Fullstendig kortslutning fra Seeberg etter Johaug-anken

Svarstad 20160623.
Therese Johaug under et pressetreff med langrennslandslaget for kvinner torsdag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Foto: NTB Scanpix
 

Sverre Seeberg - et hengivent medlem av skiklubben Ull på Oslos vestkant, men også visepresident i det Internasjonale skiforbundet - sier at han tror det kan være bra for norsk langrenn at Therese Johaug-saken nå er anket videre og skal behandles i idrettens voldgiftsdomstol CAS.

Fullstendig kortslutning, sier jeg. Lyset har gått. 

I flere av mine blogger her i Nettavisen har jeg hevdet at Therese Johaug-saken ikke handler om hvorvidt Dalsbygdas stolthet har vært dopet eller ikke. Saken er derimot en tragedie der sannheten fortelles for døve ører, og hvor skiguden Ull og de øvrige har lullet seg inn i prinsipper, et rigid regelverk og idrettspolitikk på høyeste nivå.

Når Sverre Seeberg uttaler seg i VG på denne måten er det ikke noe annet enn en bekreftelse på at Johaugs overseelse av varseltrekanten på leppesalvepakningen har blitt storpolitikk i idrettsverden. Jeg han ikke tolke Seeberg på noen annen måte enn at han mener at Johaug nå skal få ansvaret for å skulle renvaske norsk idrett generelt og norsk langrenn spesielt.

Seeberg sier: «Jeg tror det kan være positivt for norsk langrenn at Johaug-saken behandles av CAS.»

Jaha, Sverre. Det er nå én måte å se på det faktum at FIS ikke lenger oppfatter ditt lands skiforbund som troverdig, og heller ikke har tillit til domsutvalget fra det landet du representerer.


Sverre Seeberg. Foto: NTB Scanpix

Med andre ord: Jeg er redd Johaug har blitt offer i en idrettspolitisk suppe der FIS vil statuere et skrekkeksempel - Johaug-dommen! Dels for å skremme livet ut av alle utøvere og få hver og en av dem til å innse hvilket betydelig ansvar de har for hva de putter i kroppen. Og dels for å lekse opp for det norske skiforbundet, som har vært ekstremt fordømmende overfor andre nasjoner og deres positive dopingtester opp gjennom.

Nå skal Norge få! Og lære seg å oppføre seg (og feie for egen dør).

Til forskjell fra da Martin Johnsrud Sundby-saken ble framført for åpen scene på en pressekonferanse på Ullevaal stadion, har Norges Skiforbund inntatt en mye mer tilbaketrukken rolle i Johaug-saken. Skipresident Erik Røste gjorde alt han kunne for å forsvare Sundby. Det samme gjorde landslagssjef Vidar Løfshus. Ledelsens hule forsvarstaler ble ødeleggende for troverdigheten til norsk langrenn. For mange var det nok vondt og vanskelig å ta inn over seg at astmamedisineringen faktisk kunne oppfattes som et forsøk på å bedre prestasjonsevnen blant de norske utøverne. Spesielt etter at mediene avslørte at også friske løpere fikk astmamedisin for å forebygge luftveisproblemer. 

Nå er det Johaug som må ta smellen. 

Hun må betale hele regningen selv, nå som FIS gjør det klart at de ikke er fornøyd med verken hennes forklaring eller NIFs domsutvalgs avgjørelse.

Verken Røste eller Løfshus har virkelig stått opp for Johaug offentlig. I hvert fall ikke på samme måte som de gjorde for Sundby. Røste uttalte seg litt forsiktig tirsdag ettermiddag: «NSF er skuffet over at FIS anker dommen til CAS ... ». Det er vel kanskje det som er å være politisk korrekt? For en skipamp? 

Hva Sverre Seeberg mener er positivt med at Therese Johaugs mareritt skal forlenges og at saken skal dras enda en runde, nå gjennom CAS, klarer jeg virkelig å ikke å forstå. Hva er det som er positivt med at Johaug skal leve i utvisshet i flere måneder til? 

Johaugs skjebne - altså mennesket Johaugs skjebne - er altså ikke noe Seeberg tar hensyn til eller viser noe forståelse for. Den tanken finnes tydeligvis ikke i hans verden, og heller kanskje ikke bak stjernene og dit hvor skiguden Ull muligens holder til ...

Sverre Seeberg, Erik Røste og Vidar Løfshus med flere burde stå fram, og med kraft og myndighet forsøke å ta grep som kan løsne Johaug, i hvert fall litt, fra dette finmaskede garnet, spunnet på regelverk og idrettspolitikk, som hun sitter helt innsnørt i.

Antidoping Norge og Norges idrettsforbunds domsutvalg frikjente Johaug fra alle mistanker om systematisk og bevisst doping. Domsutvalget landet på 13 måneders utestengelse. Allerede der syns jeg Johaug måtte betale en altfor høy pris i forhold til hva hun har gjort. Straffen er brutal og setter dype spor både i Johaugs karriere og for henne som menneske.

I et regelverk der ikke en gang et bevist uhell kan få en straff som matcher feilen.

Det er mange som ikke er enig med meg. 

Det er mange som nekter å tro på Therese Johaug, og det er de som med skadefryd skriver i kommentarfeltene her på bloggen eller i sosiale medier at hun har fått en altfor lav straff.

Ja, vi skal ha et steintøft regelverk for å motvirke juks og doping i idretten. Enig. 

Jeg gjentar: Juks og doping. 

Men ikke for en menneskelig feil, som ikke er noen bortforklaring, men som gjennom et kryssforhør i en åpen høring er bevist som sant. 

Ingen andre saker i Norge har blitt gransket så grundig og fått mer oppmerksomhet enn Johaug-saken. Absolutt ingenting av det som har kommet fram verken i avhør, høringen, fra sakkyndige eller andre eksperter, være seg medisinsk eller juridisk, har tydet på at Johaug har dopet seg med vilje. Derimot er det klare bevis for at mengden ulovlig stoff som ble funnet i kroppen til Johaug er forenlig med bruk av leppesalven. Ikke noe annet. 

Regelverket har nulltoleranse. Ingen forklaringer i verden hjelper. Ingenting hjelper. 

Ikke engang flere bønner til skiguden Ull. 

