hits

Dette kan være nådestøtet for Northug

Lillehammer 20171201.
Verdenscup ski nordiske grener.
Petter Northug jr. under trening foran langrenn sprint i verdenscupen i nordiske grener i Lillehammer som skjer på lørdag.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Foto: NTB Scanpix

Det blir som en julaften uten julenisse, når Tour de Ski nå skal gå uten Petter Northug. Og landslagsledelsens harde julegave tror jeg dessuten kan bety at Norges mest framgangsrike mannlige skiløper de siste ti årene heller ikke får stille til start i OL i Pyeongchang i februar. 

Det er sannelig ikke mye som taler for at Northug skal karre seg til topps i sitt livs bratteste oppoverbakke som skiløper. Landslagssjef Vidar Løfshus og landslagstrener Tor Arne Hetland har sammen kommet til den konklusjonen om at Northug ikke er i god nok form til å bli tatt ut til de sju etappene i Tour de Ski. Northug er tatt ut som førstereserve, med åtte mann foran seg i uttaket. 

Da er man milevis fra å få en OL-billett. 

Og enda lengre unna å være en av fire løpere som får starte per distanse i Pyeongchang.

For ikke å snakke om toppen av pallen, det er han et hav unna akkurat nå.

Les også: Jeg stolte på Northugs trener - nå vet jeg bedre

Les også: Nå haster det for Northug - og han bør bytte trener

Mirakler kan skje. Spesielt når det gjelder Petter Northug. Men, nei - dette tror jeg ikke han klarer. OL er nok kjørt nå. Dessverre.

Løfshus sier til pressen at det beste for Northug er å gjøre et godt treningsarbeid hjemme i Trøndelag, og i stedet for å gå Tour de Ski om noen av de uttagne skulle bli syke (han er jo reserve), sikte seg inn på Skandinavisk Cup i svenske Piteå 5.-7. januar og NM del 1 på Gåsbu 11.-14. januar for å få opp kapasiteten og klare å kvalifisere seg til verdenscupen i Planica 20.-21. januar.

Det er brutale ord fra Løfshus.

Jeg vegrer meg for å tro at Løfshus og Hetland med vilje ønsker å spenne bein på nasjonalikonet Northug og hans mulige OL-billett. Jeg vegrer meg dessuten for å skylde på eller tro at det ligger en konflikt bak vrakingen til Tour de Ski. 

Den triste, bitre sannheten er nok mer trolig at landslagsledelsen har sett at testverdiene til Northug ikke er i nærheten, og dermed tvinges til å komme til den slutning at han ikke holder mål akkurat nå. 

Mer komplisert behøver det faktisk ikke å være. 

Les også: Gi Northug et wildcard! 

Les også: Nå må du skjerpe deg, Northug! 

Når det er sagt, så skulle jeg personlig gjerne sett at Northug fikk sjansen i Tour de Ski. Til forskjell fra de andre uttatte løperne har Northug gang på gang vist hvilken mesterskapsløper han er. For meg er det en gåte at Ski-Norge mener de har råd til å sette Northug på sidelinjen. Jeg hadde bedt han vise ansikt og legge kortene sine på bordet i Tour de Ski - som en siste sjanse til å mønstre og vise hva han kan stille opp med. 

Northug behøver konkurranser i kroppen, ikke bare trening. Jeg tror han trenger å konkurrere seg i form. 

I Sverige jobbet jeg tett på landslagsledelsen da Johan Olsson slet med form og skader før Sotsji-OL i 2014. Olsson gikk kun et par konkurranser før OL, men fikk gå de distansene han ville. Det endte med at han tok OL-sølv på 15 km og var med på stafettlaget som forsvarte OL-gullet fra 2010. 

Eksempelet er ikke hundre prosent sammenlignbart, all den tid konkurransen er mye større i Norge enn i Sverige. Men tilliten til at Northug skal levere underverker framover er langt ifra den måten svenskene behandlet sin fremste vinnerskalle. 

