hits

Jeg stolte på Northugs trener - nå vet jeg bedre

Beitostølen 20171116.
Stig Rune Kveen uttaler seg om Petter Northug sin sykdom under trening på Beitostølen torsdag
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stig Rune Kveen. Foto: NTB Scanpix

De siste ukene har jeg fulgt nøye med på hva Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen, har sagt om sin framgangsmåte og status, og på hva Alexander Legkov har sagt om dopinganklagene mot han og Russland. Ikke mye har stemt overens med virkeligheten. 

For en tid tilbake deltok jeg i NRK-programmet Debatten, for å gi et svensk perspektiv på sirkuset rundt Petter Northug jr. Landslagstrener Tor Arne Hetland hadde vraket Northug fra verdenscupåpningen i finske Ruka, og på det svenske folks vegne uttrykte jeg at det ville bli et savn etter den norske langrennsstjernen. 

Northugs trener hadde jo sagt at Northug var klar for å møte verdenseliten i sporet. 

I debatten forundret jeg meg over Skiforbundets manglende tillit til Northug og hans plan A inn mot OL i Pyeongchang. Alle vet jo hva Northug har gjort. Og hva som er hans styrke, som er å være best når det gjelder. 

Jeg mente Northug burde få en plass i den norske troppen. Jeg mente dessuten at han burde fått et wildcard fra FIS, når konkurransen i Norge er så tøff at han ikke ble tatt ut nasjonalt. En verdenscup uten Northug taper mye underholdningsverdi, og med det færre tv-seere og lavere medieinteresse - noe verdenscupen i langrenn trenger for å forsvare sin eksistens og fortsette å være attraktiv. 

Nå vet jeg bedre.

Se hele NRK-debatten her

Etter norgescupen i Gålå og den mislykkede prologen på sprinten i Lillehammer, får vi jo nå rapporter om at Northug ikke er i stand til å konkurrere, og at han ikke responderer på treningen. 

Jeg trodde Kveen var oppriktig da han mente at Northug var klar før Ruka. Jeg stolte på det Kveen sa til mediene. 

I dag har jeg mer tro på Tor Arne Hetland, hvis omdømme og troverdighet istedet har styrket seg. 

Northug var absolutt ikke klar for Ruka. Dessverre. 

Ruka, Finland 20171126.
Landslagstrener Tor Arne Hetland etter 15 km jaktstart menn i verdenscupen i nordiske grener i Ruka, Finland, søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tor Arne Hetland. Foto: NTB Scanpix

I dette langrennssirkuset spør jeg meg nå hvem jeg egentlig kan stole på. 

Jeg trodde for eksempel ikke at den populære russeren Alexander Legkov skulle endte med å bli utestengt fra OL på livstid. Jeg trodde faktisk ikke at han, som har blitt testet hundrevis av ganger på verdenscuprenn og i mesterskap, skulle ofre hele sin karriere ved å bloddope seg på hjemmebane. Eller hva det nå var han gjorde ...

Russland utestenges som fra OL, men noen konkrete bevis på hva de russiske utøverne har gjort seg skyldige i, har jeg ikke sett eller lest. Det vi har fått vite er at bevismaterialet for systematisk statsdoping er svært graverende og omfattende, ifølge IOC. 

Jeg ønsker å tro på IOC. 

Men, jeg er dog ikke hundre prosent overbevist om at Legkov virkelig var dopet. 

Ruka, Finland 20161127.
Alexander Legkov RUS i 15 km klassisk i verdenscupen i Ruka søndag. (Aleksandr Legkov)
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Alexander Legkov. Foto: NTB Scanpix

Legkov kan være offer for et råttent system. Han kan også med viten og vilje ha ofret sitt ettermæle i jakten på å vinne femmilsgullet i Sotsji. Eller er han egentlig helt uskyldig? 

Jeg vet ikke hva jeg skal tro når Legkov bedyrer sin uskyld, og når Sergej Ustjugov og Bolsjunov gråter krokodilletårer over det som har skjedd. Ustjugov gikk jo sprintstafett i Sotsji-OL i 2014. Var han også en del av den statskontrollerte dopingen i Sotsji? Bør også han utestenges på livstid av IOC? Selv fordømmer han doping. 

Jeg vil tro at han er ren. Men jeg er langt fra sikker. 

