig vet jeg godt hvordan mediene fungerer, og hvordan regelverket fungerer for de idrettsutøverne som har testet positivt. Vi er alle like for loven, heter det jo. Ja, sånn er det.

Men da må man også kunne se forskjell på planlagt doping og en ren utøver som får hjelp til å håndtere en smertefull skade av en lege med høy troverdighet. 

Vi vet jo alle at Johaug selger. Hun er mangemillionær mye takket være eksponeringen i mediene, og sitt vinnende vesen både i og utenfor skisporet. Dette har nå ført til fullstendig galskap blant journalister og medier som prøver å overgå hverandre i dekningen av saken og om meningene om Therese Johaugs forseelse. 

Det gjelder både norske, svenske og finske medier. 

Både følelsene og engasjementet, men også den kommersielle sprengkraften, har tatt helt overhånd og altfor få har klart å beholde føttene på jorda. Det virker som om ytterst få har anstrengt seg for å se nøkternt på hva som egentlig har skjedd. 

Ærlig talt, medier i Norge, Sverige og Finland, jeg har et par spørsmål til dere:

* Hvorfor skulle Johaug bevisst dope seg med leppesalve for å øke prestasjonsevnen?
* Er det noen av dere som på alvor tror at Johaug gråter og sterkt uttrykker sin fortvilelse på pressekonferansen bare for å lure omverdenen? 

Ja, Leif Welhaven i VG, det finnes regler og bestemmelser som idrettsverden har blitt enige om, for å forsvare en rettferdig og ren idrett. Det er bra. Problemet er bare at doping per definisjon betyr at man har tatt medisinene for å bedre prestasjonsevnen. Det er ikke det samme som at man har tatt en leppesalve for en ødelagt underleppe. Og det i god tro og med god grunn til å lytte til lege Bendiksen, som har bygd seg opp et rennomé for å være et petimeter, og som har vært vel respektert også langt utenfor Norges grenser. 

Leif Welhaven og jeg skriver egentlig om to ulike ting.

Han om en Therese Johaug som i lys av et regelverk om doping skal ha brukt en dopingklassifisert leppesalve for å øke prestasjonsevnen. Jeg om en Therese Johaug som på ingen måte søkte hjelp til å øke prestasjonsevnen, men som i et øyeblikk hadde behov for å lege underleppen sin - og som ulykkeligvis hadde en lege som akkurat da gjorde sitt livs feil. 

Er det rimelig at det skal koste Johaug minst 14 måneder utestengelse fra sin jobb? Og at hun hver dag skal framstilles som en jukser i tekster i mediene og som en gråtende landsforræder på bildene som legges ved tekstene?

Therese Johaug har fått verdens strengeste straff allerede - og for hva? For det jeg mener er harmløs og menneskelig oppførsel.

Ja, alle eliteutøvere har ansvar for hva de putter i kroppen. Om det nå er bevist at Johaug overså dopingmerket på pakken til leppesalven, er det naturligvis ikke bra. Men det er menneskelig. 

Jeg har jobbet med eliteutøvere på landslagsnivå i tolv år og jeg vet at mange av dem sier «dette kunne også ha hendt meg» om Johaug-saken. Vi stoler på våre leger, sånn er det bare. Spesielt en lege vi har opparbeidet tillit til over mange år. 

Johaug kan ha gjort en tabbe. Men aldri i livet at hun har gjort det med viten og vilje. 

I Sverige sier vi om mediene at «dem som hissas til skyarna kommer också att sågas jäms med fotknölnarna». Det ligger litt jantelov i det uttrykket. Johaug har, som Petter Northug, blitt nasjonalikoner gjennom den ekstreme mediedekningen. Mediehusene har også tjent millioner på annonser og salg takket være disse gallionsfigurene. Det gjør fysisk vondt å konsumere alle ville spekulasjoner og usaklige tekster om en utøver som har utrettet så mye.

Jeg fatter ikke hvordan kommentatorer som Welhaven i VG og andre resonnerer i sine analyser. Skal Therese Johaug sidestilles med bevisste juksepaver som Johan Mülegg for eksempel?

