Petter Northug jr fortjener alltid et wild card

Oslo 20170311.
Holmenkollen skifestival, 50 km, langrenn menn, klassisk: Petter Northug jr. etter målgangen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Foto: NTB Scanpix
 

Nå når ikke Norges skiforbund ikke vurderer Petter Northug jr. høyere enn at de mener han fint kan bli hjemme i Nord-Trøndelag i stedet for å gå verdenscupavslutningen i Canada - syns jeg rett og slett at han burde få et wild card av det internasjonale skiforbundet. Intet mindre for den moderne verdenscupens fremste ambassadør, både i og utenfor skisporet.

For Petter Northug trengs. Han er en unik idrettsmann på mange måter, og han har omtrent blitt større enn sporten han representerer. Langrennssporten har siden Northugs inntog i 2006 vært en profil som har levert for både millionvis av TV-seere, men også for mediene, publikum, arrangører og sponsorer. Northug har alltid hatt noe å by på. Selv når han ikke har sagt ett eneste ord til pressen, men bare trasket stum gjennom mixed zone, har det vært interessant å følge hans show.

Jeg tror Norges Skiforbund bæsjer på leggen når de velger å la Northug bli hjemme kommende helg.

Hvor interessant vil verdenscupavslutningen bli nå? Hvilke signaler sender Skiforbundet med å plukke han ut av et lag de aller fleste andre mener han hører hjemme i. 

Vil Skiforbundet rett og slett kvitte seg med sin kronjuvel? 

Se video: Northugs syrlige «påskequiz»-stikk til Løfshus

Jeg er overbevist om at seertallene til NRK kommer til å være lavere enn vanlig og at PR-verdien FIS vil sitte igjen med etter minitouren i Quebec - Alex Harveys hjemby - ikke vil være på nivået som man skulle forvente. At Northug ikke er med påvirker definitivt mediedekning og -fokus. 

At Northug har slitt med formen denne sesongen er ingen hemmelighet. Men det ble likevel en sprintfinale i VM, det samme på skisprinten i Drammen. Samt en 8.-plass på femmila i Lahti. Konkurransen i det norske laget er beinhard, men formen til Northug har vært stigende. Dessuten passer minitouren i Quebec han bra med én sprint, to 15-kilometere, hvorav avslutningen er jaktstart. 

Og hvem har prestert mer enn Northug sett over tid? Ingen mannlig skiløper i alle fall. 

Men nå velger Norges Skiforbund å sette skikongen Northug på sidelinjen, mot hans egen vilje. Nei, nei. Ingen Quebec for deg, sier landslagssjef Vidar Løfshus, og henviser til at troppen på ti mann er tatt ut på bakgrunn av resultater gjennom hele sesongen, fra starten i Ruka.

Northugs verdi kan dog ikke kun måles i sekunder eller plasseringer. Han er langrennskongen og har gjort seg mer enn nok fortjent etter alle sine seire og sin særegne showmann-stil. Han har hovedrollen i langrennsverden. 

Man skulle tro Norges Skiforbund tenker at de har råd til å være foruten Northug. Men det er tvert om. 

Se til Sverige, med Johan Olsson. Svenska Skidförbundet setter ingen grenser for femmilsmesteren fra Val de Fiemme i 2013. Vil Johan Olsson være med, så er han med. Alle kjenner hans kapasitet og ingen i forbundet sutrer over at han også representerer privatlaget Team Santander. 

Norges Skiforbund sager i stedet over grenen de sitter på, og virker å ville kvitte seg med  mannen som har gjort så uendelig mye for norsk langrenn. 

Og når Northug helt utenom det vanlige ikke får gått alle renn etter planen denne vinteren, så får han ikke det minste hjelp fra dem som nå kan sole seg i glansen av interessen han på mesterlig vis har skapt for norsk langrenn. 

Det er helt ufattelig. 

Northug er et fenomen, som berører og vekker følelser. Han er langrennssportens Zlatan. Han bidrar også mer enn de fleste langrennsløperne gjennom en hel sesongen. Han er normalt med fra første stavtak på Beitostølen til det siste Skarverennet i april. Han deltar også ofte på konkurranser som Toppidrettsuka og Blink Skifestival om sommeren. 

Det Northug har gjort for å popularisere langrennssporten i stort og smått i Norge, og ut til hele verden, er etter mitt syn helt uvurderlig. Han har gjennom sin spesielle personlighet og kapasitet bidratt til store inntekter for så vel Norges Skiforbund, som FIS og alle mediebedriftene som får klikk på langrennssakene sine.

