Opp til Brå-bevis, Sundby!

Otepäa, Estland 20170219.
Martin Johnsrud Sundby under verdenscuprennene på 15km menn i Otepää søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Foto: NTB Scanpix
 

Norge måtte vente to tiår på at verdens beste skiløper, mellom mesterskapene, skulle vinne sitt første VM-gull. Oddvar Brå lykkes på 15 km på hjemmebane i Oslo i 1982. 

Nå venter alle på at Martin Johnsrud Sundby skal vinne det edleste metallet. Spørsmålet er om Røa-gutten fra Oslos vestkant kan bli like populær som jordbrukssønnen fra Hølonda, og om han lykkes med å få has på Ustjugov og kompani i Lahti.

Det er mange følelser ut og går rundt stålmannen Martin Johnsrud Sundby. Han har dominert i verdenscupen i flere år, og har vært relativt nær å ta denne ettertraktede gullmedaljen. I Oslo 2011 og i Val di Fiemme 2013 ble det bronse på 15 km og sølv på skiathlon. Sundby er inne i sitt femte VM. Han har aldri vært bedre, og mange unner han å få stå på toppen av pallen. Til og med meg. 

Men idrett er idrett.

Det lærte Oddvar Brå oss når han gang på gang bommet på formtoppen eller ble syk rett før eksamensrennet. Brås kamp før triumfen i Holmenkollen i 1982, og hans uforglemmelige stavbrekk og gull på stafetten på nasjonalarenaen, gjorde han til en folkekjær utøver til og med før han klarte å sette prikke over i-en. 

For Sundby er det litt annerledes. 

Nå har han stått i skyggen av Petter Northug junior, som stadig leverer i VM og OL, og Sundby har aldri vært den sentrale figuren i et landslagslag fullt av stjerner. Dessuten er ikke Sundby i sitt ess etter løpene, og klarer ikke å levere varemerkebyggende intervjuer i medie- og reklamesammenheng. 

Jeg er spent på reaksjonene. 

Etter utestengelsen etter feil bruk av astmamedisin, som var et brudd på Wada-koden (en sak Norges Skiforbund tok 100 prosent ansvar for) kan populariteten ha fått en alvorlig ripe i lakken. Men det kan også bli tvert om. At det norske folk lettere vil ta Sundby inn i sine hjerter etter alt som har hendt. At en seier i Lahti vil gjøre Sundby til 2000-tallets Oddvar Brå, både i by og bygd, og mellom fjorder og fjell. 

Sundby selv har i alle fall kommet seg gjennom sin største krise, det må vi jo tro, som skiløper. Han reiste seg etter to måneders utestengelse i sommer og har jobbet særs hardt for å slå tilbake mot alle som skulle tvile. Han er besatt av tanken på å vinne VM-gullet.

Jeg er 99 prosent sikker på at han kommer til å lykkes i Lahti. Kanskje er sjansen størst på 15 km klassisk med individuell start. I skiathlon (fellesstart) vil ha få det tøft med å skulle riste av seg sine argeste konkurrenter. Men alene er han sterkest. 

I skiathlon for herrer ser det ut som et åpent hav. Sundby er favoritten, men er avhengig av å komme seg løs før oppløpet. Der kan både landsmennene Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh passere og snyte han for gullet. Der kan definitivt Sergei Ustjugov smette forbi, og til og med svensken Marcus Hellner kan overraske på sin favorittdistanse. Formen rapporteres også i Hellners favør. 

Og Sundby kan måtte regne med å høre ett og annet fra det finske publikummet. Spesielt om hjemmehåpene Matti Heikkinen og Ivo Niskanen er med i medaljestriden når det hele skal avgjøres. 

Ã?n kommentar

Bare Per

27.02.2017 kl.11:20

Å, det blir nok gull på skiathlon likevel. Jeg tror på tredobbelt norsk etter at WADA har gjort jobben sin ferdig. Men jeg kan ikke skjønne at ikke skiforbundet leverte protest på finnene etter lagsprinten, det er jo finnen som krasjer inn i Emil bakfra, slik som Klæbo så korrekt så korrekt påpeker. Her burde vi protestert og krevd gullet, vi er jo best!

Skriv en ny kommentar

hits