Falla fortjener mer skryt i media

LAHTI, FINLAND 20170302.
Ski-VM 2017 Lahti. 4x5 km stafett damer. Maiken Caspersen Falla viser frem gullmedaljen under medaljeseremonien etter seier på 4x5 km stafett for damer under ski-VM 2017 i Lahti, Finland, torsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Foto: NTB Scanpix

Den norske damelandslagstreneren mener at trippel VM-gullvinner Maiken Caspersen Falla har fått for lite skryt i pressen. Det har Roar Hjelmeset helt rett i. 

Sprinterne blir ikke hyllet på samme måte som distanseløperne i spaltene, være seg både i Sverige og Norge. Hvorfor det, kan man spørre seg. 

Falla er for eksempel allerede som 26-åring en av Norges mest framgangsrike kvinnelige skiløpere. Allerede som 18-åring tok Gjerdrum-jenta sin første pallplassering i sprint i verdenscupen. Nå er hun oppe i over 30 pallplasseringer. Hun har vunnet sprintcupen både i 2015 og 2016, og leder akkurat nå sprintcupen for den inneværende sesongen. 

Dessuten er hun en mesterskapsløper av ypperste klasse. 

* VM-bronse i sprint fra Val de Fiemme i 2013
* OL-gull i sprint fra Sotsji i 2014
* VM-gull i sprintstafett i Falun 2015, samt individuell bronse fra samme mesterskap
* Og nå: VM-gull i sprint, sprintstafett og stafett fra Lahti

Det er få norske langrennsløpere som både historisk og i nåtid som kan måle seg med Fallas internasjonale meritter. 

Likevel ... sprinteren Falla står fortsatt i skyggen til Marit Bjørgen, Therese Johaug, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg. Når Hjelmeset påpeker at hans utøver fortjener mer skryt, er jeg den første til å holde med han. 

Personlig er jeg veldig nysgjerrig på å få vite mer om Fallas eksepsjonelle evne til å levere når det gjelder som mest. Hva er hennes nøkler til de fantastiske resultatene i VM og OL? En bedre formtopper finnes vel knapt! 

Medietekke eller ikke medietekke? Er det det som er spørsmålet? Tja, jeg har sett Falla på mange pressekonferanser, og hun er akkurat like dyktig som sine betydelig mer omtalte lagvenninner. Kanskje handler det rett og slett om at hun har havnet i «sprint-fella»? 

Sprinterne har generelt ikke samme status som distanseløperne.

I Sverige vant Bjørn Lund dobbelt OL-gull i Torino, men oppmerksomheten var aldri i nærheten av den samme som Per Elofsson fikk etter sine tre VM-gull - men uten et eneste OL-gull. Elofsson er fortsatt en av Sveriges mest populære skiløper gjennom tidende, og lever godt på oppdrag han har fått etter karrieren, som blant annet ekspertkommentator. Bjørn Lind er så å si bortglemt. Han har for øvrig jobbet i kinesiske Changchun et par år, for å få fart på det kinesiske Vasaloppet. 

Sprinteren Emilie Öhrstig vant et overraskende VM-gull i sprint i tyske Oberstdorf i 2005. Sammen med Marie-Helene «Billan» Östlund og Charlotte Kalla er de de eneste individuelle VM-gullvinnerne på damesiden i Sverige. Men i media er forskjellen enorm. Der Öhrstig forsvant inn i skyggene, lever «Billan» i høyeste grad fortsatt et liv i mediene - 30 år etter sin seier på 20 km fristil. Charlotte Kalla er en av landets aller mest omtalte idrettsutøver. Bare Zlatan er mer populær.

På samme måte som Falla, har Kalla også OL- og VM-gull. 

Men gjennom de norske mediene jeg følger med i, får jeg faktisk flere nyheter om Kalla enn om Maiken Caspersen Falla.

Berit Aunli, kalt «Gull-Berit», satt også dype spor mediemessig etter hennes suverene VM på hjemmebane i Oslo i 1982, da hun vant gull på 5 og 10 km og på stafetten. Men noe OL-gull, som Falla, det har hun ikke. Ørje-sønnen Ola Vigen Hattestad er et annet eksempel. Han er en av 2000-tallets mest framgangsrike skiløpere i Norge, med individuelle VM- og OL-gull, samt en totalseier i sprintverdenscupen. Etter at Hattestad tok sin første store mesterskapstittel i Liberec-VM i 2009, har jeg ikke sett han i mediene i noen særlig grad. 

De tradisjonelle skiløperne har mye høyere status, med Petter Northug junior om uovertruffen mediekonge.

Martin Johnsrud Sundby mangler fortsatt sin individuelle VM- og/eller OL-medalje (den kan komme på VM-femmila søndag), men også han slår Falla ned i støvlene når det kommer til medieomtale.

VM-suksesssen i Lahti kan bli et vendepunkt for Falla. Tre VM-gull er på godt, gammel Northug-nivå, og på nivå med det suverene Marit Bjørgen leverer. Fallas inntog på det norske stafettlaget, med en strålende førsteetappe og gull etter målgang, vil være med å høyne Fallas status og interessen omkring henne. 

Jeg håper Hjelmeset blir hørt. Falla fortjener mer skryt. 

Hun har vunnet alt og etter min oppfatning er hun en av Norges mest spennende skiløpere. 

Selv sier hun at hun ikke har noe mål om å bli rik og berømt og mye omtalt, men om jeg hadde vært Maiken Caspersen Falla hadde jeg nok lurt på hva som egentlig må til for å bli ordenltig populær i mediene. 

#langrenn #vm #lahti #falla #kalla #hattestad

3 kommentarer

Frøken Ribsskog

04.03.2017 kl.00:00

Gjør som Forsvaret. Les johncons-blogg.

Daniel

05.03.2017 kl.11:59

Er nok enig om at det ligger noe ryggraden til nordmenn om at sprint er en slags b-langrenn.

Men det som også er en viktig faktor når det gjelder Falla, er at selv om hun sikkert er en trivelig jente, så har hun ikke denne personligheten, x-factoren hvis man vil, for å "nå ut"

Viggosn

06.03.2017 kl.11:33

Har selv ment at sprint ikke er ordentlig langrenn. Sprint er "kortrenn", men med så mange topptrente deltagere fra mange land, at det har utviklet seg til å bli en fullverdig idrettsgren i mine øyne. Ang. Falla, er jeg ikke enig i at hun mangler personlighet eller x-faktor. Hun har gått flere gode skirenn og fremstår for meg som et fullverdig medlem av det fantastiske jentelage vi har og har hatt de senere årene. Heia Falla og alle dere andre og velkommen tilbake Therese!

Skriv en ny kommentar

hits