hits

Tour de Ski 2018 - en parodi!

Foto: NTB Scanpix

Kristoff ler sikkert av Tour de Ski. Jeg tror sykkelproffen hånler av langrennssirkuset som spilles opp foran et 20-talls millioner TV-seere. FIS, de nasjonale forbundene og de aktive opptrer forvirret og i flere tilfeller amatørmessig. Det vi ser fra Tour de Ski er en parodi av langrennsverdenscupens klart mest attraktive produkt.

I sykkelsporten er Tour de France det største og viktigste for Alexander Kristoff og de andre stjernene. Der jubler de aktive om de får plass i egen stall og får den store æren av å delta i den kommersielle klassikeren på hjul.

Jeg har aldri hørt en syklist uttale at han eller hun ikke vil starte i touren, eller i det hele tatt fundert på å bryte konkurransen etter en etappe, om ikke massevelt, sykdom eller solstikk stopper dem.

Syklistene har også OL og VM på programmet, og de velter i blant så de slår seg halvt fordervet. Men Kristoff, Boasson Hagen og gjengen kjører på. Syklistene synes at Tour de France er gøy. Akkurat som andre etappeløp, som Giro de Italia og den spanske Vueltaen.

Syklistene setter også OL og VM høyt. De har evnen til å finne flere formtopper i løpet av en sesong og få inn treningsperioder. Alexander Kristoff er et godt eksempel på det.

Proffen forstår at de må gjøre sitt ytterste for sin arbeidsgiver og for å overleve og eksponere seg selv, sine lag, konkurransen og hjemlandet i media.

Tour de France pågår i nesten en måned. I Tour de Ski er det sju konkurranser på ni dager. Og likevel er det en jækla klynking om hvor tøft det er. Så langt har jeg kun hørt USAs Jessica Diggins og herrelederen Dario Cologna uttrykke hvor gøy det er å være med på touren. Og russerne som sliter på i regn og vind. Samt Petter Northug, som gjerne ville delta i touren for å konkurrere seg i form. Han som elsker denne typen etappeløp og som er sportens megastjerne. Men Petter fikk ikke gå. I stedet sendte Vidar Løfshus en tropp mer eller mindre motiverte løpere til skiklassikeren i Mellom-Europa.

Nå har den ene etter den andre avbrutt touren. Trening skal prioriteres for å komme i form til andre konkurranser. Samtidig er Petter Northug jr hjemme i Trøndelag og går klubbkonkurranser?

Jeg skjønner ingenting. Enten bestemmer vel aktive og landslagstrenere at man skal gå og gjøre sitt ytterste, eller så blir man hjemme og trener. Ikke et dårlig kompromiss, som knapt gagner noen.

Torsdagens vinner Emil Iversen bestemte seg for å slutte å synes synd på seg selv, og i stedet like posisjonen. Det endte med seier og glede for Meråker-sønnen. Riktig innstilling, Emil!

Langrennsfolket ser ikke ut til å forstå sitt eget beste. Tour de Ski-etappene i Val di Fiemme, Lenzerheide og Oberstdorf er de mest sette under hele verdenscupsesongen.

I fjor så 22 millioner den siste klatringen opp Alpe Cermis. Det er mye mer enn dobbelt så mange som følger for eksempel verdenscupsendingene fra Holmenkollens femmil, som ligger under ti millioner TV-seere.

Om utviklingen fortsetter, kommer drøyt 30 kvinner og 50 herrer til å fullføre Tour de Ski 2018.

Hvor bra PR er det for FIS? flaggskip Tour de Ski?

Det er i alle fall langt fra den propaganda som Alexander Kristoff og sykkelproffene viser fram når du runder av Tour de France på Champs Elysees i Paris foran én million tilskuere og hundretalls millioner TV-seere verden over.

Jeg synes de nasjonale forbundene har et stort ansvar for at Tour de Ski skal overleve. I fjor skrev jeg at nasjonsforbundene burde skrive inn i avtalene med samtlige løpere at Tour de Ski inngår i jobben. Naturligvis hørte ingen på det.

I stedet blir det en hul propaganda, et produkt som i noen etapper føles bra, men som siden virker som et nødvendig onde for mange. Det gir en tvilsom underholdningsverdi, sett over hele touren. Og fremfor alt den publikumsvennlige avslutningen vi Val di Fiemme.

