hits

Nå må du skjerpe deg, Petter Northug!

LAHTI, Finland 20170305.
Ski-VM 2017 Lahti. 50 km fri teknikk menn. Petter Northug etter 50 km fri teknikk menn i ski-VM 2017 i Lahti, Finland, søndag.
Foto: Lise ? serud / NTB scanpix

Foto: NTB Scanpix

Northug, du må holde deg for god til å gjøre narr av langrennskameratene dine. Det som skjer nå heller bare mer bensin på bålet som brenner godt pressen om dagen. Humoristen Northug er på vei til å male seg inn i et hjørne, til vill applaus fra mediehusene rundt omkring.

Jeg har skrevet det mange ganger før og mener det fortsatt: Petter Northug er et mediegeni. Han er morsom, skaper interesse og debatt og leverer det publikum og medier vil ha. Det skaper igjen gode reportasjer, som skaper spenning omkring sporten og som er underholdende å følge med på, det være seg på tv, radio, i aviser og i sosiale medier. 

Men det finnes grenser. 

Når Northug som nå legger ut spøk og tull på Instagram og navngir en håndfull landslagsløpere i en nedlatende tone om deres medaljesjanser i OL, da syns jeg Mosviks sirkusartist har gått over den grensen. 

Det føles ikke bra. 

Jeg skjønner at det kan være høyt under taket internt, og at løperne selv takler spøker og kommentarer fra Northug med et smil i den sammenhengen. Men den brede allmennheten, de som konsumerer Northugs innlegg i sosiale medier, de aner ikke om dette er spøk eller alvor. Som et stor forbilde for mange ungdommer bør også Northug tenke seg om litt ekstra. 

Det er helt innenfor at Northug gir ledelsen i Norges Skiforbund så hatten passer i blant, og at han harselerer med ledelsen i NIF som har brukt hundretusener på restauranter og kos. Høytstående sjefer med dårlig omdømme må tåle Northugs replikker. 

Men kompisene på landslaget? Nei, der går grensen. 

Hvilke signaler gir det? 

Hendelsene de siste dagene, med Northug i førersetet, gjør langrennssporten brennhet. I mitt hjemland, Sverige, har Northug stor støtte i de fleste mediene. Northug selger, det klikkes helt vilt på nettsidene. Særlig når han kritiserer sine egne. 

Northug er kommersielt på høyt nivå. Men han er også et forbilde. 

For både Northug og det norske skiforbundets beste, er det på høy tid å ha et oppvaskmøte. Sånn som dette kan det ikke fortsette. Da tar de livet av hverandre, og det blir «krig» på ordentlig. 

Den dagen Northug går inn på laget i verdenscupen er det viktig at også stjernen bidrar til at andre skal gjøre det bra. Da vil han få tilbake i monn av sine lagkamerater, i form av energi og støtte. Det er jeg sikker på.

Intern krig og stridigheter skaper bare dårlig stemning. Det kan bare bidra til å legge til rette for et godt OL for Sverige, eller andre konkurrenter. 

Så kjære, Northug. Slutt å slå lagkompisene dine under beltestedet. Gi dem heller «pepp» og oppmuntring, så skal du se at du får den respekten du fortjener også framover - både av meg, av publikum og andre som mener at du har gått for langt denne gangen. For all del. vi vil fortsatt at du skal være den du er, men ikke synk ned på et lavmål der du henger ut kamerater som er dyktige langrennsløpere, som absolutt kan ta medaljer i OL. 

#northug #ol #langrenn

 

11 kommentarer

No lyt nok vêre nok or denna fyllekøyraren. Han hev gjenge altfor longt altfor mongjen gonger allereie, jau, lengre enn treivt er i umtala or andre skigjengararar, anten dei tevlar eller gjenge på lag. Og som sånn toppidrettsutøvar er han au eit førebilete, jau, ein sånn rollemodell dei kallar, i alle samanhangar. Og då lyt det vêre strengt forbode å skjemta or andre. Difor lyt skileiinga stilla slikt eit ultimatum åt honom, anten gjennomførar han eit mediekurs kor han lêrar å ikkje seie noko som kan uppfattast som kreinkande for nokon, anten det er i rikspressa eller lokalbladet, eller so lyt han ikkje tevla for verdas beste land med det norske flagget på bringa meir i det heile. Kurset lyt han kunna gjennomføra anten i Oslobygda eller Nidaros fyrstkomande. Vel møtt!