Svarene i langrennssirkuset er ikke til å stole på lenger. Svarene synes i hvert fall ikke å stemme overens med virkeligheten ved flere tilfeller - det være seg Northugs form (eller manglende sådan) eller Legkov og Russlands dopingdom. 

#langrenn #doping #northug #ol #legkov

 

 

23 kommentarer
Knut Kristensen

Knut Kristensen

- hvor er snåsamannen når du trenger ham?

Torbjørn Nordvall

Først vil jeg si at det står respekt av at du går ut å innrømmer at du tok så feil. Det er det mange journalister som ikke hadde hatt baller nok til å gjøre.

Så til saken;

Hvordan kunne Kveen gå så hardt ut, å påstå at Northug var i form og kvalifisert til å delta i Kuusamo, og på Lillehammer. Petter gikk samtidig ut å harselerte med landslagsledelsen, og noen av løperne på laget. Det viser seg nå at landslagsledelsen handlet helt riktig i denne saken. Petter Northug er ikke i nærheten av å forsvare en plass på laget. Mye tyder på at team Northug igjen har bommet totalt i forhold til sesong oppkjøringen inn mot OL. Selv om det fortsatt flere uker til OL drar igang, kan det se ut som at det blir en ny fiasko sesong for Petter Northug. Heretter bør Northug vise litt mer ydmykhet, og samtidig legge bort alt det tullet han elsker å holde på med! Synd at Petter har såvidt store problemer med å innordne seg på landslaget. Kvern har jeg uansett ingen tillit til lenger.

Først vil jeg si at det står respekt av at du går ut å innrømmer at du tok så feil. Det er det mange journalister som ikke hadde hatt baller nok til å gjøre.

Så til saken; Hvordan kunne Kveen gå så hardt ut, å påstå at Northug var i form og kvalifisert til å delta i Kuusamo, og på Lillehammer. Petter gikk samtidig ut å harselerte med landslagsledelsen, og noen av løperne på laget. Det viser seg nå at landslagsledelsen handlet helt riktig i denne saken. Petter Northug er ikke i nærheten av å forsvare en plass på laget. Mye tyder på at team Northug igjen har bommet totalt i forhold til sesong oppkjøringen inn mot OL. Selv om det fortsatt flere uker til OL drar igang, kan det se ut som at det blir en ny fiasko sesong for Petter Northug. Her etter bør Northug vise litt mer ydmykhet, og samtidig legge bort alt det tullet han elsker å holde på med! Synd at Petter har såvidt store problemer med å innordne seg på landslaget. Kvern har jeg uansett ingen tillit til lenger.

Enig med deg Nordvall. Det hele virker merkelig. Hva hadde de i kroppen som ikke skulle være der, og når/hvor ble dette oppdaget? Har ikke disse utøverne noen form for rettsikkerhet?

Northug hadde forøvrig ingen ting som tilsa at han skulle vært uttatt, så hva var grunnen til raseriet ? Han var ikke i nærheten av hva vi kunne forvente.

Northug har tapt mye på å være utenom landslaget, og han har ikke dei beste i sitt team. Har han hatt dei beste- har Northug prestert, for da har dem sett problemene i tidlig fase og gjort han god før konkurransene.

Jeg begynte å ane uråd etter forfallene i Bruksvallarna og Beitostølen - men trodde enn så lenge på forsikringer om form. Nå kan vi vel med fasit i hånd si at dette var et spill for galleriet for å "levere" til sponsorer.

Det har vært mange forklaringer de siste 2-3 år. Mye i forbindelse med disse langvarige høydeoppholdene i Mellom-Europa. Hadde dette vært riktig så hadde jo en god trener og rådgiver lært av tidligere feil. Men nå ser det ut til at samme feil er gjort på ny. Hva slags ide er egentlig dette å trene rolig i høyden, istedet for å bli matchet mot de beste løperne i verden, som Sundby?

Tror kvaliteten på treningen har vært for dårlig (feilslått) og at veien til OL for Petter nå er svært lang, dessverre.

Sponsorer og penger har dessverre ødelagt en strålende karriere. Og Petter N kan kun takke seg selv.

Klaas Biermann

Klaas Biermann

Et meget godt innlegg må jeg si.