Therese Johaug står nå ensom i FIS' skuddlinje - nå som FIS har besluttet å anke dommen på 13 måneder videre til CAS.

Jeg kaller Johaug-saken for et justismord. Noe som til og med den finske langrennsjournalisten Pekka Holopaien i Ilita Sanomat delvis støtter. «Regelverket er justismordet», sier Holopainen til VG. 

Det vil si at en svenske - altså meg - og en finne - Holopainen - begge skriver og mener ting som Seeberg, Røste og Løfshus burde brøle ut så det høres i hele skiverden: Vi behøver et rettssystem for idretten som, på samme måte som i sivilsamfunnet - kan behandle ulike saker for seg og komme fram til dommer som på rettferdig vis gir en straff som ligger på nivå med foreseelsen.

Men det har ikke vært så mye som et pip fra toppene i Norges Skiforbund som har nådd over grensen til Sverige en gang, så vidt jeg har hørt, lest og sett.

#langrenn #johaug #doping #fis #seeberg #anke

76 kommentarer

Skippy

08.03.2017 kl.12:54

Jeg håper Løfshus, Røste og Seeberg leser Torbjørn Nordvalls blogg. Men pampene er vel for opptatt med å svinge kanapeene.

Cecilie_M

08.03.2017 kl.12:59

Du oppsumerer godt noe jeg stiller meg helt bak Torbjörn Nordvall, "There is something rotten in the kingdom of International Ski Federation".

Torkel

08.03.2017 kl.13:03

Du har så evig rett i at toppene i Norges Skiforbund ikke har støttet Johaug, men slik jeg ser det så er mye av dette brannslukking fra FIS for å få fokus vekk fra seg selv og den korrupsjonen de har stått for i årevis.

Svein Magnus Andreassen

08.03.2017 kl.13:12

Veldig bra oppsummering!

Slendrian i ledelsen lider Therese for nå, dessverre.

Kurt Tunheim

08.03.2017 kl.13:26

Jeg er enig med Torbjørn Nordvall, dette går over alle grenser. Therese Johaug er uskyldig og de som har ansvaret er Norges Skiforbund med Erik Røste i spissen, men det eneste de gjør nå er å prøve og redde seg selv. De burde stå opp for Therese og få FIS til å endre regelverket slik at de som bevist doper seg blir tatt og at saker av denne karakter blir behandlet på riktig måte. Dette er totalt bak mål.

Gaunil

08.03.2017 kl.13:34

Jeg håper Therese Johaug setter disse pampene på plass og melder seg ut av dette sirkuset.

Therese Johaug har alle muligheter å få seg noe annet å drive med.

Er det virkelig noen som tror at Johaug bevist har dopet seg? Nei - jeg tror ikke det. Allikevel så skal denne jenta straffes. Hun får dette stemplet i panna uavhengig av utfallet av saken.

Hvorfor skal Johaug stå alene å renvaske norsk idrett?

Jeg er sikker på at det vil danne seg en kø av arbeidsgivere om Johaug melder seg på markedet.

Emil Weng

08.03.2017 kl.13:41

Er det virkelig noen som tror at Contandor bevist har dopet seg? - JA - jeg tror det. Nå skal denne gutten straffes. Han får dette stemplet i panna uavhengig av utfallet av saken hans.

Men nå virker jo Contandor som en mer kynisk og kjip type enn Johaug. Så det er jo mye mer troverdig at han gjorde det bevisst.

Trynefaktor burde ikke spille noen rolle når det er snakk om den ene siden av samme sak.

Thor Inge Knirkholt

08.03.2017 kl.13:41

Men det som e aller verst med det herre

E det at det bli stadig verre og verre

FIS syg sæ feit og dryg

Regjeringa lyg mens dem blunke så blyg

Og Idrettsorganisasjonan e

Blitt te ei forargels for folk og for fe

Folk bli te syndebokka og bredden legges ned

Ja, det bli alder slutt med det!

Sjøsenior

08.03.2017 kl.13:50

Det er vel ingen som blir overrasket over uttalelsen til Sverre Seeberg. Som visepresident i FIS er han forpliktet til å si det han sier. Det Johaug bør gjøre er å legge konkurranseskiene på hylla, ikke møt opp i CAS og be CAS kysse henne der hun er høyest når hun plukker bær. Settingen i CAS vil til forveksling bli lik det vi så fra rettssaken mot de to nordmennene i Kongo hvor det ikke spilte noen rolle hva som var realitetene i saken. Utfallet var gitt på forhånd etter rettsregler laget for anledningen.

Øystein Aasheim

08.03.2017 kl.13:55

Godt oppsummert, Nordvall. Hvor er terskelen for å kunne begå mindre feil ? Det er jo ikke prestasjonsfremmende det Johaug sitter i heisen for. Hele saken har totalt sporet av og Johaug, som Nordvall skriver, blir et offer for intriger og prinsipper. Hva jeg mener om Seeberg ? Det er direkte stusselig, men samtidig tragisk at vi ikke har mer tyngde sentralt. Stå på, Therese !

wenche sundsbø

08.03.2017 kl.14:03

Det er mange som har mye å skjemmes over her. Tar de noe slags ansvar de som satt på den pressekonferansen. For det var det som ble sagt. Vi tar ansvar; men de sitter der like godt, og tar ansvar. Fy flate

Svante Eklövf

08.03.2017 kl.14:13

Man kan läsa den här frågan på två sätt, antingen som norrbaggar läser det, att Johaug skal benådas, eller som svenskarna läser det, att Sundby skulle ha haft en mycket strängare straff och förlorade både VM och OS, också, enligt den mest trovärdiga expertis som Hasse Svens och Lasse Anrell. Jag undrar vad mer norrbaggarna drogar sig med utöver astmamediciner och läppkräm, vad är till exempel det vita som rinner från Björndalens mun? Någon form av dopning måste det också vara. Hej då!

Richard

08.03.2017 kl.14:17

La meg begynne med at jeg liker, støtter og håper det beste for mennesket Johaug.

Men la meg også lekse opp for herren som skriver her, for Nordvall tenker kun på Norge, og glemmer å se hva som skjer rundt om i verden. Hvordan kan vi forsvare at Johaug får minimumsstraff, hvor Contador får 2 år.

Dette handler ikke om justismord eller at noen skal knekke et enkelt menneske. Det handler om å likebehandle og fortsette med nulltoleransen som er vist tidligere.

