hits

Russland på god vei til å ta over makten

Lillehammer 20171202.Johannes Høsflot Klæbo vinner foran de russiske løperne Sergey Ustiugov (12) og Alexander Bolshunov (2) i den klassiske sprinten i verdenscupen i nordiske grener i Lillehammer lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RUSSISK FREMTID? Johannes Høsflot Klæbo vant foran de russiske løperne Sergey Ustiugov (12) og Alexander Bolshunov (2) i den klassiske sprinten i verdenscupen i nordiske grener i Lillehammer. Men fremtiden kan se lys ut for russerne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sergej Ustjugov (25), Alexander Bolsjunov (21), Aleksej Chervotkin (22) og Denis Spitsov (21).

Der har dere noen av de mest fremadstormende langrennsløperne bak suverene Johannes Høsflot Klæbo (21).

Russland er på god vei til å ta over makten som verdens ledende nasjon på herresiden.

Til tross for dopingskandaler, tårer og en halv generasjon toppløpere utestengt fra OL i Pyeongchang 2018, ser det ut som det russiske systemet fungerer veldig bra til å utvikle unge menn til skiløpere av ypperste verdensklasse.

Utviklingen er interessant.

Før Tour de Ski er det tre russiske løpere på topp 10 i verdenscupen.

3. plass: Alexander Bolsjunov (21). Ble nummer åtte i verdenscupen for U23-løpere i fjor. Nå en fullstendig utfordrer om verdenscupseire og har notert seg for seks pallplasser så langt i vinter. I Davos tok han tredjeplass på både sprint og 15-kilometer. I Toblach var han forkjølet. En komplett skiløper. Allerede!

4. plass: Sergej Ustjugov (25). Tok tre gull og to sølv under VM i Lahti i fjor. Totaldominerende i Tour de Ski 2017, en konkurranse han vant overlegent etter fem strake etappeseiere. Etter en tung start i Ruka har Ustjugov tatt følgende plasseringer i verdenscup: 2-9-10-2-5-2.

9. plass: Aleksej Chervotkin (22). Ble nummer seks i U23-cupen i fjor. I vinter har han vært flere klasser bedre. Nummer 5 i Rukas mini-tour. Nummer 8 på skiathlon i Lillehammer og nummer 9 i Davos.

Legg til 21-åringen Denis Spotsov som er ny på A-laget og har innledet med å bli nummer 7 på 15-kilometeren i Davos, nummer 11 på 15-kilometeren i Toblach og nummer 14 på jaktstarten i i den italienska lejonkulan.

Sjefstrener, tyske Marcus Cramer, virker ikke å ha noen problemer i det hele tatt med å fylle tomrommene etter de dopingutestengte løperne Legkov og Vylegzhanin.

Russland leverer. Den nye generasjonen utfordrer definitivt Norge om tittelen som verdens beste skinasjon allerede denne vinteren. Det skjer mye, og det skjer raskt i det russiske troppen.

Tor Arne Hetlands flaks som herretrener er at han har supertalentet Johannes Høsflot Klæbo i stallen. En trønder som har alle forutsetninger for å dominere verdenscupen i mange år fremover og som kan holde de fremadstormende russerne bak seg.

Men bak Klæbo i verdenscupen har vi Martin Johnsrud Sundby (33) på femteplass. 28-åringene Hans-Christer Holund og Simen Hegstad Krüger er i positiv utvikling på syvende- og åttendeplass. Av dem er det for tiden "bare" Klæbo som behersker både distanse og sprint på høyeste nivå og som kan beregnes som en helt komplett skiløper.

Johannes sin trener, morfar Kåre Høsflot, har treningsmetoder som har satt mange treningseksperter i offside. Det enkle har vært det geniale, fjernt fra alle diagrammer og vitenskapelige rapporter.

Johannes har tatt langrennssporten til et nytt nivå. Bak han kommer et kobbel med unge russere.

Det virker som det gjøres mye rett i Cramers Russland også, nå som syvendeplassen (Chervotkin) og åttendeplassen (Bolsjunov) fra fjorårets U23-cup har tatt store steg i skyggen av Klæbo.

Tour de Ski 2018 ser i mine øyne ut til å bli et russisk kamp mellom komplette Ustjugov og Bolsjunov.

Det norske laget, uten Klæbo og Petter Northug jr., får for en gang skyld finne seg i å være outsidere.