Petter er som sagt som Zlatan. Han sier hva han mener og gjør som han vil. Han stikker seg ut, og er heller ikke redd for å gi sitt eget forbund et realt stikk. Petter er Petter. Sånn er det bare. Det har vel alle forstått? 

For verdenscupen skyld, for FIS's beste, for å opprettholde et vist medietrøkk, så burde Petter Northug få et wild card til alle verdenscuprenn han vil delta i for resten av sin karriere.

Det må finnes plass til profiler. Om vi ikke har dem kommer både Norges Skiforbund og FIS til å få et stort problem.

Nei, utakk syns å være verdens, lønn, Petter ... 

Se video: Northugs syrlige «påskequiz»-stikk til Løfshus

 

 

#langrenn #northug #verdenscup #norgesskiforbund #quebec #zlatan

11 kommentarer

Bare Per

15.03.2017 kl.17:13

Så sant, så sant, vi så jo også alle sammen hvor elendig det gikk med norsk herrelangrenn i VM uten Petter. Jeg er sikker på at om vi hadde stilt med Petter på skiatlon i VM så ville han vunnet. Og at han også hadde vunnet 5-mila om laget vårt og strategien hadde vært bygget rundt Petter istedenfor spurtsvake Sundby. Hvordan i alle dager kan vi stille i sesongavslutningen uten den som garantert kommer til å vinne den, nemlig Petter? Tidenes beste langrennsløper, som hele Den Moderne Langrennssporten® med sin fellesstart og sine innlagte spurtpriser er perfekt tilpasset? Selvsagt skal han gå! Alt annet er galskap. Derfor tror jeg Løfshus nå må gå, selv om han hadde mange gode verbale utspill i løpet av VM.

Yass

15.03.2017 kl.20:39

Helt enig! Skivebom av episke dimmensjoner. Ingen vinnerskaller i den troppen der nå, selv om noen er meget lovende...null gull..tror jeg skipper hele greia gitt.

Jan Erik Hansen

15.03.2017 kl.20:51

Skal vi ta ut John Arne Riise også da, eller Sven o Høiby, bare fordi de skaper overskrifter og opptrer som klovner i media?? Er en grunn til at Løfshus er landslagssjef og han vet best hvem som fortjener å gå. Hadde Northug vært god nok ville han blitt tatt ut til Canada. Verre er det ikke

Andreas

15.03.2017 kl.21:18

Spot on. Følger ikke med på langrenn lenger så lenge ikke Petter går, da er engasjementet på topp. Han har vært uvurderlig for langrennsporten. Var i Kollen i helga. Det var mer jubel når Petter gikk inn mot stadion enn når Martin JS kom inn. Det sier litt!

Stine

15.03.2017 kl.21:20

5.og 8. plass i VM, 4.plass i Drammen og det skal ikke være godt nok? Sprint, fellestart, jaktstart... Man må bare se på programmet for å forstå at Northug er en kandidat til seier her. Uten tvil er de andre god, men hvor mange kan vinne? Hvorfor skal resultater i november, desember, januar være viktigere enn stigende form? Hvorfor er det ikke avgjørende hvordan løpere gjorde det de siste ukene? Sliten, småsyk, dårligere løpere er med fordi de kan klare å komme seg opp til top15 i verdenscupen sammenlagt?

Forstår man i Norge egentlig for stor og viktig Northug er for langrenn? For interessen? For renn? Det er ikke tilfeldig at løpere som Ustiugov, Manificat, Kriukov, Bauer vil ha ham med! De ser forskjelligen.

Og selv Løfshus sier jo at han trenger Northug til OL da Northug i toppform betyr gull... ja hvorfor snakker han ikke slik om de 10/11 som er med i Canada? Han snakker jo ikke en gang om seier i Canada... det er helt håpløst. Håper virkelig at Løfshus husker sine ord og at Northug, som har forhåpentligvis lært noe om trening, får lov til å forberede seg best mulig til OL.

Karl

15.03.2017 kl.21:31

Desverre virker det til at langrennskomiteen v/ Skogstad har fredet svinepelsen løfshus over neste sessong. Det er ikke mindre enn en skandale.

I de aller fleste uttak prioriteres "gammeldagse" og "loyale" løpere som fullstendig mangler de avslutningsegenskaper som trengs i dagens langrenn.

Holund, Hegstad, Tønseth, Dyrhaug, Glørsen, til og med Røthe og Sundby skal aldri i prinsippet kunne prioriteres på moderne skiløp (les: alt annet enn intervallstart)

Disse skal aldri noengang kunne bli prioritert foran moderne løpere med avslutningsegenskaper som Northug, Krogh, Iversen, Klæbo i ethvert renn som har fellesstart med 'normal form og formutvikling'.