Av de tingene du snakker om er det en ting jeg bet meg merke i, nemlig tillien du gjerne vil ha til IOC. Det forstår jeg, men er IOC til å stole på? Det har da vært nok av tilfeller i fortiden så vidt jeg kan huske, hvor de ikke har hatt rent mel i posen. Jeg har ikke sett noen steder at bevisene mot russere og statlig instituert doping er lagt frem. Kanskje jeg ikke har fulgt godt nok med, men anklager, beskyldninger og gjetninger samt også kanskje ønsketenkninger er vel ikke noe å dømme folk nord og ned med. Er det det?

Du ønsker å tro på IOC? Det blir vanskelig å diskutere med noen som ønsker å tro på IOC.

IOC er en gjennomkorrupt organisasjon som må legges død, for deretter å stå opp i nytt format.

Egentlig tror jeg ikke Kveen er så aller verst som trener, men han har dessverre en totalt uregjerlig elev som gjør akkurat som han selv vil. Nå er karrieren dessverre over - både for løper og trener.

B.KLORIN

Det kan godt tenkes at du har helt rett. Men da burde i såfall Kveen, tatt sin hatt og gått for lengst!

Planen til Petter har nok ikke vært å være i godform på dette tidspunktet, derimot mistenker jeg at han hadde håpet på tidlig tillit pga tidligere meritter, og at ledelsen stolte nok på at gutten hadde kontroll over egen form og opplegg frem mot et mesterskap. Han driter lang i verdenscupen, og sikter kun mot nye medaljer. Jeg har ikke mistet troen på at gutten finner formen til OL, så må resten av befolkningen mene noe annet hvis de føler for det. Jeg respekterer at uttakskriterier var der, og at PN Jr var klar over det, men en formtopp er alt som skal til for de siste to tiårs langrennsløper.. Ikke gi opp, selv om du kjemper mot en vegg som ikke ønsker deg med i mesterskap. Tipper du tar medalje HVIS du kommer med. Det gjør du i så fall med maximalt to av de andre tolv herreløperene som langrennsledelsen tydeligvis setter foran deg i køen. Merkelig hvordan en som har gitt oss så mange herlige øyeblikk plutselig er ubrukelig, og levnes null tillit...

Greit at du er skuffet over Northugs dårlige form og Kveens i overkant optimistiske tanker om den. Voldsomt å påstå at Kveen er feil eller dårlig trener ut fra det.

Mange har gått lei Northug. Northug - en egoist som ikke viser respekt ovenfor motstandere, landslagssjefer eller lagkamerater. Klart han vil påpeke at han er annerledes, går sine egne veier og har vunnet nesten like mye som Bjørn Dæhlie. Noen mener denne erfaringen med å vinne i mesterskap gjør han bedre kvalifisert enn løper X som ikke er Klæbo eller Sundby og vi ikke kan regne med klarer pallplass.

Er det riktigere at a) Northug får gå i verdenscup/OL gitt formstigning og erfaring har større sjans på pallplass, enn b) løper X som har mange topp 10 plasseringer i verdenscupen i år? Skal en trener gamble og gjøre et urettferdig uttak? Klart form betyr noe, men det kan snu og i Lahti kom Northug nesten i form tross motgang tidligere i sesongen. Er det bedre med Northug enn løper X som i beste fall kan "hjelpe" Sundby mørne feltet på en fellesstart og holde følge på en stafett?

Like greit er det at Ustiugov "gråter" over Legkov som Bjørgen gjør det over Johaug. Klart man stoler ekstra på en lagkamerat, både med tanke på nasjonalfølelse og lojalitet. Vi er ikke tjent med å mistenkeliggjøre flere nå. Tror journalister skal være ganske stille om at noen lyver litt, er vel ganske flinke til å romantisere og dikte på sannheten selv...

Treneren trodde nok at han var klar, han gikk jo jevnt med Jespersen på trning

Kveen har tydeligvis null kontroll og aner ikke hvordan hans elev ligger ann i forhold til resten av landslaget.

Du glemmer det at de 10 vi kanskje ikke forventer medaljer av i mesterskap har spisset formen inn mot sesongstart. Betyr vel ikke at de er i form når det gjelder, heller ikke at Northug ikke kan finne formen. Norge har en vane for å være gode når WC starter, ikke dermed sagt at de samme som presterer i desember gjør det i februar.

Joa,

Bare så det er sagt.. Petter Northug er ikke i nærheten av å matche Bjørn Dæhlie's meritt liste! Bjørn Dæhli er den desidert mestvinnende herre løperen gjennom tidene. Vegard Ulvang, Gunde Svan og Thomas Alsgaard er også godt forand.