Skal man endre slikt på en rettferdig måte, må det skje i forkant av en sak og ikke grunnet en sak.

Uansett hvor urettferdig vi mener dette kan være, hvor mange følelser som er i sving og alt som teller for oss - må vi huske at dette er en del av noe større og at våre følelser heldigvis ikke teller i det store bildet, kun fakta.

Fakta er at Johaug ikke har fått en like streng dom som andre utøvere har fått tidligere.

Håper hun klarer å komme tilbake og ta gull som aldri før!

Ole

08.03.2017 kl.14:21

Klart Johaug må ta smellen alene. Det er hun som er utøver, og i følge internasjonale regler er hun ansvarlig for hva som inntas. Det er dette utøver har å forholde seg til og det blir ikke stort enklere enn det.

Det er på tide å få en endelig avslutning på denne saken, sånn at vi kan få Johaug tilbake i sporet. Det tar den tiden det tar, men at FIS har anket saken er ingen stor overraskelse for noen som har skjønner seg på gjeldene internasjonale regler.

Hadde det ikke vært for at antidoping Norge, senket straffen fra 14-13 mnd utestengelse, så hadde det muligens ikke blitt noen anke. Men det blir jo sett på som at antidoping Norge har lagt til rette for at Johaug skal få forberede seg til OL. Dette blir naturligvis helt feil i forhold til bestemmelsene. Det spiller ingen rolle på hvilken måte Johaug har fått i seg det ulovlige stoffet. Doping er doping uansett.

De norske reglene som sier at utøver skal høre på legen og ta det han foreslår, overgår ikke internasjonale regler og de forpliktelser utøver har i forhold til disse. Hvis ikke kan alle som blir tatt for doping skylde på legen,for selv å gå fri.

Kjetil Dillan

08.03.2017 kl.14:33

En ting jeg savner i denne (straffe-)saken, som forsåvidt Nordvall berører, er motivet for at en utøver gjør hva han/hun gjør! Sundbys - og støtteapparatets - motiv gjennom den kritiserte måten å bruke pariapparatet på, var å optimalisere prestasjonene i sporet. Motivet til Johaug var å få orden på solbrente lepper, og hadde således ingen ting med det idrettslige å gjøre. Likevel om det er to vidt forskjellige medikament, så er Sunbysaken i mitt hode mye mer doping enn det Johaugsaken noen sinne vil bli!

Erik

08.03.2017 kl.14:33

At Johaug må ta denne belastningen alene er det ingen tvil om. Det normale hadde dog vært at den skyldige betaler for gildet, Norges Skiforbund...

08.03.2017 kl.14:41

så sant så sant!!!! du har rett på alle punkter. Pampevelde må feie for egen dør. Blir nok veldig mange som dropper å reise å se på skisporten her etter. Får håpe at folket taler som de har gjort til Rema

Allan Strøm

08.03.2017 kl.14:42

Johaug var blitt for dominerende i sin gren, og dette kunne ikke aksepteres fra enkelte hold. Det står mektige krefter bak topp idrettsutøvere. Noen var ikke tjent med å ha løpere som kom på andre og tredje plasser. Det er ganske innlysende hva som egentlig har foregått.

Her er min "konspirasjonsteori": Legen til Johaug hadde kjøpt salven på anvisning og visste selvfølgelig at den inneholdt forbudte stoffer, hvorav forpakkningen var blitt fjernet før salven med det omstridte dopingmerket ble gitt til henne.

Johaug stolte på sin lege og tok av salven for å pleie et ubehagelig munnsår. Så ble det arrangert dopingtest - voila. Den lille jenta som fløy opp bakkene på ski fordi hun var sterk og lett i kroppen, hadde nå blitt stemplet dopingbruker og fått karrieren sin ødelagt.

FIS-luggene fikk viljen sin igjennom som alltid, trusselen var tatt bort mens øynene var rettet mot skinasjonen Norge. Legen til Johaug gikk frivillig selvfølgelig. Hva skulle han med jobb, nå som den Sveitsiske kontoen hans inneholdt ett 9-sifret beløp. Svenskene og Finnene er selvfølgelig overbegeistret, bare det ikke dukker opp flere av disse "jævla norrbaggarna" med uante ressurser i skisporet.

Jeg føler med deg Johaug. Der ser du hvor lett denne pengegrådige eliten kan få en vinner som deg til å fremstå som taper. De har gjort det før, og de kommer til å gjøre det igjen.

Ole Johansen

08.03.2017 kl.14:55

Jeg synes det er riktig at dommen ankes. Den var for mild, og uavhengi av om at hun har dopet seg eller ikke. Hvis alle kan si at de ikke så dette tydlige dopingmerket, så vil vi få mange slike saker. Problemet er at Johaug holder dette merket opp foran en svært profesionell landslagslege som "burde" ha god peiling på noe som oppstår ofte, solbrenthet og sprukne lepper. I vinterlandet Norge burde man være eksperter på dette, men akk nei.

Johaug som også må regnes som profesionell overså også dette merket som du mildt sagt skal være blind eller sterkt svaksynt for å ikke se. (Signalrødt på hvit bakgrunn)

Jeg synes også det er rart at du holder denne esken opp foran øynene på en du har 100% tillit til og faktisk spør om denne står opå dopinglisten. Det er som om jeg skulle spurt min mor som jeg har 100% tillit til har hatt gift i maten hun serverer meg..

Det er heller ingen hemmelighet at det nettopp er teamet rundt utøverne som ofte bruker doping, og gjerne leger? Det ble avslørt i Astmasaken at landslagsledelsen helt frem til i dag har brukt asmamedisin på friske utøvere. (Vi snakker Norge, vinterlandet som tar usannsynlig mange medaljer)

69 prosent av norske OL-medaljer er tatt av løpere med astma-medisin. http://www.vg.no/sport/langrenn/langrenn/69-prosent-av-norske-ol-medaljer-er-tatt-av-loepere-med-astma-medisin/a/23747305/

Dette betyr at det er utøveren som har hovedansvaret. Vi snakker om profesionelle mennesker som vil få et gufs nedover ryggen hver gang de ser dette merket, og ikke en vanlig forbruker som overser at maten de kjøper inneholder et stoff de ikke tåler.

