Det er Stina-hysteri i Sverige - men hallo, har dere glemt Marit Bjørgen?

Oberstdorf, Tyskland 20170104.
Tour de Ski. 4 etappe. 10 km jaktstart kvinner. Stina Nilson vant og Heidi Weng t.v. ser beundrene på henne
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Heidi Weng (t.v.) og Stina Nilsson var to av de største profilene i årets Tour de Ski. Foto: NTB Scanpix
 

Det koker før ski-VM i Lahti.

Sverige og Norge kjekler offentlig om bruk av astmamedisin, etikk og moral. Den norske landslagssjefen Vidar Løfshus er glad for at han ikke kan svensk, fordi det skrives så mye ufint. I kommentarfeltene på sosiale medier ser vi støtt og stadig uttrykk som «svensk idiot» og «Norge er et råttent land», og ikke minst kan vi lese at Sverige var for feige da de vendte ryggen til Norge under andre verdenskrig og at Sverige ikke er velkommen i Nato ...

Langrenn vekker åpenbart sterke følelser. Og midt i turbulensen står ei trygg, rakrygget 23-åring fra Malungs dype skoger, som selv om hun ga sine norske konkurrenter noe å tygge på i Tour de Ski, fortsatt har føttene godt plantet på jorda. 

Sent mandag ettermiddag landet Sveriges nye heltinne Stina Nilsson på Arlanda flyplass. Der ble hun møtt av et enormt medieoppbud. Suksessen i Tour de Ski, der hun vant fire etapper og ble nummer tre til slutt, har fått Sverige til å drømme om gull og grønne skoger i Lahti når VM starter 22. februar. 

Til mine journalistkolleger må jeg dog mane til besinnelse. De må huske på at det er stor forskjell mellom Tour de Ski og et VM. Ikke minst må de huske på at det er stor forskjell på konkurranser med eller uten Marit Bjørgen. 

Langrennsekspert Tomas Pettersson i den svenske avisen Expressen, er en av mange journalister som advarer omverden - med brodden først og fremst rettet mot Norge - om et nær forestående tronskifte på damesiden i langrenn.

«Se opp, dronning Bjørgen - tiden har kommet for å abdisere», skriver Pettersson i en av sine kommentarer. 

Jaha, Tomas, la oss se på det. Stina Nilsson vant fire etapper i touren, hvorav tre var i distanseløp med motstandere som Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og finske Krista Pärmäkoski. Klart det står respekt av det. Men jeg er redd det svenske pressekorpset lider av alvorlig gledesrus, og at det vil føre til at Nilsson må bære altfor høye forventninger på sine skuldre når hun nå står foran sitt fjerde store mesterskap i karrieren. 

Jeg er også redd resultatene i Tour de Ski ikke akkurat forteller alt om styrkeforholdet mellom Sverige og Norge på damesiden. 

Tomas Pettersson skriver så følgende, med tittelen «VM blir et tronskifte»:

«Det är ju Björgen som är tänkt att bli VM-drottning i Lahtis. Det är Björgen som ska samla gulden. Det är Björgen som ska dominera. Men sorry, Norge. En 23-åring fra Malung är redo att ta över tronen redan nu.»

Det tror ikke jeg. 

Vi svensker må være realistiske, og innse følgende:

- Marit Bjørgen deltok ikke i årets Tour de Ski
- Ingvild Flugstad Østberg hadde stolpe ut i to etapper (stavbrudd og smørebom), men var likevel hakk i hæl på Stina Nilsson opp Alpe Cermis
- Da Heidi Weng og Østberg sammen satt fart, i den andre etappen i val Mustair, måtte Nilsson slippe
- Da Nilsson startet alene på 5 km (fri) i Toblach ble hun nummer 20, og tapte 50 sekunder
- Da Weng ikke orket å hjelpe Østberg med å dra i tet i Oberstdorf gikk det som det gikk, og Nilsson fikk perfekte forhold for sin spesialitet, vinnerspurten

Som svensk håper jeg selvsagt på at Nilsson skal ta gull i Lahti, men jeg mener det er gode grunner til å senke forventningene. 

