hits

Jeg stolte på Northugs trener - nå vet jeg bedre

kommentarer 23 kommentarer

Beitostølen 20171116.
Stig Rune Kveen uttaler seg om Petter Northug sin sykdom under trening på Beitostølen torsdag
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stig Rune Kveen. Foto: NTB Scanpix

De siste ukene har jeg fulgt nøye med på hva Petter Northugs trener, Stig Rune Kveen, har sagt om sin framgangsmåte og status, og på hva Alexander Legkov har sagt om dopinganklagene mot han og Russland. Ikke mye har stemt overens med virkeligheten. 

For en tid tilbake deltok jeg i NRK-programmet Debatten, for å gi et svensk perspektiv på sirkuset rundt Petter Northug jr. Landslagstrener Tor Arne Hetland hadde vraket Northug fra verdenscupåpningen i finske Ruka, og på det svenske folks vegne uttrykte jeg at det ville bli et savn etter den norske langrennsstjernen. 

Northugs trener hadde jo sagt at Northug var klar for å møte verdenseliten i sporet. 

I debatten forundret jeg meg over Skiforbundets manglende tillit til Northug og hans plan A inn mot OL i Pyeongchang. Alle vet jo hva Northug har gjort. Og hva som er hans styrke, som er å være best når det gjelder. 

Jeg mente Northug burde få en plass i den norske troppen. Jeg mente dessuten at han burde fått et wildcard fra FIS, når konkurransen i Norge er så tøff at han ikke ble tatt ut nasjonalt. En verdenscup uten Northug taper mye underholdningsverdi, og med det færre tv-seere og lavere medieinteresse - noe verdenscupen i langrenn trenger for å forsvare sin eksistens og fortsette å være attraktiv. 

Nå vet jeg bedre.

Se hele NRK-debatten her

Etter norgescupen i Gålå og den mislykkede prologen på sprinten i Lillehammer, får vi jo nå rapporter om at Northug ikke er i stand til å konkurrere, og at han ikke responderer på treningen. 

Jeg trodde Kveen var oppriktig da han mente at Northug var klar før Ruka. Jeg stolte på det Kveen sa til mediene. 

I dag har jeg mer tro på Tor Arne Hetland, hvis omdømme og troverdighet istedet har styrket seg. 

Northug var absolutt ikke klar for Ruka. Dessverre. 

Ruka, Finland 20171126.
Landslagstrener Tor Arne Hetland etter 15 km jaktstart menn i verdenscupen i nordiske grener i Ruka, Finland, søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tor Arne Hetland. Foto: NTB Scanpix

I dette langrennssirkuset spør jeg meg nå hvem jeg egentlig kan stole på. 

Jeg trodde for eksempel ikke at den populære russeren Alexander Legkov skulle endte med å bli utestengt fra OL på livstid. Jeg trodde faktisk ikke at han, som har blitt testet hundrevis av ganger på verdenscuprenn og i mesterskap, skulle ofre hele sin karriere ved å bloddope seg på hjemmebane. Eller hva det nå var han gjorde ...

Russland utestenges som fra OL, men noen konkrete bevis på hva de russiske utøverne har gjort seg skyldige i, har jeg ikke sett eller lest. Det vi har fått vite er at bevismaterialet for systematisk statsdoping er svært graverende og omfattende, ifølge IOC. 

Jeg ønsker å tro på IOC. 

Men, jeg er dog ikke hundre prosent overbevist om at Legkov virkelig var dopet. 

Ruka, Finland 20161127.
Alexander Legkov RUS i 15 km klassisk i verdenscupen i Ruka søndag. (Aleksandr Legkov)
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Alexander Legkov. Foto: NTB Scanpix

Legkov kan være offer for et råttent system. Han kan også med viten og vilje ha ofret sitt ettermæle i jakten på å vinne femmilsgullet i Sotsji. Eller er han egentlig helt uskyldig? 

Jeg vet ikke hva jeg skal tro når Legkov bedyrer sin uskyld, og når Sergej Ustjugov og Bolsjunov gråter krokodilletårer over det som har skjedd. Ustjugov gikk jo sprintstafett i Sotsji-OL i 2014. Var han også en del av den statskontrollerte dopingen i Sotsji? Bør også han utestenges på livstid av IOC? Selv fordømmer han doping. 

Jeg vil tro at han er ren. Men jeg er langt fra sikker. 

Svarene i langrennssirkuset er ikke til å stole på lenger. Svarene synes i hvert fall ikke å stemme overens med virkeligheten ved flere tilfeller - det være seg Northugs form (eller manglende sådan) eller Legkov og Russlands dopingdom. 

#langrenn #doping #northug #ol #legkov

 

 

23 kommentarer

Skriv en ny kommentar