hits

Det skitne spillet som ingen vant

Trondheim 20171231.Northug går skirenn igjen. Petter Northug stiller til start i Granåsen i Strindheimstafetten. Northug snakket ikke med pressen etter sin etappe. Her med pappa John(tv) Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Petter Northug (høyre) her sammen med pappa John Northug (venstre). Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Det skitne spillet mellom Norges landslagsledelse og Team Coop med Petter Northug endte opp med at ingen vant. Nå blir det etter all sannsynlighet ingen Northug i OL og Norge har én vinnerskalle mindre på startstreken i Pyeongchang.

Sirkus Northug har nådd sitt antiklimaks. Petter stiller ikke til start i NM, heller. Han er forkjølet, heter det i en pressemelding. Det er like trist som det er tragisk.

Når jeg leser Adressa og pappa John Northugs uttalelser om at han tror luften gikk ut av Petter da han ble vraket til Tour de Ski, så tror jeg ham på det, hundre prosent.

Landslagssjef Vidar Løfshus uttalte om Tour de Ski-reserven at det beste var at Northug ble hjemme og trente seg i form ?

Jeg tviler ikke på at herretrener Tor Arne Hetland og Løfshus har fått tydelig beskjed om at Petter ikke var i form, men ønsker de virkelig det beste for ham denne OL-sesongen?

I min verden har ikke landslagsledelsen vist noen som helst vilje til å få medaljegrossisten på rett spor. Vilje til å gi ham energi og motivasjon. Vilje til å vise at de har tro på ham. Tilliten har vært totalt fraværende.

Petter kan gå både sprint og distanseløp, altså den miksen som Tour de Ski inneholder. Norges Skiforbund endte opp med å sende en tropp på åtte utøvere, der bare halvparten fullførte. Det var sprintere som hoppet av Tour de Ski nesten før touren hadde startet.

Og i den troppen var den ingen Petter Northug. En unik person med unike kvaliteter, som gang på gang tidligere har vist at han kan vokse med oppgaven.

Den smellen Northug fikk da han ble vraket til Tour de Ski, sved nok mer enn hva mange aner. Petter var ikke verdig en sjanse til å vise hva han er god for, uansett hvor mye han ønsket det selv. Da han virkelig trengte en utstrakt hånd, fikk han det ikke. Etter alt han har gjort og betydd for Norges Skiforbund, virket det nå som han ikke betydde noe som helst. Det var en mangel på respekt og det var en firkantet måte å ta ut et lag på.

Nei, Petters form i Lillehammer var ikke den beste. Men det er også andre dyktige sprintere som har røket ut i en prolog. Det var ingen katastrofe. Verre var det at Petter ble syk igjen. Da røk Davos og Toblach og før rennene på Lillehammer røk Ruka.

Hadde jeg vært landslagssjef og ønsket å gi Petter en reell mulighet til å komme i gang, så hadde jeg gitt ham Ruka-billetten. Da hadde alle vi på sidelinjen, og landslagsledelsen, hatt noe mer konkret og rettferdig å forholde oss til.

Petter ønsket jo selv å gå. Det var hans plan A for å komme i OL-form. Det hadde føltes så mye bedre på en dag som denne, om Petter hadde fått gått i Ruka.

Det hadde trolig føltes mye bedre for Skiforbundet også, med fasiten i hånd.

Det ble aldri noe Ruka, ikke mer enn sprint på Lillehammer, ingen Davos, ingen Toblach, ingen Tour de Ski. I stedet gikk han Skandinavisk Cup i Piteå. Og hvor motivert var egentlig Petter for å ta den turen og gå 30 kilometer? Ikke veldig, tipper jeg.

Petter var en slagen mann da han landet i Piteå og med fasiten i hånd forstår jeg ikke hva han hadde der å gjøre? Kommunikasjonen fra trener Stig Rune Kveen har vekslet mellom håp og fortvilelse.

Om landslagsledelsen kun har kommunisert med Kveen, forstår jeg at selv Hetland og Løfshus har hatt hodebry. Den ene dagen er Northug klar for å gå renn i verdenscupen, den neste dagen syk, den tredje dagen i behov av trening, den fjerde dagen påmeldt og den femte dagen strøket fra startlistene. Den sjette dagen på plass for å konkurrere i et behagelig tempo og den sjuende dagen syk, igjen.