Det er en skandale at Løfshus fortsatt får drive sitt private korstog mot alle som ikke er lojale intervallstart-løpere.

Hadde Anders Søderlund vært Norsk hadde han fått fribillett til alle Verdenscup-løp av latterlige Løfshus.

Det er nok nå, bær faaenskapet ut av forbundet, og bort ifra enhvær innflytelse på Norsk langrenn som han er godt igang med å ødelegge!

Takk

Janna

15.03.2017 kl.22:05

Blir mye mere spennende å følge med på verdenscupavslutningen i Canada nå som Northug ikke er med og forstyrrer løpene ved sin tilstedeværelse. Altfor mye snakk om Petter!!!

Håkon

15.03.2017 kl.22:13

Det mest tragiske er ikke egentlig at Northug ikke tas ut med henvisning til dårlige resultater i senere tid, men at det henvises til sesongen totalt. Det er latterlig å ta ut løpere med begrunnelsen at de gikk gode skirenn før jul, under Tour de Ski eller i Januar.

Northug hadde faktisk meget gode resultater i VM i de distansene han stilte opp i og bedre enn flere av de som nå får gå. En viktig del i feks sprint er faktisk å kunne manøvrere og unngå uhell - her er Petter suverent best!

8 plass i 5 mila i VM er ikke dårlig og et resultat som normalt anses som høvelig for alle andre løpere enn Martin og Petter selv. I Canada er løypeprofilen enklere. Dette er et ufattelig uttak som ikke er faglig godt begrunnet - mest på grunn av henvisning til sesongen sett under ett. Alle som trener vet at form er ferskvare og resultater før VM er uinteressant nå.

Vi har en maskin av en skiløper i Martin, men dessverre ingen andre enn Petter som tar steget helt opp. Det er bevist gjennom 10 år i mesterskap. Herretreneren er ansvarlig for et herrelag som igjen ikke makter å skape løpere i samme toppform som enkeltutøvere fra Finland og Russland. Vi har mange veldig gode skiløpere og mange helt i toppen bak de beste. Nå skal de gå i løyper som nesten er å anse som designet for Petter og Hetland som herretrener velger å se bort fra det. Allerede før man vurderer andre elementer som show og mediefokus burde Petter være klar.

Det er Tor Arne Hetland som er herretrener og primært ansvarlig for uttaket. Kritikken skal først og fremst rettes til treneren ikke til landslagsjefen her. Riktignok har Løfshus makten til å overstyre sin egen herretrener i dette uttaket, men da uttrykker han samtidig mistillit her som vanskelig er forenlig med annet enn å si at han ikke tror at Hetland gjør god nok jobb. Jeg mener derfor det er forståelig at Løfshus stiller seg bak uttaket, han kan ikke ha internt støy i den situasjonen landslaget er.

Hetland er den som primært bør få kritikken her for han har åpenbart ikke helt evnen til å sette sammen laget som bør gå. Greit nok at Petter burde hatt wildcard uansett, men det blir enda verre når herretreneren reduserer vinnersjansene ved å la de beste bli hjemme med dårlig begrunnelse. Det skjedde engang i et OL for drøyt 10 år siden og heldigvis hadde daværende ansvarlig vett på å gjøre noe annet...

Bjørn

15.03.2017 kl.22:29

Han bure heller få en ENVEISBILLET hjem og inn i skyggen. Blir lei dette intense fokuset Northug og media gir ham. Han er langt fra best og er en type som ikke inviterer til fokus og støtte fra folk.

ole geir

16.03.2017 kl.18:20

På bakgrunn av manglende resultater denne sesong synes jeg uttaket av trenere til Canada er helt feil. Disse trenerene holder ikke mål . Bytt de ut fort!!!. Dette er trenere som gjennom en hel sesong har vist at de ikke duger og er forståelig nok så hårsåre at en spissformulering fra en snakkesalig trønder sender han ut av laget. Jeg liker petters nye format etter ulykken. Han er ydmyk i forhold til andre utøvere, men ikke stum i forhold til støtteapparatet og media. Langrenn kjedeligere uten petter, det er verd like mye som medaljer.

Andre S.

19.03.2017 kl.09:55

Veldig bra artikkel.

Helt enig.

Det som ikke nevnes er Petters strålende håndtering av sin middels form i vinter.

Synes han fremstår ydmyk, voksen og ærlig.

Petter er kongen.

Uten han bli langrenn fort kjedelig.

Skriv en ny kommentar

hits