De norske damene, med Marit Bjørgen (36) i tet, kommer sannsynligvis til å hjelpe hverandre med å holde tempoet oppe når startskuddet går i Lahti. Akkurat som de har gjort så mange ganger før, noe som blant annet har kjørt Charlotte Kalla i kjelleren i utallige fellesstarter tidligere. 

Jeg er overbevist om at Nilsson kan ta VM-gull i sprint og i sprintstafett. Men VM-dronning? Nei, det er er nok for mye å forvente i år. Dessuten regner jeg med at Nilsson vil velge bort noen distanser i VM. 

Likevel, hun kan overraske. Vi snakker tross alt om en «cool», balansert, harmonisk dame i sterk utvikling, og som hittil har vist seg fram med stor selvtillit og tøff besluttsomhet i alt hun gjør. Nilsson har en egen evne til å leve her og nå, og lar seg ikke stresse, og bekymrer seg ikke for det som skal skje i morgen eller neste uke. Hun tar dagene akkurat som de faller seg. Hun løser gjerne et kryssord, hører på radio, ser på reality-serier på TV eller reiser rundt til forskjellige fjellområder og bor i campingvogn med familien sin. 

Men, et urimelig og overdrevet press fra det svenske folket - samt den ekstremt sterke konkurransen hun møter i Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Astrid Urenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla - vil definitivt påvirke en som skal bli hele verdens skidronning i Lahti.

VM er ikke det samme som Tour de Ski. I VM må man kjempe i en betydelig tøffere krig for å lykkes. Det gjelder selvsagt også for Stina Nilsson - og det må ikke pressen glemme.

#langrenn #stinanilsson #maritbjørgen #ingvildflugstadøstberg #ski-vm #lahti #tourdeski #tomaspettersson #sverige #norge

12 kommentarer

OleR

12.01.2017 kl.09:55

Det som egentlig er veldig bra i denne sammenhengen er at sporten igjen har blitt spennende, og åpen. Løpene er ikke vunnet før de er gått og det gjør det severdig. Slik har det ikke vært de siste par årene hvor norske løpere har dominert så til de grader at spenningen egentlig har vært borte.

Eva Lif

12.01.2017 kl.10:11

Jag tror som du, Torbjörn. Norskorna blir för tuffa på VM. Men världscupstävlingarna är hur som helst betydligt mer spännande sedan Stina fått upp farten! Och omöjligt med svenska medaljer är det definitivt inte! Hoppas vi har ett rafflande mästerskap framför oss.

Ørnulf

12.01.2017 kl.10:45

Stina er en flott jente som Sverige vil ha mye glede av fremover. Vi gratulerer dere med en som vil være med å prege langrenn lenge, og som vil gjøre det mer spennende å se på for alle. Med Johaug tilbake blir nok ingen trone ledig på lengre løp, tror jeg, dog.

Gunnar

12.01.2017 kl.11:42

Hvor befriende å lese en sportsjournalist (norsk eller svensk= med bakkekontakt. Det er faktisk skjelden vare. Nordvall skriver om langrenn fordi han liker sporten - ikke for å ha noen å slenge dritt etter.

Erik

12.01.2017 kl.14:01

I Sverige er det et enormt sug etter suksess i langrennssporet, naturlig nok...

Bare Per

12.01.2017 kl.14:49

Ja, sånn er det i land uten suksess i skisporet, det blir ville tilstander når de skaffer seg en andreplass. Men det er bare å beklage overfor svenskene, for de må se langt etter medaljene i VM. Med Marit tilbake for fullt, Heidi like god som nå, Ingvild og Maiken i bedre form og, som alle gode nordmenn må regne med, Therese tilbake etter frifinnelsen, tror jeg rett og slett vi må bli noe skuffet om det bare blir tredobbelt norsk i kvinneøvelsene. I herreøvelsene er det noe tøffere konkurranse, så der blir vi vel mer mellomfornøyde med tredobbelt. Men det er bare å glede seg vilt til Ski-VM, for gullmedaljene kommer til å renne inn til Norge, jeg tror sannelig vi vinner alle øvelsene, jeg. Såpass synes jeg ikke det er urimelig å forvente. Husk at vi er best, jeg bare nevner det.