Etter mitt syn er det det Welhaven gjør når han lik en kommunal byråkrat kun peker på lovgivningen for dopingbrudd. På den måten forsterker han bildet av Johaug som en systematisk jukser overfor det norske folk. Og det er Welhavens jobb, både å argumentere for det og å skrive det. 

Men jeg klarer ikke å være enig i framstillingen hvor enn mye jeg gjerne vil ha en ren idrett. Også i slike avgjørelser må det finnes rettsikkerhet. Det er forskjell på lovbrudd og lovbrudd. 

Jeg har sett Johaugs beste venner Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg gråte av fortvilelse over situasjonen Johaug har havnet i. Skulle de gråte, og i Bjørgens tilfelle stille som vitne, over en lagvenninne de mistenker at doper seg bevisst? Charlotte Kalla har gitt en offisiell og personlig støtte til Johaug, som er en god venn. Hvorfor skulle Kalla gjort det om hun trodde at en av hennes største konkurrenter dopet seg med anabole steroider? Jeg mener jeg har et ganske godt bilde på hvem Therese Johaug er som menneske og skiløper. Hun har alltid vært god eller best i skisporet. Hun er en varm person som bryr seg om andre. Hun er ikke en systematisk juksemaker. 

Ja, denne bloggen er en forsvarstale for Johaug. Om høringen og etterforskningen i Johaug-saken skulle vise noe annet enn at hun har tatt leppesalve for å fri seg fra smerte og for å lege de sprukne leppene, da lover jeg her og nå at jeg skal gå hele veien fra Söderhamn til Oslo - alle 55 milene til fots! 

Therese Johaug har allerede fått sin straff, og mer enn hun fortjener for sin bruk av leppesalven. Slipp henne fri - i rettferdigetens og idrettens navn, gjør det nå. 

Johaugs forseelse står på ingen måte i stil med det helvete hun har fått gjennomleve de siste månedene. Etter mitt syn er det et justismord i et idrettslig rettssystem, og et medietrykk som i jakt på klikk og penger ikke ser forskjell på maur og elefanter. 

#johaug #johaugsaken #leppesalve #langrenn #doping #høring #bjørgen #northug #flugstadøstberg #kalla #welhaven

Det er Stina-hysteri i Sverige - men hallo, har dere glemt Marit Bjørgen?

Oberstdorf, Tyskland 20170104.
Tour de Ski. 4 etappe. 10 km jaktstart kvinner. Stina Nilson vant og Heidi Weng t.v. ser beundrene på henne
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Heidi Weng (t.v.) og Stina Nilsson var to av de største profilene i årets Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix
 

Det koker før ski-VM i Lahti.

Sverige og Norge kjekler offentlig om bruk av astmamedisin, etikk og moral. Den norske landslagssjefen Vidar Løfshus er glad for at han ikke kan svensk, fordi det skrives så mye ufint. I kommentarfeltene på sosiale medier ser vi støtt og stadig uttrykk som «svensk idiot» og «Norge er et råttent land», og ikke minst kan vi lese at Sverige var for feige da de vendte ryggen til Norge under andre verdenskrig og at Sverige ikke er velkommen i Nato ...

Langrenn vekker åpenbart sterke følelser. Og midt i turbulensen står ei trygg, rakrygget 23-åring fra Malungs dype skoger, som selv om hun ga sine norske konkurrenter noe å tygge på i Tour de Ski, fortsatt har føttene godt plantet på jorda. 

Sent mandag ettermiddag landet Sveriges nye heltinne Stina Nilsson på Arlanda flyplass. Der ble hun møtt av et enormt medieoppbud. Suksessen i Tour de Ski, der hun vant fire etapper og ble nummer tre til slutt, har fått Sverige til å drømme om gull og grønne skoger i Lahti når VM starter 22. februar. 

Til mine journalistkolleger må jeg dog mane til besinnelse. De må huske på at det er stor forskjell mellom Tour de Ski og et VM. Ikke minst må de huske på at det er stor forskjell på konkurranser med eller uten Marit Bjørgen. 