Når man står utenfor og kikker inn, blir man rett og slett svimmel av å følge sirkus Northug.

NM-sprinten kunne vært Petters store sjanse. Men nå blir det ingen sprint og spørsmålet er om det blir noe mer i hele tatt for Petter?

Nå har han både en forkjølelse og en svært tvilsom form imot seg. Samtidig har landslagsledelsen, helt siden Ski Tour Canada ble avgjort i vår uten Northug, tydelig signalisert at landets mest framgangsrike mannlige skiløper siden 2008, med 22 mesterskapsmedaljer, ikke er en utøver de har troen på.

Det at Petter skulle sprette opp fra sofaen hjemme i Trondheim, vifte bort forkjølelsen på et par døgn, og oppnå topplasseringer under NM på Gåsbu, er lite trolig.

Enda mindre trolig er det at han reiser til Planica og setter mesteparten av sine norske konkurrenter på plass der. Det er nemlig kravet fra Løfshus, at Petter leverer i Planica.

Jeg synes synd på Petter Northug. Han har fortjent en bedre skjebne enn å bli forbigått, slik som han har blitt denne sesongen, og dermed går glipp av sesongens store mål ? OL.

Jeg tolker pappa Johns uttalelser i Adressa som at løpet er kjørt. Og hvem kjenner vel ikke sitt barn bedre enn en far eller mor?

Forhåpentligvis bytter Petter beite og satser på langløp i stedet. Om han da orker å reise seg etter all motgangen? Jeg håper han gjør det, i hvert fall, og at han aldri mer blir en del av et slikt skittent spill.

 

36 kommentarer
Stian Simonsen Aus Molde

Stian Simonsen Aus Molde

Tor Arne Fettland kan stikke hodet i ræva så kjenner han lukte hvordan han har behandlet Petter i år

Kari Gregersen

Kari Gregersen

Godt formulert,-og oppsummerer det som mesteparten av ski-Norge mener. Det hele er bare trist. Og ikke minst er det respektløst og ufint gjort av landslagsledelsen å behandle vår største langrennsprofil på denne måten. 😯

Tesm banan Northug

Tesm banan Northug

Som man reder, så ligge man. Han høster bare det han har sådd. Skjegget i postkassa og alt det der. Er ene og alene hans egen feil. Null sympati med han. Skal ha fripass for noe han har fjort for sesonger skden. Herre. Northug fansen er og blir et eget folkeslag. Tenk om alle skulle hatt det sånn da. Da hadde verden vært et fabelaktig sted å være. HAN ER IKKE GOD NOKK! Få det inn i bomullsdotten dere har nellom øra. Gå seg opp til form indiverse renn. Hahahahahaha Nei da kan heller andre få vist seg frem litt. Så de også får noe kjøtt på beina. Vi må ikke ha 100% gull hele tiden

Kjære Tesm. Hvor mange mesterskapsgull har den gjengen som ble tatt ut til TdS ? Totalt. 0. Null. Hvor mange av de uttalte selv at de ikke var i form ? En to-tre. Noen har vondt i ryggen og noen kommer knapt nok opp av senga om morran for å sitere Sjur Røthe. Men tatt ut til TdS. Jada. kalle du dette "gode nok" ?

Vidar Løfshus har i kurssammenheng opplyst at Northug har andre problemer enn skiform. Noen antyder at han er for tørst.

Inger Brenden

Inger Brenden

Det var da svært til negativitet. Petter har gitt oss alle mange flotte stunder som idrettsmann. Han er en ener, men også en induvidualist. En mann som har tatt et dypdykk inn i treningsopplegget for kun en ting å bli bedre. Han mislykkes i 2016 og ble overtrent. Det kunne skje alle. Om han har valgt å stå utenfor landslaget i sommerhalvåret, burde ledelsen tatt han under sine vinger og samarbeidet tett med han. Gullgrosisten burde ha fått mulighetene til og kommet seg i form. I TDS er nettopp Petter den som har vist, ved siden av Martin at de er vinnere og har fullført med stil som har ført til svært gode resultater i WM og OL. Tragisk at vi har skilandslagsledere her i landet som ikke skjønner mer. Se på skiskytterene og utlandet der gjør man nettopp det. Tar vare på enerne!!