Brumle

12.01.2017 kl.15:08

Dette er ikke første gang Herr Petterson utroper tronfølger til Marit Bjørgen. Etter OL i 2010, hadde Herr Petterson et lignende utspill. Da skrev han "i OS 2014 er Kalla givetvis OS-drotning". Hans argument var den gang at i OL 2014 ville Bjørgen være ferdig som langrennsløper, og i Norge var det ingen kvinner som kunne overta tronen etter henne. Dermed stor tronen ledig for Kalla, i følge Herr Petterson. Såvidt jeg vet tok Bjørgen flere medaljer, og flere gull enn Kalla i OL 2014. Jeg tor at også Bjørgen fikk tittelen OL-dronning 2014. De siste årene har dronningtronen blitt fjernere og fjernere for Kalla, ser det ut til.

Hva med Frøken Nilsson da? Joda, en glimrende og lovende skiløper. Hun var god i TdS. Men, for at Herr Petterson skal ha sine ord i behold, må Frøken Nilsson vise at hun er bedre enn de norske når de norske er i sin beste form. I TdS var ikke de norske skijentene i sin beste form. Weng slet med matforgiftning før turneringen, mens Østberg og Falla manglet åpenbart ett gir. Foruten Marit, sto også Astrid over TdS.

Forøvrig er det ikke bare Frøken Nilsson som kan ta tronen fra de norske. Finnene med Frøken Permakovski i spissen ser farligere ut enn Frøken Nilsson och co.

Brumle

12.01.2017 kl.15:09

Morsom du Per

Bare Per

12.01.2017 kl.15:10

Får jeg legge til at vi vinner skiskytterstafetten i dag også, jeg bare nevner det. Så det er ikke bare i langrenn vi er best.

Vemund midthus

12.01.2017 kl.18:50

Veldig bra at Stina kan gi de norske konkurranse og hun kommer til å bli mye bedre fremover .Heia Stina for tiden er du best

12.01.2017 kl.20:23

Endelig en edruelig kommentar rundt Stina Nilsson. Etter å ha "snackat upp" Kalla i årevis, har man nå kastet seg over Stina. Håpløst !! Jeg vet da f... hva Thomas Petterson i Expressen røyker, men jeg kunne ha tenkt meg å smake, han må ha det helsikes "kul". Han har snakket opp Kalla i årevis, enda jenta etter mine begreper har prestert svært så begrenset. 2 individuelle seire i wc på snart 7 år !! Og ja, jeg vet, OL og VM gull. Problemet til disse to svenskene er jo at de dukker opp i en tidsperiode hvor Norge har hatt en vanvittig bredde, i tillegg til enere. Så når man nå retter fokuset over på Stina, og Petterson hevder hun er klar til å overta dronningtittelen til Bjørgen, ja da syns jeg bare synd på Stina. På samme vis jeg har syntes synd på Kalla i en årrekke. Men for all del, jeg ønsker henne alt vel i skisporet. Men min oppfordring til pressen generelt, og Thomas Petterson spesielt er, nyktra till, ikke skap dette ufortjente presset, så kanskje jentene kan levere bra i sporet på sikt.

12.01.2017 kl.21:23

Förväntningarna på Kalla var alltför höga de första åren, ja. Jag tror dock att det svenska folket, minus en och annan sportjournalist, har fått en mer nykter, för att inte säga cynisk bild av langrenn efter de närmaste årens norska dominans. Man vande sig vid att se 5 norska och Stina kämpa i sprintfinalerna och blev "ett silverland" för att citera Anna Haag. De sista året har hoppet tänts i de svenska hemmen. Jag hoppas att media inte skriver upp Nilsson för mycket inför VM, men är övertygad om att hon klarar av att hantera pressen oavsett.

Skriv en ny kommentar

hits