Landslagsledelsen setter i stedet kniven på Northugs strupe og har et strengt resultatfokus i uttakene. Det er også lett å la følelse rive når man skal bedømme Northug. Store deler av det norske folk elsker ham. Og de vil se han i OL. 

Det preller av Løfshus og Hetland, som ikke legger verken empati eller nostalgi i vektskålen. De lever her og nå, og ikke i historiebøkene. Det er hardt, men filosofien er rettferdig på sin måte. Konkurranse på like vilkår. Og Northug mangler resultater denne vinteren, ingen tvil om det. 

Les også: Hjelmeset overrasket over Northug-vraking: - De legger hodet på blokka

Løfshus sier også at OL-døren ikke er stengt for Northug ennå. Nei, den er ikke det, men det er ingenting som taler for at Petter Northug plutselig skal finne kjempeformen og bryte et tydelig mønster vi har sett fra Norges Skiforbund siden Ski Tour Canada i våres, da Northug ikke ble ansett for å være blant landets elleve beste.Han fikk ikke gå der heller. Det fortsatte som kjent med vraking før Ruka, mens det i verdenscupen på Lillehammer var tydelig at landslagsledelsen hadde rett. Northug var langt ifra verdenscupformen. Han responderte ikke engang på trening en tid etter Lillehammer. 

Nå er Northug ute i kulden igjen, men med tale om at han skal være på oppadgående kurve formmessig. Likevel, å fortsette og trene og trene, mens de argeste konkurrentene konkurrerer for fullt, en knapp måned før OL, det må være en av de desidert største utfordringene Northug har stått overfor. 

Vrakingen må ha vært blytung for Northug, som har drømt om å gjøre comeback på den store scenen på åpningsetappen av Tour de Ski i Lenzerheide 30. desember. 

Så hva skjer nå? 

Northug er invitert med landslagskompisene til Davos for å forberede seg til Tour de Ski der, som reserve. Men vil han virkelig bli med på det, når Løfshus så tydelig helst ser at Northug blir hjemme og trener seg i form? Jeg tror nok ikke det. Å trene seg i form i høyden? Absolutt ikke! 

Vi skal aldri regne bort Northug. Men denne gangen tror jeg ikke han vil lykkes. Fjellet er for bratt. 

OL 2018 + Northug er ikke lik sant. Løpet er kjørt. 

Alt annet må anses som et Northug-mirakel. 

#langrenn #northug #tourdeski #løfshus #hetland

11 kommentarer

Jeg kan spå litt jeg også:

- ingen har noensinne klart å forutsi hva PN kommer til å klare eller ikke klare. Heller ikke denne gangen.

Dette er nettopp fordi vi vet alle at han har toppen av skiidrett i seg. Tønseth har f.eks ikke det, lettere å spå. PN har bevist flere ganger enn noen andre skiløpere og journalister at han har kontroll på det han driver med. Han er også ærlig på at han ikke trener for å bli like god som han var 'ifjor' - men bedre. Det betyr risiko - og det er en risikovillighet ingen av de andre er i nærheten av å matche. Derfor er det også vinn eller forsvinn - han jobber helt på kanten av hva han tror han kan få kroppen sin til å prestere - gjør ting ingen har gjort før f.eks med høydeopphold.

Hvis man ser tilbake på mange løp han har gjort, så ser man at han f.eks i sprinter er så kald og kynisk at han faktisk gambler på å bli slått ut for å spare krefter til finalen - det har skjedd mer enn en gang selv om ingen forstod hva han drev med der og da. Se løpene om igjen. Og se 5-mila i Falun etter det igjen så ser dere hva sportslig intelligens er også - her er det ingen som er på siden av PN - selv om Klæbo har skjønt hva han drev med og kopierer veldig godt.