Beklager Johaug, men jeg har litt vansker med å tro dette. På Nettavisen hadde over 40.000 svart, og hele 38% trodde ikke på denne historien. Men det betyr ikke at jeg nødvendigvis tror hun har dopet seg, bare at vi ikke har fått hele historien her.

Sjøsenior

08.03.2017 kl.15:34

Det er en ting svensker, finner, noen polakker og noen nordmenn ikke forstår og det er at det er forskjell på å medisinere seg for helsens skyld og å medisinere seg for å oppnå bedre resultater i idrett.

Dophaug Therese

08.03.2017 kl.15:35

Hvordan vet du at sannheten er den som blir fortalt. Sjansen for at både legen og dophaug overså varseltrekanten på pakken høres ikke veldig plausibelt ut.

Jeg tror heller det er brukt microdoser med clostebol under høydeoppholdet for å korte restitusjonstiden. At positiv prøve sammenfaller med forbedrede måter å avsløre misbruk av Clostebol er i seg selv mistenkelig.

Og krokodilletårene man har sett på pressekonferanser lurer ikke meg.

Qviiss

08.03.2017 kl.15:52

Hver eneste dag hamres budskapet om skiløperens uskyld og systemets galskap inn. Dette er flaut.

Norge fronter kampen mot doping men er ikke bedre enn at sine egne beskyttes og unnskyldes. Dette er en ikke-sak. Therese har sluppet enkelt unna, men taktikken som brukes er lik den alle andre bruker. Ingen skyld, ingen selvkritikk. La denne parodien over seg selv dø ut nå. Idretten har gang på gang vist seg å ha en lite kritisk holdning til juks. Helt fra høyeste politiske hold.

Cathribe

08.03.2017 kl.15:55

Bra skrevet!!! Vi er så enig !!!!

Korrigert Melding

08.03.2017 kl.15:56

MAMMA, ER DENNE MIDDAGEN GIFTIG?

Jeg synes det er riktig at dommen ankes. Den var for mild, og uavhengi av om at hun har dopet seg eller ikke. Hvis alle kan si at de ikke så dette tydlige dopingmerket, så vil vi få mange slike saker.

Problemet er at Johaug holder dette salven opp foran en svært profesionell landslagslege som "burde" ha god peiling på noe som ofte oppstår i vinteridrett, nemlig solbrenthet og sprukne lepper. I vinterlandet Norge burde man være eksperter på dette, men akk nei.

Johaug som også må regnes som profesionell overså også dette merket som du mildt sagt skal være blind eller sterkt svaksynt for å ikke se. (Signalrødt på hvit bakgrunn)

Jeg synes også det er rart at du holder denne esken opp foran øynene på en du har 100% tillit til og faktisk spør om denne står på dopinglisten... Det er som om jeg skulle spurt min mor som jeg har 100% tillit til, om hun har hatt gift i maten hun serverer meg.

Det er heller ingen hemmelighet at det nettopp er teamet rundt utøverne som ofte bruker doping på utøver, og gjerne leger? Mange ganger i samarbeid med utøver, men også uten deres viten.

Det ble avslørt i Astmasaken at landslagsledelsen helt frem til i dag har brukt astmamedisin på friske utøvere. Vi snakker Norge, vinterlandet som tar usannsynlig mange medaljer, og det heter seg at når noe nesten er for godt til å være sant, så er det gjerne det det er.

69 prosent av norske OL-medaljer er tatt av løpere med astma-medisin. http://www.vg.no/sport/langrenn/langrenn/69-prosent-av-norske-ol-medaljer-er-tatt-av-loepere-med-astma-medisin/a/23747305/

Dette betyr at hvis astmatikere ikke fikk drive toppidrett på professionelt nivå, så ligger vi på ca 31%. Det vil si 55.07 % av medaljene vi har tatt ville fordufte. (med forbehold om regnefeil)

Det er utøveren som har hovedansvaret. Vi snakker om profesionelle mennesker som vil få et gufs nedover ryggen hver gang de ser dette merket, og ikke en vanlig forbruker som overser at maten de kjøper inneholder et stoff de ikke bør innta.

Beklager Johaug, men jeg har litt vansker med å tro dette. På Nettavisen hadde over 40.000 svart, og hele 38% trodde ikke på denne historien. Men det betyr ikke at jeg nødvendigvis tror hun har dopet seg, bare at vi ikke har fått hele sannheten her.

Ukjent

08.03.2017 kl.16:01

Ikke at jeg er så veldig ski fanatiker men det er enkelte ting jeg ikke helt skjønner når det gjelder de som kommenterer.

Hun ble tatt med et stoff i kroppen som er forbudt og skal bli straffet deretter, selvom dette var med vilje eller ikke så ble hun likevel tatt, på hvilket grunnlag er det dere mener hun burde ikke straffes?

Ja reglene er litt urettferdige men det har de vært tidligere, hvorfor skal det først NÅ gjøres endringer i regelverket, altså midt i saken til Johaug?

Ja det er mennesklig å gjøre en feil, ikke få med seg ting osv, så derfor burde hun ikke straffes, MEN, legen er jo menneske han og er han ikke? Han kan jo gjøre feil selv om han er lege? Burde man ikke likevel dobbeltsjekke selv om legen sier ja det går bra?

Nei jeg er ikke imot Johaug, poenget mitt er at når andre lands utøvere er tatt for noe så er Norge de første til å peke en dømmende finger, de som roper høyest, men nå som en av deres blir tatt så skal man tilrettelegge en straff som gjør det perfekt for den tiltalte å kunne rekke OL noe hun aller helst vil og man håper FIS og CAS osv ser igjennom fingrene på det?

Det har vært tilfeller før hvor, uansett sport, folk har fått noe i seg ved uhell men de ble likevel hardt straffet, hvorfor skal da Johaug behandles anderledes?

Det eneste jeg ser er de samme gamle argumentene for hvorfor hun ikke burde straffes men ingen sier noe om hvorfor akkurat Johaug, nå i dette tilfellet, skal få en helt annen behandling enn alle andre som tidligere har blitt straffet?

Som sagt jeg har ikke noe imot Johaug, jeg er bare mer nyskjerrig på åssen alle Norges kommentar 'eksperter' mener at hun ikke burde straffes og at selv 13 mnd er for mye uten å komme med noe god nok argument bortsett fra argumenter som minner mye om barnehage tankegang som 'du var nær sist så du må rydde opp'.