Dette blir litt for enkelt Torbjørn. Veldig lett å være etterpåklok, men den luksusen har ikke de som tar ut troppene til verdenscup. Jeg sier ikke at det var riktig å utelukke PN fra TdS, men hvis man evner å se kun på det Hetland/Løfshus hadde som beslutningsgrunnlag da de tok ut TdS-troppen, så er det fullt forståelig. 17. og 19. plass i Norgescup, og 32.plass i verdenscup er de eneste plasseringene han hadde før uttaket, og sammenlignet med f.eks. Sjur Røthe som har 6.plass fra den nasjonale åpningen og rekka 22, 17 og 12 i verdenscup før jul så blir det tynn suppe.

Norge har veldig mange gode skiløpere som legger ned akkurat like mye innsats som PN for å prestere best mulig, og alle må behandles likt. Og det er det PN nå har blitt utsatt for, han har blitt behandlet likt med de andre. Han har IKKE blitt særbehandlet. Hverken mer eller mindre. Står du utenfor landslaget, frivillig eller vraket, så må du påregne å måtte gå deg inn i troppen til verdenscup. Slik har det alltid vært, og slik må det være når 20-30 mann deler et realistisk mål om å komme med i en OL-tropp.

Så kan man alltids argumentere med at PN er den eneste aktive som har individuelle gull fra mesterskap fra før, og derfor burde blitt behandlet annerledes. Og det kan være at det hadde vært riktig, men det er også mange gode argumenter mot det. 1. Hadde han fått friplass til alle verdenscuphelger, så hadde han tatt muligheten vekk fra noen andre som hadde fortjent det og som kanskje kunne blitt den neste som hadde tatt individuelt gull i mesterskap. 2. Det er 3 år siden siste mesterskap hvor PN presterte godt, hvor lenge skal man kunne hvile på tidligere meritter? Ole Einar Bjørndalen tok bronse i VM senest for mindre enn ett år siden, men står likevel i fare for å bli vraket til OL til fordel for yngre løpere med null mesterskapsmedaljer. 3. Premissene for hvordan han, og alle andre som står utenfor landslaget, kunne komme inn i verdenscuptroppene og videre til OL var satt lenge før sesongen var i gang, og alle visste hva som måtte til

Og en brannfakkel til slutt. Hadde PN hatt skikkelig tro på at han fortsatt er god nok til å ta gull i OL, så hadde han heller ikke hatt problemer med å motivere seg til å gå skirenn for å kvalifisere seg dit, uavhengig av om det er Skandinavisk Cup, eller kretsrenn i Trøndelag for den saks skyld.

Dessverre er nok tiden hvor vi kan glede oss over mesterskapsgull levert av Petter forbi. Men det er ikke pga at landslagsledelsen behandler han dårlig, men fordi han rett og slett ikke er god nok lenger. Jeg håper jeg tar feil, og vil være av de som jubler høyest om det skulle skje, men dessverre så må vi nok sette vår lit til andre løpere i årene som kommer.

Andre Western

Andre Western

Jeg er helt enig i at ledelsen gjør mye rart og detføles litt som hevn fordi Petter tilhører COOP. På den annen side er det forståelig at de har betenkeligheter så lenge Petter ikke klarer å vise noen tegn til god form. Dette er helt klart en to-delt sak og er vanskelig for begge parter. Det å ta han med i TdS bare fordi harhar vært god en gang er kanskje litt gambling. Da burde jo Bjørndalen også få være med til OL for han har også vært god (i sin tid). Kanskje på tide at Petter begynner å konsentrere seg om det han skal og ikke alt det tullet han driver med.

Han burde helt klart ha fått gått TDS. Flere av de som ble tatt ut ble jo enten sjuke eller dro hjem av andre grunner. Synd Løfshus og Hetland skal få lov å sitte å bestemme dette helt diktatorisk. De burde hatt noen over seg som kunne overkjøre dem. Tydelig at det er vondt blod mellom de to nevnte herrer og Northug.

svar til Tesm banan Northug:

Ja, det var virkelig mange av de andre i Tour de ski, som tok den sjansen, og viste seg frem. LEs deg opp istedenfor dette fjaset ditt.

