hits

Nå haster det for Northug - og han bør bytte trener

Canmore, CANADA 20160307.Ski Tour Canada 2016. Pressetreff. Petter Northug koser seg i sola i løypene i Canmore. Stig RUne Kveen t.h. er en viktig samtalepartner.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bildet: Petter Northug (venstre) og Stig Rune Kveen (høyre) under Ski Tour Canada i 2016.

Etter to spennende verdenscuphelger i Ruka og Lillehammer venter Davos til helgen. Det har allerede vært svært hendelsesrikt. Og mer kommer.

Her er mine refleksjoner om kongen, dronningen, jokeren, utfordreren - og ikke minst: Om Petter Northug jr som må bytte trener. Stig Rune Kveen har nå kjørt seg fast med sin resept - for andre året på rad.

Vi starter med den mest formsøkende: Petter Northug jr. 

Som ventet! Men det siste kapittelet om han er ikke skrevet ennå. Jeg mener at han bør bytte trener. Stig Rune Kveens resultater med Northug i fjor og i innledningen av denne sesongen imponerer ingen. Kveen har kjørt seg fast med Northug, som ikke lenger responderer på treningen. OL er i fare. Noe dramatisk må skje. En ny trener kan være det som trengs for å få Mosviks store sønn på rett kjøl. Og det haster! 

Kongen: Johannes Høsflot Klæbo

Fem strake seire av 21-åringen, og det med en fart og teknikk som revolusjonerer sporten. Det vi ikke trodde var mulig, har vist seg å være mulig for Klæbo, som trenes av sin morfar Kåre Høsflot (72).

Dronningen: Charlotte Kalla

Den 30 år gamle svenske veteranen har aldri vært bedre, siden hun slo igjennom i 2008 da hun vant Tour de Ski. Kalla har forbedret hele sitt reportoar som langrennsløper. Ikke minst i klassisk. En overlegen seier i minitouren i Ruka og deretter i skiathlonet i Lillehammer. 

Jokeren: Hans Christer Holund

Den alltid lovende Lyn-løperen har etablert seg i verdenstoppen. Han har holdt seg frisk og har kunnet gjøre jobben som planlagt siden i sommer. Nå viser han fram sin enorme kapasitet, som i Lillehammer der han dro store deler av løpet og endte som nummer tre. En real OL-joker! 

Utfordreren: Ragnhild Haga

26-åringen er åpenbart lei av å være i skyggen av sine mer etablerte landslagsvenninner. Hun endret treningen sin denne våren og bestemte seg for å ta tak i svakhetene sine og utvikle styrkene videre. Dette har hun gjort delvis på egenhånd - utenom landslaget. Med hjelp fra privattrener Audun Svartdal har Haga tatt et sjumilssteg i klassisk. Plutselig er Haga i verdensklasse, etter at hun tok tredjeplassen i minitouren i Ruka og i skiathlonet i Lillehammer. Legg dessuten til den raske tiden, og hennes første verdenscupseier, på 10 km jaktstart (fri). 

Gjennombruddet 1: Alexander Bolsjunov (21)

Relativt ukjent før sesongen, men har vist seg frem både i sprint og distanserenn. En komplett langrennsløper, som henger godt på Klæbo. Han ble nummer tre i minitouren i Ruka, nummer tre også i sprinten og på skiathlon i Lillehammer. En fantastisk reise har så vidt begynt med Bolsjunov, som vokste opp i et lite hus på en myr midt i Sibir. 

Gjennombruddet 2: Sadie Bjornsen (28)

Langrennsløperen fra Anchorage i USA berører. Hennes offensive skigåing krysset med underholdende humør, i tospann med Jessica Diggins, fortryller skisporten. Bjornsen ble nummer tre på sprinten i Lillehammer og ble nummer to i Ruka. Hun er en reell utfordrer til Maiken Caspersen Falla og Stina Nilsson om sprintkula denne sesongen. 

«The runner up»: Theresa Stadlober

Østerrikeren blir bare bedre og bedre. To sjetteplasser i Ruka og i Lillehammer. Hun har blitt bedre både i klassisk og i skøyting. Har en fantastisk støtte og ressurs i pappa Alois Stadlobers, som har VM-gull på stafett fra 1999 og sølvmedalje på 10 km samme år på hjemmebane i Ramsau. 

Mest lysten på OL-billett: Anders Gløersen

Han vant 15 km (fri) i norgescupen på Gålå, og ble nummer tre på samme distanse under VM i Falun i 2015 - men han er kun tatt ut som reserve til søndagens 15 km fri i Davos. Gløersen er en verdensløper i fri stil og satser nå alt på ett kort gjennom å selv betale reisen til Davos for å være klar om noen av hans landslagskompiser blir syke. Gløersen fikk det dog ikke til å stemme i Lillehammer sist helg. 

Nets mest formsøkende: Finn Hågen Krogh

Helten fra VM-stafetten ble nummer 44 i sprint og 46 i skiathlon i Lillehammer. Resultatet er langt under hans kapatsitet. Nå begynner det å nærme seg eksamen for altaværingen, som for to måneder siden ble utpekt til å være Norges ankermann på staftten av trener Tor Arne Hetland.

PS! I Davos til helgen er det skøytesprint på lørdag og 10 og 15 km fri på søndag. Jeg gleder meg. 