FIS har et stort ansvar med å utvikle touren for å få alle de beste til å være med i samtlige etapper. Kanskje en separat distanse-tour og en sprint-tour? Kanskje en tour med korte reiseavstander?

OL er det viktigste, sier alle skiløpere. Og det er ikke så rart når Tour de Ski holder på å miste sin glans og ikke føles attraktiv nok.

Hva kan lokke aktive løpere til å være med hele veien? Premiepenger, selvfølgelig. Mye mer enn nå! Og et program som alle er enige om. Det er forståelig at løperne ikke kan gå alt i verdenscupen. Det må finnes tid for trening også. Men må for eksempel Toblach-konkurransene ligge der de gjør, uken før julepausen?

Skalde ikke være mulig for skiløperne i mesterskapsår å legge inn en treningsperiode etter Davos i midten av desember til 30. desember.

At Tour de Ski skal gå når den gjør nå er selvsagt. Om den flyttes synker TV-tittingen dramatisk. Sponsorene får mindre eksponering, all PR blir mindre for løperne, nasjonsforbund og FIS.

Det har blitt arrangert skikonkurranser i over 100 år. Hvor vanskelig kan det være for for eksempel Oberstdorf, som har hatt VM i 1987 og 2005? FIS og arrangørene ble rammet av panikk da det forutsette uværet dro inn over Tyskland. Det fantes ingen plan B.

Alle står der fullstendig handlingslammet og tar en rekke dumme beslutninger. Jeg mener, i alpint og hopp kan de skyve på starten i flere timer. Det kunne de gjort i onsdagens katastrofale sprint også. I stedet for å innstille konkurransen og satse på torsdagens fellesstart i friteknikk på en bane som var dømt til å mislykkes.

Det var pinlig å se Tour de Ski i Oberstdorf.

FIS burde klart å finne bedre løsninger. Nå ler alle TV-seerne av kaoset som var en konsekvens av dårlige beslutninger fra FIS og arrangøren. Det fine PR-vinduet for langrennssporten ble en superflopp.

Svenske Marcus Hellner kalt konkurransen en vits.

Om uværet slår til i Tour de France, finnes det en plan B. Etapper flyttes på kort varsel og å kvalitetssikre de sportslige forutsetningene. Nei, det som skjer er ikke bra. Noe må skje!

Så lenge ingen tar tak i situasjonen, kommer Tour de Skis sterke varemerke til å blekne og miste sin glans. Fremtiden er et Tour de Ski som alle vil være med i og kjenne at man er vinnere i. Uansett om det er mesterskapsår eller ikke.

Jeg anbefaler flere aktive enn Petter Northug jr å ta en snakk med Alexander Kristoff, og jeg anbefaler FIS å gjøre et studiebesøk på Tour de France. Jeg gjorde det selv i sommer og dyrket både arrangøren og syklistene, som bokstavelig talt jobbet ræva av seg i nesten en måned for å nå det endelige målet.

#langrenn #tourdeski

2 kommentarer

Kan ikke skjønnne hvorfor ikke Kollen-femmila er mye mer populær, nå som den går i moderne fremtidsrettet fellesstart og alt. Kanskje den rett og slett ikke er moderne nok, Den Moderne Langrennssporten® krever som kjent både korte sløyfer og flere innlagte spurter, så hvis arrangørene sørger for 5 km sløyfer som gås 10 ganger, eller enda bedre 2,5 km sløyfer som gås 20 ganger, med innlagte spurtpremier hver gang det passeres inne på stadion, så er jeg sikker på at det både kan innkreves langt mer i billettpriser (spesielt hvis resten av løypa sperres av slik at det ikke blir mulig å snylte ved å finne seg en gratisplass) og uendelig mange flere TV-seere med de økte sponsorkronene det vil innbringe. Skjønner ikke hvordan det norske skiforbundet kan ha unngått å legge merke til dette inntjeningspotensialet, godt næringsvett har de jo hatt i mange år allerede.

Hva forventer vi egentlig? Dette er et sosialistisk land, hvilket betyr at det å ha en vinnerskalle i beste fall ikke betyr noe særlig, og i verste fall fører til motstand fra "gruppa" (Northug)

Skriv en ny kommentar