Torgeir, så landslagsledelsen skulle altså vist på forhånd at noen kom til å bli syke i løpet av touren og derfor ikke tatt de med? Herregud. Høyt nivå på northug forkjemperne her altså. Og til torbjørn nordvall som har det sprøeste tunnelsynet i verden. Petter har gått flere konkurranser med de nest beste. Han har hvert 5 minutter bak de nest beste. Hvordan tror du det hadde gått mot de beste? Det kunne muligens hvert et argument om han ikke hadde gått renn i det hele tatt, men nå kan man ikke skylde på at han ikke fikk gå tour de ski fordi han har bevist at han ikke holder nivået.

Glenn Pedersen

Glenn Pedersen

Hetland og Løfthus graver din egen grav, Klæbo og Sunby er de eneste som kan måle seg med Nortug hvis han hadde hadde fått sjansen tidligere til å bygge opp formen, gi de amatørene sparken

Per Inge Lyngvær

Per Inge Lyngvær

Landslagsledelsen har en vanskelig jobb og de må ivareta alle. Problemet som feller Petter er at han ikke har prestert et godt renn på over 2 år. Han kunne kanskje vært med på et sprintrenn før Tour de ski for å vise form, men da må det gå ut over de andre sprintere som faktisk har prestert i sesongen 2016/2017...hvor rett er det? Alle løpere må prestere over tid og det er dessverre alt for lenge siden Petter har prestert og det må få konsekvenser. Rykter tilsier at Petter har hatt for mye fokus på andre ting en ski i store perioder av året, noe som går ut over trening. Det kreves så mye av en utøver i dag å være med på verdens beste ski landslag og Petter har bare ikke klart å komme i form.....så enkelt men utrolig trist for skisporten. Støtter landslagsledelsen fult ut. Men alle kan reise seg og det kan også Petter. Stå på Petter.

PN er ikke god nok, det gjelder også Bjørndalen. Hvorfor legger ikke idrettsfolk opp i tide, når de er på topp?

Så kan man spørre seg: Blir noen av løperne bedre under landslag-trenereren ? Bør bestefaren til Klæboe bli trener eller rettlede Hetland , med assistanse fra en av de gode klubbtrenerne ?

"Jeg synes synd på Petter Northug. Han har fortjent en bedre skjebne enn å bli forbigått, slik som han har blitt denne sesongen, og dermed går glipp av sesongens store mål ? OL."

HEHE forbigått er det eneste som har skjedd Petter denne sesongen, stort sett forbigått av juniorer og løpere på nivå 2 og 3. Dersom muligheten for å komme til OL ikke er nok for å motivere Petter så er det vel på tide å legge opp.

Elin Pedersen

Elin Pedersen

Uansett form eller ikke form så har Hetland og Løfsnes vært meget ufine. Manglende pedagogiske evner gjør dem uskikket til de jobbene de forvalter. En utøver som mister taket trenger hjelp og støtte, man sparker ikke noen som ligger nede. Dette faller tilbake på dem.

Elin Pedersen..

Du må ikke glemme at PN, har valgt bort Landslaget fremfor Team Northug! Da skulle man tro at det samtidig innebærer at de har et komplett støtteapparat som skal være i stand til å hjelpe Petter i tykt og tynt.

Tror faktisk at den totale formsvikten PN har slitt med i hele denne sesongen, og den forrige, kunne vært unngått hvis han hadde stått i nettopp landslaget. Det sier seg selv at støtteapparatet til team Northug ikke er i nærheten av det landslaget har å tilby.

For ikke å snakke om den gode matchingen hadde fått ved å trene med de andre gutta.

Derfor er det nok desverre et faktum at Petter på mange måter kan takke seg selv for den situasjonen han har kommet opp i.