Og hvis OL-stafetten skulle gått på trettendedagen, skal jeg sette mine rubler på Russland, fjorårets VM-sølvvinnere fra Lahti, da Ustjugov forgjeves jaktet en formsterk Finn Hågen Krogh.

Men ...

Det er lenge igjen til OL 9. til 25. februar. Mye kan skje frem til det. Men fremtiden ser i hvert fall veldig lys ut for russerne på herresiden.

8 kommentarer

Johannes Høsflot Klæbo har det siste året vært på sprintlandslaget til Arild Monsen. Han har derfor ikke vært trent av personer som dyrker sin egen prestisje høyere enn resultater. Det gledeløse regimet kan sikkert overleve noen år til på arbeidet til den meget inspirerende forgjengeren, Åge Skinstad. - Men Russland har et rekrutteringsgrunnlag som er minst på høyde med Norges, så det er ikke overraskende at de tar over dominansen den dagen de gis bedre forutsetninger.

Norge tok 7 langrennsgull i Lahti VM, men damene sto bak 6 av disse. Herrelaget vant riktignok stafetten, men mye fordi Finn Hågen Krogh fløt oppå snøen mens den langt tyngre Ustiugov sank igjennom på det løse føret.

Per Erik Larsen

Per Erik Larsen

Det er vel strengt tatt ikke noe dramatisk med at Russland nå ser ut til å innta et hegemoni. De har en underskog som sannsynligvis er større enn vår, og kanskje litt pga det har det vært utfordrende å få frem de rette talentene til rett tid. Vi har gjennom årene slitt litt med det vi også. Blant herrene har dette gått litt i bølger, Sovjet hadde sin periode på 70-tallet, svenskene eide mye av 80-tallet og Norge mye av 90-tallet. Så har hegemoniperiodene vært litt kortere etter det. Finland og Tyskland har også vært innom. Mitt inderlige ønske for OL og for langrennssporten er at mange nasjoner tar medaljer, og at minst ett gull går til USA og/eller Canada. Godt nytt år, Nordvall! Synes du skriver nye balansert og bra.

Mvh

Per Erik Larsen (skinerd med mottoet "Langrenn står ikke om lov eller død, Det er MYE viktigere...."

Det er et råttent spill som føres mot Russerne, på alle fronter.ikke bare innen idretten,Det er helt uforståelig at Norske politikere er med på slikt.De kommer jo bare sterkere og sterkere tilbake,tross sanksjoner og utestengelse fra store deler av verden.Et farlig spill Erna og Høyre spiller.Det er kun snakk om timer så kan Norge fort bli en del av Russland.De har snart mer demokrati og frihet der borte,en vi har i Norge i dag,etter EU`s DDR politikk.Bommene og overvåkningen er på plass og inntil 3 års fengsel for feil utalelser på sosiale medier.Frp`s valgordtak mer frihet for enkelt individet og friheten til å ta egne valg går motsatt vei selv med Frp Justisminister.

Kjell Olesson

Kjell Olesson

Ja, Norge kan snart bli endel av Russland, ( om det blir mer demokrati under Russland er tvilsomt )men i Norge er et lite forkjært uttrykk på twitter eller Facebook nok og friheten kan være slutt. Er du pissetrengt og lar skvetten gå i utemarken, får du 4000kr i bot om noen ser deg og melder i fra.Pass deg å smil til ei jente/dame eller kom borti ei hokjønn i handlekøen, du kan bli anmeldt for trakassering!

Du glemmer en vesentlig ting herr Nordvall!!

Dette er et OL år, og da prioriteres selvfølgelig hverken TDS, eller WC.

De fleste har kun fokus på Ol, og da satses det ikke på TDS og WC.

Du skriver videre at Hetland har flaks som har Johannes Høsflot Klæbo i stallen. Da foreslår jeg heller at vi gjør opp status etter OL før dommen kommer.

Når det gjelder WC og TDS, blir det helt feil å felle noen dom etter denne sesongen grunnet OL. Det jobbes steinhardt på både herre og dame siden i norsk langrenn, og vi har definivt mange gode løpere i begge leire.

Mulig jeg er i overkant skeptisk, men hvordan vet vi at de gjenstående russerne er rene?...

Simen H.K er født i 1993.

Russland fortjener suksess i langrennssporet. Og skisporten trenger nye konger. Håpet er jo at Tyskland også reiser seg igjen.

Skriv en ny kommentar