En straff må gis og da kan man ikke behandle Johaug noe anderledes enn alle andre som uheldigvis har fått i seg noe forbudt enten straffen passer henne eller ikke, jeg skrev det lenger oppe, ja reglene er kanskje urettferdige i dette tilfellet men da må det ses på og evt endres etter denne saken og ikke midt under bare så Johaug nå skal slippe billigere unna enn om reglene forblir de samme.

Svante Eklövf

08.03.2017 kl.16:54

Tittar på sprint finalen och det finns 3 svenskar i finalen och bara en norska. Det kommer att bli trippel svenska! Så här går det utan hästdoser av astmamedicin och läppkräm för er norrbaggar. Heja Sverige!

Svante Eklövf

08.03.2017 kl.16:59

Jäklar! Finndjävulen saboterade den svenska trippelsegern :( Lyckligtvis fanns det ingen norska dopare på pallen. Hej då!

Bare Per

08.03.2017 kl.17:03

Ha ha, Svante, og hvem er det som er i herrefinalen om jeg tør spørre? Hvor mange svensker ser du der? Litt skuffende med bare 5 nordmenn må jeg riktignok innrømme, men den enslige russeren blir statist uansett. Petter kommer til å ta seieren, jeg bare nevner det. Dessuten blir det femdobbelt norsk! For bare husk at vi er best! Vi er best!! Vi!!! Er!!!! BEST!!!!!

Bare Per

08.03.2017 kl.17:10

Neeeeeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, bare dobbeltseier. Vi skulle jo gjenopprette orden og system i langrennsverden etter katastrofe-VM, da er dette altfor skuffende. Noen må se til å ordne en positiv dopingprøve på russeren, først da vil resultatlista reflektere styrkeforholdet på en rettferdig måte.

Sandra

08.03.2017 kl.17:41

Om du nu är "skinerd" som du påstår, så borde du väl liksom många andra värna om att ha en ren sport där sådant som anabola steroider inte existerar inom det sportsliga, blir så märkligt när bara vissa länders åkare ska bestraffas hårt för dylika ämnen i positiva dopingtester.

Sätter man inte ner foten för sådant så kommer systemet tillslut fallera och fuskare kan utnyttja det fritt, är det verkligen det du vill Torbjörn? Utövarna tjänar miljoner årligen genom sitt tävlande, då tycker jag inte det är för mycket begärt att de faktiskt noga granskar vad de får i sig i kroppen, vill man inte ta det ansvaret som utövare finns det annat man kan syssla med.

Stian

08.03.2017 kl.18:15

At en blogger som ikke skjønner reglene. Mener det er et justismord er utrolig. At hun måtte få en straff er lett å forstå. At FIS ville anke er også forståelig, for nasjonale dopingnemder har gang på gang vist seg å ligge for lavt.

Johaug er selv ansvarlig her og må få en reaksjon. Er ingen verdens ting som tilsier at hun skal bli frikjent

e

08.03.2017 kl.18:44

Dessverre VM är över så för artighets skull måste ju svenskarna få vinna lite grann innan säsongen är över!Annars går svensk media berserk och gud vet om dom överlever sommaren med så stora traumer!Heja NORGE!

Sverre Øyen

08.03.2017 kl.19:00

Regelverket gir dekning for dommen Therese Johaug har fått, men regelverket må endres slik at en slik meningsløs dom ikke også rammer andre. Hvor er idretts-Norge? Hvorfor er det ingen som tar til orde for en regelendring? Hvorfor står ikke de aktive fram og krever endringer? Blant idrettsvenner ser vi noen tårer i øyekroken, menn null engagement. Er det krokodilletårer vi ser?

Jahn Gunnar Moe

08.03.2017 kl.19:35

Hei,

Jeg begynner å bli lei av omtalen av Trofodermin som en leppekrem/lipomade/leppesalve. Det er en krem for å behandle sår. Det står klart og tydelig *bol på både eske og tube. At det ikke reageres på dette er både lege og utøvers feil. Mest lege, som på direkte spørsmål svarer at den er trygg. Det fritar derimot ikke utøver. At det ankes er en rett alle parter i en sak har. Eller gjelder ikke det andre enn Johaug? At CAS nå skal behandle saken er helt greit synes jeg. Da blir det en endelig avgjørelse, som ikke levner noen tvil om noe. At det kan virke urettferdig er ikke behandlende parts feil. Vil man unngå slikt i fremtiden, får man heller nå jobbe for å endre WADA-koden. Det er en mye bedre enn å nå kritisere alle som ønsker at denne skal følges til sin bokstav.

Norbaggen

08.03.2017 kl.20:23

Hvem er denne drittstøvelen Svante Ekløvf?

Pelle

08.03.2017 kl.21:13

De som vil ha strengere straff, legger til grunn at Johaugs historie ikke er troverdig. Men da har man totalt misforstått poenget her: Johaugs historie *har* blitt trodd i alle instanser. Det er straffen hun får på bakgrunn av at historien blir trodd, vi reagerer på.

Thor

08.03.2017 kl.21:36

Hvor er rettferdigheten hadde dette vært sunby eller andre så hadde skiforbundet hatt en helt annen tone, de burde skamme seg . Asma medisin i de doser bruker ikke normale personer med pusteproblemer . Her burde mann støtte Jorhaug i steden for å være fraværende. Det er disse dyktige kvinnene som gjør at de kan sitte å sole seg i glansen når det går bra med gode lønninger. Men no er de helt fraværende.de burde ikke sitte i styret i det hele tatt kamerat gjengen. Samme som fotball forbundet. Bare interessert i sitt eget ego.

Terje Bratsberg

08.03.2017 kl.22:03

Enig i artikkelen. Johaug betaler for norges kombinasjon av suksess og arbeid mot doping, og dermed andre nasjoners misunnelse/hevnmotiv. For mange er Johaugs leppeflause en gave fra himmelen; se, Norge er like ille!! Men et lovverk som sidestiller en salveflause uten påviselig effekt, med andre utøveres systematisk doping, med blodoverføring i mesterskap etter mesterskap, virker hinsides. Norske skiledere tør ikke stå opp mot dette og dekker seg bak formalia. Guffent. Og enda verre av FIS; alle som vil gjennomskuer motivene.