Hva er likheten mellom Northug, Dælie og Bjørndalen ?? Jo,en gang desidert verdens beste løpere...men d er ikke noe man er hele livet...slipp til å sats på ungdommen slik som Klæbo 👍👍👍

Ja Petter kan ikke komme i form så fort. Han bruker ikke astmamedisin.

Unnskyld...???

PN vil stå utenfor landslaget, krever særavtale for å få dette til, og sier så at "æ vil itj ha nån særavtale. Æ vil gjør det som e bæst for mæ, slik at æ kajn træn meg opp og fortsett å vinn mesterskap"...sånn ca sitat.

Så får han det som han vil, han står utenfor landslaget, og hva skjer? Jo, han drikker seg drita, fyllekjører, totalvraker bilen, stikker av fra åstedet, og lyver om det i 2 politiavhør!! For et fint forbilde!!

Men la oss se på det sporstlige, han stod utenfor landslaget, noe han selv ville - og endog kjempet hardt for, og vinner....ingenting!! Han havner langt nede på listene, han er ikke en gang med i noen som helst tet.

Og bortforklaringene kommer selvsagt!

Overtrent, syk,..poenget er at han har ikke trent bra nok - til tross for at det var det som var poenget med at han skulle stå utenfor landslaget!!

Så kan vi spole fram til årets sesong, PN er inne i landslaget igjen, men presterer ikke.

Han og hans trener sier at PN er i form, og vil gå renn, men han nekter å stille opp på de renn NIF vil at han skal gå, for å vise at han er i form.

Nei, PN blir ikke tatt ut til tds, fordi han ikke har noen resultater å vise til. At han VIL gå...ja, jeg VIL være med i Tour de France, men har ikke syklet de siste 10 årene...

Ja, ok, han har vunnet en del mesterskap, for noen år siden. Det har også Bjørn Dæhlie, Oddvar Brå....

Og, en digresjon, det ser ut som at Ole Einar Bjørndalen HELLER ikke kommer til OL..hvor er hylekoret...?? Han har gjort det bedre enn PN BÅDE totalt, OG i de siste renn, men intet hylekor om at han HAN må være med til OL...

Nuvel, så stiller omsider PN opp til start i et ren, etter sigende i knallform, i hvert fall i følge ham selv og hans trener, og han havner på en meget imponerende....eh...48. plass!!!

48. plass!! Det er ikke en gang verdenscuppoeng!!

Da uttaler treneren at "det viktigste var å få en gjennomkjøring"...sist jeg sjekket var poenget med konkurranseidrett å vinne, ikke å havne på 48. plass.

Så, HVORFOR skal vi sende avdankede idrettfolk til OL, som ikke har prestert noe som helst de siste 3-4 årene..???

Northug har blitt motarbeidet.

John,

Du glemte et par ting i oppsummeringen din. Jeg har rettet opp setningen for deg.

«Drikker seg drita, fyllekjører, vraker bilen, lyver til politiet og tar fire VM gull i Falun» For en idiot denne «Petter» er. Fire land på kloden går på ski folkens...

John kl 22:36. Her var det mye historieløshet. Northug har etter at han begynte å gå for COOP blant annet vunnet 4 VM-gull, NM-gull, Tour de Ski og en 2. Plass i verdenscupen sammenlagt. For 10 mnd siden ble han nummer 4 i verdenscupen i sprint i Drammen, og kom til VM-finalen i sprint i Lahti i fjor.

Å utelate han fra OL kan lett forsvares, men å utelate han fra Tour de Ski - hvor jeg tror progresjonen hadde vært såpass bra at han hadde gått seg inn på OL-laget, er hinsides. Hadde han blitt tatt ut til tds kunne han spilt seg selv ut av laget med dårlige prestasjoner, og det hadde vært mer akseptert i befolkning.

Men tds var skreddersydd, og favoriserte, sprinteren, fellesstartløperen og distanseløperen Northug såpass mye at jeg er helt overbevist om at landslagsledelsen så at de ville få et forklaringsproblem ved å nekte Northug OL-plass ved gode resultater i Tds. For å unngå dette ble han vraket til tds. Jeg tror at ledelsen var lei all utblåsingen hans og tidlig hadde bestemt seg for at de helst ikke ønsket han i OL. Men det er bare mine tanker...