Bjørn Bråthen

Bjørn Bråthen

Du burde muligens ha fått med deg at ikke er Northug som laget den bobla !!

Trond Haugseggen

Trond Haugseggen

Petter?s siste tegneserieskriblerier går ikke den norske skifamilien hus forbi. Først et lite tilbakeblikk: Siste skisesong var en skuffelse for oss og Petter, til tross for stadige lovnader om at han hadde full kontroll og var i rute. Han kom ikke tilbake til tidligere bravader, for eksempel VM i Falun. 2017 starter på nesten samme måte, småsjuk i 3 uker før sesongoppkjøring. Startet ikke i Bruksvallarna og på Beitostølen, som var avtalen og forutsetning for uttak til Kuusamo, hvis han hadde vist solid form. Ingen blir uttatt på gamle meritter, form og gode resultater er ferskvare og må bevises kontinuerlig. Det har Petter ikke vist, delvis ved å stå utenfor laget. Friskmeldte seg sjøl på søndag, for så å starte i en 3 dager tour på fredag, høres risikabelt ut. Ny smell ? Tidligere seire og meritter samme sted tidligere er historie. I Petter?s leir er det humor og selvironi, leste jeg nylig. Jeg trakk ikke på smilebåndet av Petter?s skriblerier, det var plumpt og litt ondskapsfullt mot kolleger som leverte overbevisende resultater og som nærmest ble stemplet som 2.rangs skiløpere. Selvironien var fraværende. Dette er er ikke en stor skiløper verdig. Han har en betydelig jobb å gjøre med å reise seg både prestasjonsmessig og i verdighet.

Vel, det var ikke hans rablerier på bildet. Men bevares, han spredte det jo.

Det tåles ikke noe slinger i valsen eller at noen er utenfor A4-boksen. For da har ikke lederne full kontroll på individet. Litt som i politiske partier. :)

Enten bør han legge seg krypende flat, ikke ha egne meninger, men bare gjøre som skiforbundet vil, eller så må han legge opp. Begynne på skole, bli noe viktig. F.eks. Leder i skiforbundet eller no'.

Heia, Petter N. uansett. :)

Petter har et mye bedre treningsgrunnlag nå enn foran Falun. Der tok han faktisk 4 gull uten å være i sin beste form.

Men utenfra ser det nå ut som om den ene fyllefanten er opptatt med å refse den andre.

Åsmund Nesbø

Åsmund Nesbø

Har særs liten sans for overeksponering av enkeltindivid på denne måten. Når folk oppfører seg som dritsekkar så må dei bli behandla deretter. Northug ville hatt mykje å lære av den yngre Klæbo både når det gjeld det sportslege og ikkje minst det menneskelege, for meg er Northug direkte usmakleg og har vinkla idretten på ein ekkel måte

Håper du tåler litt humor 😊 Jeg måtte bare lage et innlegg rettet til deg og ditt sprang i kveld.

Vaddå Landslagskompisar? Northug har inga landslagskamrater. Han är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och de övriga i landslaget är hans konkurrenter.

Its Not the end of the world. So Why be so upset??

And mr Hetland is not mr Nice himself..

Hörru Tobbe. Kasta inte sten i glashus om hur andra ska uppföra sig. Din adept Charlotte Kalla har ju blivit Sveriges otrevligaste skidåkare alla kategorier. Är det någon du borde ta i örat är det henne. Så många sura och tvära svar som hon levererade i tv-intervjuer förra året gjorde att man tyvärr fick omvärdera henne från en glad, trevlig och jordnära tjej till en riktig otrevlig surpuppa. Som kritiken mot henne: "Det får stå för Mattias Persson" och så gick hon därifrån. Sopa framför egen dörr först Tobbe innan du kritiserar andra åkares beteende.

Når skal vi få inn i hodene våre at "du må ikke tro du er noe" ikke gjelder når man faktisk ER et unikum?

Skriv en ny kommentar