Bjørn Hansen

08.03.2017 kl.23:12

Så har i hvert fall norsk idrettsungdom fått en kraftig advarsel mot å satse på idrett som yrkesvei. Det passer kapitalinteressene i idretten bra. Med total dominans på kvinnesiden i langrenn betyr det at sportsinteresserte i store land som Tyskland og Frankrike ikke gidder å følge med på dame-skirenn. Det taper kapitalinteressene millioner på.

Freud

08.03.2017 kl.23:13

Johaug er offer for et justismord. Hvorfor reiser hun ikke sivil sak? Der ville hun blitt frifunnet.

andu

08.03.2017 kl.23:29

Richard og Svante ett eller annet.. Dere er og blir to drittsekker uansett hvordan vi vrir og vender på det. Når det gjelder svensker skjønner de fleste at ikke "alle" svensker vil Norge vondt, men veldig mange og de er rett og slett på godt norsk dårlige tapere. VM for svenskene=karma. Dette er en parodi og hadde de norske langrennsutøverne hatte noe baller skulle de boikotte hele dritten.

Bamse

09.03.2017 kl.01:14

Taper Johaug i CAS også, så håper jeg hun tar en "Bossman" og setter WADA´s og FIS´s idiotiske justice på plass én gang for alle - det ville vært en sann fryd.

Geir.arne.seirestad

09.03.2017 kl.01:54

Idrett politikk på høyt plan,for noen drittsekker .Stakkars Johaug som blir brukt i dette spillet.Har sett nok av gutta som deler ut medaljer.Heia Therese..

Even

09.03.2017 kl.06:07

Fakta:

Johaug løy under pressekonferansen.

Her i artikkelen blandes kortene til en skikkelig 'lapskaus'. for hvorfor er det ingen som tar opp det fakta at Johaug løy?

Løy så det rant av henne på sin første pressekonferanse?

Vi som kan kroppsspråk, vet at vi alle har et felles språk: KROPPSSPRÅKET.

Og det avslørte ei kvinne som løy om alt vedr. salven og bruk av det.

Det leder meg til å tro, ikke vite, at saken er enda verre enn det vi får vite.

Jeg tror at legen frivillig har tatt på seg skylda, uten å ha skyld i akkurat denne sak.

Leikny Linde Espe

09.03.2017 kl.09:23

Helt enig med Norvall og hans syn på våre langrennsledere og Seeberg . I går var det kvinnedagen, hadde Therese fått annen støtte om hun var en av gutta? Jeg bare spør!

PER ERIK

09.03.2017 kl.10:07

Toppene i idrettsnorge er seg sjøl nærmest og er blitt en samling med pamper, uansett idrett - dessverre...

De er så langt unna grasrota som aldri før !

PER ERIK

09.03.2017 kl.10:07

Toppene i idrettsnorge er seg sjøl nærmest og er blitt en samling med pamper, uansett idrett - dessverre...

De er så langt unna grasrota som aldri før !

Harald Thorp

09.03.2017 kl.10:29

FIS synes å legge mest vekt på at pakningen hadde en tydelig varseltrekant, og mange bruker som argument at denne kan man ikke overse. Feilen i resonnementet er at de har sett et fotografi som fokuserer på dette merket, men det som vises på bildet er bare en brøkdel av synsfeltet. Virkeligheten er mye mer enn det man ser på bildet, og fokus vil normalt ikke være på et merke man aldri har hørt om. Det brukes ikke i Norden - kanskje bare i Italia.

Einar Eckholm

09.03.2017 kl.10:40

Betyr det ingenting at Johaug selv leverte liste til dopingforbundet , da ho kom hjem igjen , og der ho også førte opp den beryktede salven ? Dette tyder jo absolutt IKKE på at Johaug prøvde å holde noe hemmelig her, nettopp fordi ho stolte på legen som hadde levert ut salven til ho.Var det slik at Johaug fikk salven , etter at den var tatt ut av pakningen? Var det dopingmerke på selve tuben ? Uansett er dette veldig trist for en skiløper som , var på god vei til å bli vår neste store stjerne.

Per M Vagle

09.03.2017 kl.10:47

Jeg trodde doping jegerne jaktet på utøvere som brukte prestasjonsfremmende stoffer??

Ikke på folk some bruker legemidler som ikke har prestasjonsfremmende effekt

Er det ski mafian som hare syklig markerings behov??

Arne Axelsen

09.03.2017 kl.11:24

Finnes det da ingen idrettsleder i Norge eller verden forøvrig, som tør å ta opp til motmæle mot dette umenneskelig regelverket, som legger grunnlag for grusomme justismord, og den umenneskelige håndteringen Therese og andre uskyldige idrettsutøvere har fått. Du skal ikke tåle så inderlig vel.....

Mumle

09.03.2017 kl.11:43

Tenk om Johaug gir opp karrieren pga en lege som ikke gjør jobben sin, og et Skiforbund som ikke tar en indisponert (personlige problemer) lege av jobben. Tenk om Johaug reiser erstatningssak mot legen, subsidiært Skiforbundet for tapt inntekt nå, og i fremtiden. Alt inkludert, lønn, prispenger, sponsorpenger og produktsalg, kan dette over en ti-årsperiode dreie seg om opp mot 200 millioner, Kanskje mer.

Jeg vil tro at de ikke er større idioter i Skiforbundet enn at de har tenkt tanken.

letsdance

09.03.2017 kl.13:54

Mye enig, men her mener jeg dommen i Norge gjorde at Johaug og hans advokat falt for eget grep. Tilsvarende dom som mot den italienske syklisten ble på 15 mnd. Veldig lik sak og bruk av samme krem. Man skreddersydde en løsning for Johaug på 13 mnd slik at hun fikk god tid til å forberede seg til OL. Hadde man satt straffen til 15 mnd(tidligere praksis) ville ikke FIS anket. Hun kunne teoretisk da rukket OL i 2018 med dispensasjon fra uttakskriterier. Hun kunne startet konkurranser 20 jan. OL starer 9.feb. Jeg var helt sikker på at FIS ville anke denne dommen, og på grunn av klønete behandling i det norske rettsystemet kan Johaug nå risikere 2 års utestengelse. PS: Jeg tror også at Johaug er helt uskyldig, men hun og hennes hjelpeapparat har gjort en grov tabbe.