#langrenn #davos #northug #klæbo #kalla

14 kommentarer

Sitat: "Gjennombruddet 1: Alexander Bolchonuv (21)

Relativt ukjent før sesongen, men nå leder han både sprint- og distansecupen sammenlagt. " Hvordan kan han lede sprint og distansecupen når Klæbo har vunnet alle renn?

Kunne jo tenkes at PN ikke gjør som han får beskjed om.

Eller hva med å prøve landslaget igjen? Der funker det for de aller fleste.

Hvordan kan bolchonuv lede sprint og distansecupen sammenlagt når Klæbø har vunnet 5/5 renn?

Det lønner seg ikke å være klovn i sosiale medier, no må han tilbake til fellesskapet. Det er ikke sikkert han har dei beste rundt seg.

Northug og Klæbo burde trene sammen

Å betegne Kalla som dronningen i langrenn er et hån mot Johaug og Bjørgen. Kalla er ikke engang i nærheten av de to norske hva VM- og OL-meritter angår. Greit nok at du er svensk Nordvall, men ikke fremstå som like idiotisk som Thomas Petterson i Expressen, som har forfektet Kalla som kommende skidronning siden OL i 2010. Kalla har gjort det bra i sesongåpningen, men hun fikk stryk av Bjørgen på 10 km klassisk, og stryk av Haga på 10 km fri, begge ganger i Ruka. Seieren til Kalla i Ruka var ikke overlegen. Hadde ikke de norske damene blitt smurt bort i sprintprologen, vet du veldig godt at utfallet ville blitt ganske så annet. Og på Lillehammer har Weng minsket spranget opp til Kalla.

Å betegne Kalla som dronningen i langrenn er et hån mot Johaug og Bjørgen. Kalla er ikke engang i nærheten av de to norske hva VM- og OL-meritter angår. Greit nok at du er svensk Nordvall, men ikke fremstå som like idiotisk som Thomas Petterson i Expressen, som har forfektet Kalla som kommende skidronning siden OL i 2010. Kalla har gjort det bra i sesongåpningen, men hun fikk stryk av Bjørgen på 10 km klassisk, og stryk av Haga på 10 km fri, begge ganger i Ruka. Seieren til Kalla i Ruka var ikke overlegen. Hadde ikke de norske damene blitt smurt bort i sprintprologen, vet du veldig godt at utfallet ville blitt ganske så annet. Og på Lillehammer har Weng minsket spranget opp til Kalla.

Dessuten Herr Nordvall, det er bare én langrennskonge, og det er Northug. Ingen over, ingen ved siden av, og langt ned til nestemann. Klæbo er foreløpig kronprinsen.

Spot on "Brumle"!

Kan ikke si meg mere enig ang.Nordvalls betegnelse av Kalla som kommende skidronning! For en meningsløs påstand. Trodde virkelig ikke han ville senke seg ned på nivået til Thomas Petterson i Expressen. Kalla rekker ikke Johaug og Bjørgen opp til knærne engang, hva gjelder meritter. Sett bort i fra alle VM og OL medaljene til Bjørgen/Johaug, har feks. Bjørgen 110 WC seire vs Kallas 10. Her snakker vi faktisk om to verdener hva gjelder prestasjoner. KLASSEFORSKJELL!!!

Skikongen gjennom alle tider heter faktisk Bjørn Dæhlie. Den karen har en vanvittig meritt liste. Bak han følger Gunde Svan, Vegard Ullvang og Thomas Alsgård. Blandt dagens utøvere, er Petter Northug den ubestridte kongen. Det store spørsmålet er hvor stor Klæbo kan bli.Foreløpig ser det veldig lyst ut, for den sympatiske ungutten fra trøndelag.

Skikongen gjennom alle tider heter faktisk Bjørn Dæhlie. Den karen har en vanvittig meritt liste. Bak han følger Gunde Svan, Vegard Ullvang og Thomas Alsgård. Blandet dagens utøvere, er Petter Northug den ubestridte kongen. Det store spørsmålet et hvor stor Klæbo kan bli.Foreløpig ser det veldig lyst ut, for den sympatiske ungutten fra trøndelag.

Brumle,

Northug har bare et individuelt OL-gull, så med mindre han kommer i form i år, blir han aldri noen konge.

Imponerende med så mange VM-gull, men OL gull henger høyest, bare spør Bjørn og Vegard.

Tipper Klæbo vil ha flere individuelle OL-gull om 70 dager enn Northug, og det i en alder av 22 år.

Dette var bare latterlig. Dronningen: Kalla????? Hahahahohohoho, rangerer laaaaaaaaaaaaaaangt bak Marit, Therese, Heidi, Ingvild, Maiken og resten av det norske laget. Gjennombruddet: Bolsjunov??? Gjennomdopet russer som heldigvis ikke får delta i OL. Runner-up: Stadlober?? Like gjennomdopet mellomeuropeer som helt sikkert avlegger sin første positive prøve om kort tid, skal vi tippe i TdS? Nei, det burde ikke være vanskelig å finne gode norske kandidater til alle disse titlene, mest rettferdig rent sportslig ville det også vært.

Petter Northug: Snakk med morfaren til Klæbo..

Skriv en ny kommentar