Så legg fram testtallene da at Northug er så jævla dårlig form ... det norske folk tror ikke på dette! Dette er en vendetta mot Petter. Still med Sjur Røthe, Dirik, Dyrhaug osv i TdS, det blir mange fine 10.plasser ... WTF.

Langren uten Petter er kjedelig. Før så jeg alle løpene nå ser jeg ikke på hele tatt. Bare se på tallene når Petter stiller fra start og ikke stor forskjell. Tiur de ski uten Petter er null for meg

OL uten Petter blir som fotball VM uten Brasil.

Som jul uten Julenissen.

Et merkelig uttak.

Hvordan skal Northug kunne vise form, når han aldri får sjansen til å stille til start mot de beste?

Hvis Messi blir syk, og må stå over et par kamper, så blir han ikke henvist til tribunen når han melder seg frisk, men henvisning til at han ikke har vist noe de siste kampene...

Hadde i det minste de som er tatt ut, hatt gode resultater å vise til, så kunne det vært forståelig. Men de har jo ikke det...

Krogh : vært helt ute av det i år, ble også slått av Northug i den ene sprinten på Lillehammer Northug fikk prøve seg.

Tønseth: alltid vært en julestjerne, med sine beste løp i november før sesongen starter på ordentlig. Har vel et greit løp i år, men har ellers plassert seg mellom 20. og 30. plass i de fleste renn.

Røthe: ikke vist noe i år, sliter med prolaps, og knapt vært inne blandt de 20 beste i et eneste renn.

Dyrhaug: i likhet med Røthe og Tønseth en som kan varte opp med en 6. plass på en god dag. Sliter med ryggen, og ingenting som tyder på at han skal kunne prestere noe bedre enn 20. plasser denne sesongen.

Disse 4 får altså sjanse på sjanse, tross at de gang p gang viser at de ikke har formen inne?

Sundby sliter også. Har gått tre-fire bra løp, men resten er begredelig. Hadde Northug prestert på Sundbys nivå, hadde det garantert blitt vurdert som for dårlig til å få gå flere løp i år.

Selv når han var syk i Davos, fikk han gå. For øvrig dårlig lagånd av Sundby den gangen å ikke gi plassen sin til Gløersen!

Og hvorfor tas Sundby ut nå? Han sliter jo med luftveiene - har ikke han godt av å være hjemme og trene/hvile seg i form??? Eller gjelder slik logikk bare for Northug? Tipper Sundby tviholder på plassen, og heller bryter TdS etter et par-tre etapper om det butter imot - da har han i alle fall oppnådd å hindre ennå en norsk konkurrent muligheten til å kvalifisere seg til OL...

Tror ikke PN eller hans personlige trener har hatt kontroll. Det treneren sier om Petter sin form har jo beviselig vært feil. Det meste har jo gått til helvete etter at kompis Kveen begynte å synse. En skikkelig kompis hadde innrømmet feil og overlatt styringen til noen andre. Petter bør kikke i gamle treningsdagbøker og høre på landslaget.

Blir ikke overrasket om Peter Nordtug blir tema i Stortinget etter juleferien. Ihvertfall blir det debatt på NRK.😇

Selvfølgelig skal ikke denne selvdiggende særlingen ha særbehandling. Han er nå langt fra den beste og skal derved IKKE ta plassen til en som i dag er BEDRE enn han. Han får heller finne på noe helt annet enn ski.

ole k. barlund

ole k. barlund

ferdig som aktiv løper men er et kjempemedium som trener.la Petter trene unguttene skal du få se han er kjempetalent og en inspirator for den yngre garde.

Frits Magne Johansen

Frits Magne Johansen

Hva er det vi diskuterer? Det beste er å fjerne Løfshus og Hetland fra sine stillinger. Hvorfor gir de ikke Northug sjansen til å kvalifisere seg til OL Jo for de har bestemt seg for dette. Hvor mange at utøverne er kvalifisert til OL? Disse to er en skam for ski Norge.

Ol uten Petter blir ikke det samme...

Skriv en ny kommentar