Anti-alt

09.03.2017 kl.15:42

Johaug bør be skipampene dra til bloksberg etter alt dette, dersom hun får enda lenger utestenging.På tide å begynne et nytt kapittel i livet? Jeg hadde rett og slett ikke giddet mer om jeg var henne.

Torbjørn Kjelvik

09.03.2017 kl.16:48

Det har fra første stund luktet gammel knickers og Royale Boblejakke av denne saken!

KS

09.03.2017 kl.16:56

Seeberg burde trekke seg. Han er ingen god representant for Norge. Han er, som mange andre i FIS, egentlig inhabil i denne saken. Skal ikke FIS ivareta utøvernes interesse? Det er jo det motsatte som skjer her! For utenforstående som ikke har en politisk interesse i denne saken burde det være åpenbart at Johaug burde ha vært frikjent fullstendig. Det regelverket som gjelder er juridisk og rettslig sett fullstendig uakseptabelt og grovt urimelig. Ser ikke FIS - toppene og de øvrige involverte organene dette? Dette er jo ikke doping i ordets rette forstand, med sikte på å øke sin prestasjonsevne. Blir ikke Johaug frikjent bør hun bringe saken inn for Den Europeiske Menneskerettsdomstolen for prøving. Den saken vinner hun, da idrettens regler, organer og domsmyndighet ikke kan sette seg ut over grunnleggende menneskerettigheter.

Viggosn

09.03.2017 kl.18:41

Etter å ha lest disse kommentarene med så mye tull og usakligheter av folk som tydeligvis hater idrett, som elsker å provosere og som er direkte skadefro, blir jeg lei meg. Jeg tror faktisk at mange ikke tror på det de skriver selv en gang. Dette har det gått politikk og syndebukksyndrom i. Stakkars jente som blir behandlet på en så ufortjent og stygg måte som dette. Håper hun finner seg noe annet å interessere seg for og vender hele idretten ryggen. Det ville blitt litt trist, men jeg hadde gledet meg på hennes vegne.

Anne K.Hansen

09.03.2017 kl.18:43

Veldig godt skrevet.

Det er hårreisende og oppsiktsvekkende at det er mulig å trakkasere ett menneske så til de grader pga en leppekrem.

Med så små mengder,som ikke påvirket prestasjonen har dette allikevel blitt en sak blåst til himmels. Ikke engang de mest brutale volds og drapsaker har fått i nærheten så mye møkk mot seg. Håper Therese Johaug er den som kommer seirende ut av denne horrible umenneskelige unødvendige oppblåste saken.

Sigmund

09.03.2017 kl.19:06

Alle må vel forstå at Seeberg kun jobber for seg selv og gjenvalg. Her bør alle muligheter undersøkes med formål å kunne kvitte oss med Seebeg som FIS representant.

Han burde selvsagt jobbe for en mest mulig støtte til Johaug som er uskyldig dømt.

stig bakke

09.03.2017 kl.19:35

Ser mange nevner Contador, han ble vel frikjent tilslutt

Dag

09.03.2017 kl.20:31

Emil Weng har vel det mest edruelige innlegget her, synes jeg. Følelser og trynefaktor spiller i slike saker for ofte inn der jussen skulle råde, dessverre.

Sigmund

09.03.2017 kl.20:38

Til Løfshus og Røste!

Støtter dere Seebergs uttalelser i denne saken?

Vær så snill å tone rent flagg og ikke noe snikksnakk!

Vil dere gå for å få fjernet Seeberg fra FIS?

BJÖRN IHLE

09.03.2017 kl.21:07

Nå må det bli slutt med å plage Johaug. At hun er uskyldig er bevist. Norske skiledere må nå manne seg opp og sörge for at reglene endres, så uskyldige ikke får ödelagt både liv og karriere. Når Norge står så sterkt innen skisport bör et forslag til regelendring fra Norge veie tungt.

Det er skiforbundets feil at Johaug fikk feil leppesalve. Da bör de også hjelpe henne ut av denne drittsaken.

Arne Vetlli´n Lillelien

09.03.2017 kl.21:35

Hva angår lover og regler, juss, rettskaffenhet og alt kring det, legger FIS frem for dagen at de har mere enn to bokstaver til felles med IS.

knut moheim

09.03.2017 kl.21:39

Nå må det huskes at Seeberg er nk. i fis og således har alt annet å tenke på.(Kanskje blir han sjef )det er nok det han higer etter og hva betyr en liten skiløper fra Dalsbygda i en sånn sammenheng.

Jan M Svensen

09.03.2017 kl.23:33

Hva om Seeberg med sitt utsagn har tenkt at Therese kan bli frikjent i CAS? Jeg er redd noen er korttenkt?

Kjell Søbak

10.03.2017 kl.01:39

Ingen tror at Therese har prøvd å jukse. Ingen tror heller at legen har bedrevet bevisst doping av henne. Slik er det nå. Men: Lovverket sier at utøveren er objektivt ansvarlig uansett. Lovverket sier at utøveren IKKE behøver å ha gjort seg SKYLDIG i noe som helst. MEN, hvis utøveren har forbudte stoffer i kroppen, så må UTØVEREN selv ta det hele og fulle ANSVARET for dette. Objektivt ansvar er ANSVAR UTEN SKYLD. Dette strider mot folks vanlige rettsoppfatning og viser hvor vanskelig kampen mot doping er. Også vi i Norge bør begynne å skjønne dette snart og slutte å være så lettvinte med våre venner i andre land. F.eks vet vi at unge utøvere fra gamle DDR ble dopet, de dopet seg ikke. Så hvem skal straffes? Utfordringen ligger i å kunne skille ut den dopingen som har betydning for resultatet- fra de marginale ulykkestilfellene, gjeldende for alle, for ulykkestilfellene blir vi aldri kvitt. En felles grense for alkohol når vi kjører bil - i hele verden? Nulltoleranse, ja hvilke land har det? Forsøk gjerne med at du ikke visste at kaken som mor bakte, inneholdt en dash med rom. Null er null, så gi fra deg ditt førerkort....

Pelle

10.03.2017 kl.01:40

Contador fikk to år på mindre mengder av samme stoffet. Forskjellen er at Contador hadde en syltynn forklaring som det ikke ble funnet støtte for i fakta. Han skyldte på "forurenset" biff, en analyse fant ingenting.