Langrennsekspert Tomas Pettersson i den svenske avisen Expressen, er en av mange journalister som advarer omverden - med brodden først og fremst rettet mot Norge - om et nær forestående tronskifte på damesiden i langrenn.

«Se opp, dronning Bjørgen - tiden har kommet for å abdisere», skriver Pettersson i en av sine kommentarer. 

Jaha, Tomas, la oss se på det. Stina Nilsson vant fire etapper i touren, hvorav tre var i distanseløp med motstandere som Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og finske Krista Pärmäkoski. Klart det står respekt av det. Men jeg er redd det svenske pressekorpset lider av alvorlig gledesrus, og at det vil føre til at Nilsson må bære altfor høye forventninger på sine skuldre når hun nå står foran sitt fjerde store mesterskap i karrieren. 

Jeg er også redd resultatene i Tour de Ski ikke akkurat forteller alt om styrkeforholdet mellom Sverige og Norge på damesiden. 

Tomas Pettersson skriver så følgende, med tittelen «VM blir et tronskifte»:

«Det är ju Björgen som är tänkt att bli VM-drottning i Lahtis. Det är Björgen som ska samla gulden. Det är Björgen som ska dominera. Men sorry, Norge. En 23-åring fra Malung är redo att ta över tronen redan nu.»

Det tror ikke jeg. 

Vi svensker må være realistiske, og innse følgende:

- Marit Bjørgen deltok ikke i årets Tour de Ski
- Ingvild Flugstad Østberg hadde stolpe ut i to etapper (stavbrudd og smørebom), men var likevel hakk i hæl på Stina Nilsson opp Alpe Cermis
- Da Heidi Weng og Østberg sammen satt fart, i den andre etappen i val Mustair, måtte Nilsson slippe
- Da Nilsson startet alene på 5 km (fri) i Toblach ble hun nummer 20, og tapte 50 sekunder
- Da Weng ikke orket å hjelpe Østberg med å dra i tet i Oberstdorf gikk det som det gikk, og Nilsson fikk perfekte forhold for sin spesialitet, vinnerspurten

Som svensk håper jeg selvsagt på at Nilsson skal ta gull i Lahti, men jeg mener det er gode grunner til å senke forventningene. 

De norske damene, med Marit Bjørgen (36) i tet, kommer sannsynligvis til å hjelpe hverandre med å holde tempoet oppe når startskuddet går i Lahti. Akkurat som de har gjort så mange ganger før, noe som blant annet har kjørt Charlotte Kalla i kjelleren i utallige fellesstarter tidligere. 

Jeg er overbevist om at Nilsson kan ta VM-gull i sprint og i sprintstafett. Men VM-dronning? Nei, det er er nok for mye å forvente i år. Dessuten regner jeg med at Nilsson vil velge bort noen distanser i VM. 

Likevel, hun kan overraske. Vi snakker tross alt om en «cool», balansert, harmonisk dame i sterk utvikling, og som hittil har vist seg fram med stor selvtillit og tøff besluttsomhet i alt hun gjør. Nilsson har en egen evne til å leve her og nå, og lar seg ikke stresse, og bekymrer seg ikke for det som skal skje i morgen eller neste uke. Hun tar dagene akkurat som de faller seg. Hun løser gjerne et kryssord, hører på radio, ser på reality-serier på TV eller reiser rundt til forskjellige fjellområder og bor i campingvogn med familien sin. 

Men, et urimelig og overdrevet press fra det svenske folket - samt den ekstremt sterke konkurransen hun møter i Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Astrid Urenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla - vil definitivt påvirke en som skal bli hele verdens skidronning i Lahti.

VM er ikke det samme som Tour de Ski. I VM må man kjempe i en betydelig tøffere krig for å lykkes. Det gjelder selvsagt også for Stina Nilsson - og det må ikke pressen glemme.

#langrenn #stinanilsson #maritbjørgen #ingvildflugstadøstberg #ski-vm #lahti #tourdeski #tomaspettersson #sverige #norge