Det kan fort gå bratt utfor for norsk damelangrenn

Oslo 20170312.
Heidi Weng etter målgang i verdenscuprennet i langrenn 30km for kvinner i Holmenkollen i Oslo søndag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Heidi Weng. Foto: NTB Scanpix
 

Onsdag ble uttaket til de norske langrennslandslagene foran OL-sesongen offentliggjort. Selv ble jeg mest glad for å se at Ingvild Flugstad Østberg var på plass. Det var dog vondt å se at Ola Vigen Hattestad, mesterskapsspesialisten, ikke var tatt ut (litt om det til slutt).

Vidar Løfshus kunne stolt referere til hele 249 topp ti-plasseringer i verdenscupen som var. Det er en svimlende bragd, og overgår alle andre nasjoner i verdenscupsirkuset. 

Damene leverte desidert mest og best. Og i VM vant Norge alt, med Marit Bjørgen og Maiken Caspersen Falla som spydspissene. Det er ingen grunn til å tro at dominansen ikke vil fortsette i OL i Pyeongchang i 2018.

Til tross for at de er så overlegne har Vidar Løfshus tidligere uttrykt bekymring for om storhetstiden på damesiden kan være på vei til å ebbe ut. Rekrutteringen av den nye Bjørgen, Johaug eller Jacobsen ser ikke like spennende ut som i for eksempel Sverige der Ebba Andersson, Anna Dyvik og Stina Nilsson alle er mellom 20 og 23 år og på elitelaget. De fyller på bak rutinerte Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter og Anna Haag. 

På det norske damelandslaget er det ingen som er under 25 år. Vi finner noen talenter på rekrutteringslandslaget, som de 20 år gamle tvillingsøstrene Lotta og Tiril Udnes Weng, men om vi skal peke på en klar akilleshæl for norsk damelangrenn så er det mangelen på de som utfordrer Bjørgen, Johaug og Jakobsen nedenifra. 

Det er klart det ikke er grunn til noen umiddelbar uro for landslagssjef Løfshus. Men Marit Bjørgen er ingen dronning Elisabeth II som kan regjere hvor lenge som helst. Før OL i Beijing i 2022 tipper jeg at fem av seks av dagens norske landslagsutøvere har avsluttet sin karriere. 

Og da kan det brått gå utfor for Norge. Selv om Heidi Weng (25) mye mulig vil være på topp akkurat da. 

Med det sagt så både håper og tror jeg Ingvild Flugstad Østberg tok rett avgjørelse etter VM-avslutningen i Quebec, Canada. «Flugan» (26) vurderte å legge opp. Nå sto hun i stedet og trippet på pressekonferansen, åpenbart ivrig etter å ta fatt på en ny sesong. Her har skiverden en glad og pigg stjerne, med beina på jorda, som kan selge sporten på en fantastisk måte ut mot medier, publikum og fans. Rent kapasitetsmessig er hun også en vinner. Det har hun vist ti ganger individuelt i verdenscupen, og i premieskapet finnes dessuten både OL- og VM-gull i sprintstafett, pluss et individuelt sølv i sprint fra Sotsji. Sesongen hun var så misfornøyd med endte med tredjeplass sammenlagt i verdenscupen, og det viser hvilke ambisjoner Gjøvik-jenta har. 

Jeg tror Østberg er den av de norske jentene som på sikt har størst sjanse til å matche Stina Nilsson, som i vinter vant ni verdenscupseire og tok store steg i distanseløp. 

Norge satser på åtte damer på elitelandslaget. Løfshus håper, som meg, at Therese Johaug er tilbake i slutten av september. Selvsagt skal hun rett inn på laget. 

Og jeg har skrevet det mange ganger før: Johaug burde vært sluppet fri for lenge siden. Saken hennes blir bare mer og mer absurd når det kommer fram at legen fullstendig slipper straff. Må rettferdigheten til slutt seire i Johaug-saken; det vil si, at CAS-dommen slår fast at det hele beror på en stor feil, og at Johaug vil få oppreisning for alle mistanker mot seg. 

Jeg vil ha henne tilbake så fort som mulig. Vi kan ikke ha en vinter til med kun Marit Bjørgen i toppen på distanserenn. Da kveles interessen, og spenningen uteblir for alle som følger sporten. 

PS! Ola Vigen Hattestad er savnet på det norske sprintlaget for herrer. Mesternes mester i OL- og VM-sammenheng fikk sesongen spolert på grunn av sykdom, og da kaster Arild Monsen han ut av laget. Monsen har vraket Hattestad før, men Øje-gutten har kommet tilbake på toppen av pallen likevel. Det tror jeg fort han kan gjøre igjen. Om han orker å gjøre jobben som kreves. 

#langrenn #bjørgen #johaug #weng #østberg #jakobsen #løfshus #rekruttering #hattestad

2 kommentarer

Bubo Bubo

27.04.2017 kl.10:25

Ingen storhetstid varer evig, og det er liten tvil om at Sverige for tiden har de største talentene på damesiden. Men situasjonen bør ikke være helsvart for Norge hvis de for eksempel kan gi noen som den hyperelegante Marte Nordlunde anledning til å satse på heltid.

Jeppe

27.04.2017 kl.11:52

Nå skal det vel sies att Marte Mæhlum Johansen faktisk vant Junior VM gull og sølv i år, så helsvart er det ikke:-) Hun slå jo da nevnte Ebba Andersson. I tillegg har jo Norge en stor Rekruttering og en ny Klæbo dukker nok snart opp også på kvinne siden.

Skriv en ny kommentar

hits