Det blåser hardt på toppene

Særlig etter de siste floppene

Penga du hadde blitt så vant til

Plutselig så bare forsvant de

Du skylder fortsatt masse spenn

Men beløpet er litt, litt større enn

I de gode gamle dager

Da du kunne betale dem igjen

#Jokke

Hører hva du sier, Tom..

Dog sammenligner du to ulike epoker, og fortsatt mener jeg meg uenig med deg.

Mesterskapsløper over alle heter Petter N, uansett hvordan du vrir og vender på det. Mulig at PN har nådd toppen, og at det bare er nedoverbakke herfra(med Klæbo i bakhodet), men det Norske folk har undervurdert han mange ganger.(senest i 2015)

Jeg er ikke helt klar for å avskrive han, og uansett bør vi sette litt tillit til hans egne vurderinger. Dog kan jeg være med på at et trenerbytte kunne vært sunt, alt tatt i betraktning. når alt kommer til alt, så frykter jeg at Petter ikke får muligheten til å vise seg frem for en siste gang. Ja, han kan virke arrogant etc, men han har levert da han har blitt spådd nord og ned. Kan noen vennligst nevne 3-4 løpere fra Norge som har større medaljemuligheter en han? Røthe, Dyrhaug og Holund?? Come on

Steve,

Foreslår at du sjekker ut Bjørn Dæhlie's vanvittige merittliste! Petter Northug rekker han ikke opp til knærne en gang.

Ellers kan jeg være enig med deg at vi snakker om to ulike epoker.

I den formen PN er i nå, er han definitivt ingen medalje kandidat. Om PN eller Sjur Rørte blir nummer 10, går ut på det samme. Klæbo, Sundby, Iversen, og Tønseth er alle klart større medalje kandidater enn PN. Hollund har faktisk hevet seg flere hakk denne vinteren. Han kan fort vekk kjempe om en medalje på en klassisk distanse. I motsetning til PN, har jeg også stor tro på at Krohg finner formen i tide.

svein andersen

svein andersen

Helt utrolig at NRK bruker 1 timers debattprogram på Northug - en nedadgående stjerne. Det har vært trenden siste året. Har Northug klippekort til skirenn uansett hvordan han gjør det! Det synes på meg som om noen og eller mange er fornærmet for at Northug ikke blir tatt ut på laget. Og når han blir tatt ut for å vise hva han er god for, kom han inn som nr 35 eller hva det nå var. Både han og Bjørgen må nå permiteres og pensjoneres som skiløpere for godt på det norske landslaget. Nye, yngre og bedre løpere må nå tas ut. Norge skal da vitterlig vinne skirenn og OL. Den nye generasjonen må tre fram på arenaen. Da vinner vi igjen.

Svein Andersen,

Helt enig med deg i hva du skriver om NRK/debattprogram osv.

I utgangspunktet mener jeg at PN ikke er for gammel til å fortsette noen år til. Spørsmålet blir heller om han er sulten nok! Virker også som han heller ikke er seriøs/strukturert nok i forhold til hva som må til. Nytter heller ikke å tro at man kan leve på gamle meritter.

Når det gjelder Marit Bjørgen, så har hun vel uttalt at dette blir hennes siste sesong. MB blir nå 38 år, og er vel fortsatt blandt verdens 2-3 beste skiløper. MB er virkelig et forbilde utad for alle unge skiløpere som ønsker å nå toppen. 100% seriøs, og aldri noe tull og tøys. Selv om PN også har gitt oss nordmenn mange fantastiske opplevelser, er han ikke i nærheten av å matche MB.

Og alt dette snur om PN skulle klare et comback.

Bare en tanke kom i hodet til meg, og jeg kan illustrere det med ett eksempel. Desverre er det Italia i fotball, men tradisjonelt har de forferdelige resultater opp mot ett VM, og er gjerne det av de store lagene som treffer toppen senest, og langt inn i selve mesterskapet. Kan det være det man ser her? For fryktelig rart at en så rutinert løper risikerer å gjøre seg til de grader til latter ved å påstå han har noe i konkuranse å gjøre. Forøvrig betyr ski lite for meg, men interessant tema, Northug that is..... Interessant utvikling sett fra utsiden over tid. Fra yndling til gud, så bli en priviligert forsvart, og tilgitt idiot (fyllekjøring, tro om de tilgir naboen like lett?), og nå ett todelt syn mellom nevnte gud og idiot.

Skriv en ny kommentar