Johaug blir trodd i alle instanser. Historien er troverdig, den stemmer med alle fakta.

Johaug har ikke gjort noe galt. "Straffen" for å ikke ha gjort noe galt, er frifinnelse i en normal verden. Men idrettens regler sier at det skal idømmes straff selv om utøveren ikke har gjort noe galt. Det er dette alle fornuftige og rettskafne mennesker reagerer sterkt på.

Hvis idrettens institusjoner ikke selv evner å korrigere kursen mot shariatilstander som de beveger seg mot, så må det sivile rettssamfunnet gripe inn. Vi kan ikke ha en stat i staten som lager sine egne regler i strid med rettstatens prinsipper og menneskerettigheter. Enten samfunnet kaller seg IS eller FIS.

Oddiz

10.03.2017 kl.05:58

En passe reaksjon fra oss, publikum, er kanskje å holde oss vekk fra konkurransene til disse pampene. Inntil de virkelig kommer på banen. Dette kunne være lojalitet overfor rettferdigheten. Det er vi som har makta.

Terje Kjeldstad

10.03.2017 kl.08:55

Det er ingen varseltrekant på pakningen, men et doping-forbudt-skilt, som er ukjent for verden utenfor Italia. Kanskje derfor Therese trodde at salven ikke sto på dopinglista.

Christian

10.03.2017 kl.12:41

Bare vise blo verdiene så har dem svar på alt.

Stein

10.03.2017 kl.14:37

At Therese er dopet ifølge regelverket, er det ingen tvil om, om det ikke er med vilje, det betyr ingenting i denne sammenhengen. Hun som profesjonell idrettskvinne skal ikke gjøre slike feil. Det er helt riktig å ta saken til CAS. Det er ikke riktig av skiforbundet å betale for Therese. Forbundet bruker millioner av pengene fra klubber og sponsorer på en utøver som er dømt for doping. Dette går utover rettsikkerheten til andre utøvere som kanskje kommer i samme situasjon som denne, men er under et lite forbund med dårlig økonomi og får ingen økonomisk hjelp. Dessuten er det et dårlig signal utad til andre land.

Tommy

10.03.2017 kl.18:07

Jeg tror nok at mange ser at det er mye vanskeligere å få redusert straff når det finnes spor av steroider i kroppen. All tidligere praksis viser det. Da er det også vanskeligere å kjempe for frifinnelse, fordi steroider har en positiv effekt på restitusjoen og er dermed klassifisert som doping. Da hjelper det pent lite hvordan man har fått i seg stoffet. Dette er barnelærdom, og slike funn vil alltid gi grunnlag for spekulasjoner. Astmasaken er en helt annen greie. Brudd på Wada-koden her også, men Ventoline er et lovlig medikament og er ikke bevist å ha effekt utover friskmelding av de som sliter med pusteproblemer. NSF har brukt mye ressurser på dette, og følte vel langt på vei at dette var noe de selv var delvis alene om og helst ikke ønsket at skulle se dagens lys. I tillegg var dette den aller første saken der Norsk Langrenn havnet i en kinkig situasjon og hadde derfor høy prestisje. De måtte bare vinne den kampen for å forsvare sin praksis med behandling av luftveier. Det fremstod i beste fall som patetisk, den gangen. Etter den saken har de aller fleste tatt innover seg at vi ikke burde være så kritiske når utøvere fra andre nasjoner havner i samme klemma. Og ikke minst at vi må tørre å ligge lavere i terrenget om vi selv skulle havne i en tilsvarende situasjon senere. Det manglet jo ikke på kritikk etter Sundby-saken..? Hver sak lever sitt eget liv, og artikkelforfatter har rett i at Therese sin sak blir en prestisjesak i forhold til vår egen troverdighet, men hvilke valg har man? Legen tok på seg skylda, men hva hjelper det i en internasjonal idrettsverden der legene aktivt deltar i doping av utøvere? Nesten ingen hører på våre argumenter i denne saken. Det tør ikke lederne i FIS heller. De kjenner på forpliktelsen til å reagere så hardt som mulig. Sånn har det blitt, mye takket være oss selv.
Bør jeg søke uføretrygd? Og vil da advokaten fra Codex stille opp? Eller mine kolleger og ledere i NAV?

Tom Ekeberg

11.03.2017 kl.00:24

Torbjørn Norvall, du får få med deg Pekka Holopaien og BRØLE ut høyt om justismordet. Når våre egne som Seeberg, Røste og Løfshus svikter så kan det hende det blir hørt når det kommer fra våre kjære nabo land. Er så enig med deg i det du skriver i bloggen din.

Harald Gundersen

14.03.2017 kl.17:16

Det utrolige skjer i idretten. Store organisasjoner er opprettet for å ta dopere. Disse organisasjoner klarer ikke å behandle saker individuelt. Standretten (Wadas liste) er 100 % styrende. Hovedårsaken sies å være tidligere dommer i slike saker. Men kan det være slik at har man gjort en feildømming tidligere så må man kjøre videre å gjøre samme feil igjen. Man må spørre om det er nødvendig med alle disse doping instansene En liten gruppe kan gjøre samme jobben, basert på standrettsystemet .Sjekk Wadalisten så er det over og ut hvis blodet inneholder listeførte stoffer lite eller mye spiller ingen rolle. Hvorfor ankemuligheter som i rettsaker. Det er jo bare tøys. Lengden på straffen er jo avgjort på forhånd. Dessuten spiller det ingen rolle om tilførselen er prestasjons fremmende eller ikke. Makan til sludder, her teller ikke normalt gangsyn eller juridisk rettspraksis

Therese saken er jo en farse og ødeleggende for idretten.

CAS må derfor frikjenne Therese og og andre tilsvarende saker og endre lover og praksis så det stemmer med folks rettsoppfatning. Therese saken er Skiforbundets ansvar basert på deres dårlige prosedyrer. Medisiner gitt til utøver fra Landslagets lege må skriftlig dokumenteres og underskrives av utøver. Ikke muntlig som idag. Hva om en konkurrent heller stoff i maten til en utøver da er utøveren ferdig i min 2 år.

Harald Gundersen

Skriv en ny kommentar

hits