Er det realistisk å tro at nortug ville prestert i tour de ski når han ikke presterer på norsk eller skandinavisk nivå engang? Han ville nok vært milevis bak i tour de ski

kristian brenstad

kristian brenstad

Petter har en vinnerskalle uten sidestykke,
men klarte ikke å motivere seg nok til et nasjonalt renn ???
Selv om han visste at dette var sjansen han fikk. ?
Dessverre har trenerapparatet, og det å stå utenfor landslaget
vist seg å være endelikt til Petter, dessverre.

Når Tor Arne Hetland får det kritiske spørsmålet ang Northug, ser du det på han at han ikke liker spørsmålet. Det lyser på lang vei at Hetland & co ikke ønsker Northug på landslaget.

Når utenlandsk presse reagerer, så skinner det igjennom.

Hadde jeg vært Northug og hvis mulighet, hadde jeg gått for et annet land, Sverige eller Russland.

Annichen Haugen

Annichen Haugen

Takk Torbjørn Nordvall

Endelig noen som skriver om hvor dårlig Northug blir behandlet av landslagsledelsen .Jeg er helt enig i alt du skriver ! Skitten måte å gjøre det på ved å skvise han ut !

I alle år har Northug alltid trengt litt tid for å komme i form i begynnelsen av sesongen ! Det nytter ikke å komme i form når en aldri får gå noen skirenn ! Hetland & Co ønsker han ikke på landslaget ! Og det har mange nordmenn oppfattet for lenge siden !

Men hvorfor tok de med bare 8 til Tds,mår de hadde flere plasser enn det?

Men hvorfor tok de med bare 8 til Tds,når de hadde flere plasser enn det?

Annichen, han har gått skirenn. I piteå sammen med de nest beste ble han nummer 48 5 minutter bak.

Mobbingen av Northug har gitt dette resultatet, Hetland og resten av landslagsledelsen burde få sparken.

Jeg er helt enig med Kari Gregersen. Godt formulert,-og oppsummerer det som mesteparten av ski-Norge mener. Det hele er bare trist. Og ikke minst er det respektløst og ufint gjort av landslagsledelsen å behandle vår største langrennsprofil på denne måten. Han burde fått fri-billett og stilt opp på det han selv ønsket etter så mange fantastiske og spennende opplevelser han har gitt langrenns-sporten !

Først av alt: jeg skulle gjerne sett PN i OL. Men, Han fikk før sesongen startet beskjed om hvor han måtte prestere for å komme med. Det synes jeg ikke er så veldig rart all den tid han har valgt å stå utenfor landslaget frem til Beito.

Det nevnes her at motivasjonen nok ikke var på topp for å gå i Piteå. Hvor mye motivasjon trenger man når man vet at dette er min mulighet for å komme til OL?? Vi kan ikke ta ut løpere på bakrunn av at de var gode tidligere.. PN hadde ikke havnet på pallen i et kretsrenn i Trøndelag om alle stilte.

Northug er for pottitter

Northug er for pottitter

Hvem bryr seg om en fyllekjørende kødd som skylder på kompisen sin og fortsatt leker deilig og arrogant?

Hadde han fyrt opp en joint hadde alle dere pottitter brent han på bålet, men neida! Helt greit at'n Petter snakk skit og utsetter andre for fare så længe'n har glimt i øyet si'!

Fuck Petter Northug og alle dere som ser på han som en rockestjerne i en nisjesport som sliter med å få tilskuere under OL.

Gunnar J Holmen

Gunnar J Holmen

At norges superstar i miniidretten langrenn, Petter Northug, må kvalifisere seg, sier mye om ledelsen. Psykologi i idrett er endelig opplest og vedtatt som viktig. Før var det rå makt og teknikk. At noen ikke forstår det, er greitt. Landslagsledelsen bør finne på noe annet. melde seg på Farmen etc. Ledelse har de i allefall liten kompetanse på. Northug med sine meritter, burde være en selvfølge. Hva er langrenn uten Northug? En parentes. På samme måte som golf uten Tiger Woods. At Johannes H Klæboe kommer fra intet og parkerer alle, sier noe, men ikke alt..

Skriv en ny kommentar